2014. április 26., szombat

Zöldséges szejtánszelet, red gianttel és kuszkusszal - gyors ételek #8

A főételünkhöz előbb el kell készítenünk a szejtánszeletet, amit most nem hús formában kell elképzelnünk, hanem rúdban, mint egy felvágottat.
Előre bocsájtom, hogy ez a recept nagyon tömör szejtánrudat eredményez, amit elsősorban továbbfőzésre szoktam használni. Például szeretem lecsóba tenni, ahol tovább fő, de kiváló hamburgerbe, és panírozva is főzelékek mellé. 
További sütés vagy főzés során kicsit lazul, és szerintem pont így lesz kellemes az állaga.

Hozzávalók a rúdhoz: 
- 1 bögre szejtánpor;
- 1 bögre hüvelyes liszt;
- 1 bögre viz;
- 1tk szárított fokhagyma;
- 2 tk szárított vöröshagyma; 
- 1 bögre zöldborsó;
- 1/2 bögre sárgarépa;
- só, bors, pirospaprika.

A porokat összekeverem, és beleöntöm a fűszereket, nem lesz intenzív íze, de nem is ez a cél, hiszen ez egyfajta előkészítés. Aztán hozzáadom a zöldborsót - mirelit volt-, és az apró kockákra vágott sárgarépát. Ezektől kicsit édes lehet, ezért ha nem így szeretnétek, felezzétek a mennyiséget. Ezután apránként hozzáadom a vizet is, és egy villával folyamatosan keverem, majd ha benne van az összes víz, a kezemmel gyúrom tovább. Néhány perc után két gömböcre szakítom, amiket vastagabb rúdformára alakítok, és mint egy szaloncukrot, beletekerem alufóliába. Negyedóra pihentetés után vízgőzben 50 percig főzöm. Ha kihűlt, lehet szeletelni. Amit nem használok fel egyszerre, azt lefagyasztom.

És akkor rátérhetünk a főételünkre. 

Hozzávalók:
- kuszkusz;
- 1/2 rúd szejtánszelet;
- 1 nagy fej lilahagyma;
- 1 közepes cukkini;
- 5 levél red giant (vagy spenót);
- só, bors, kókuszzsír.

A szejtánrudat félcentis szeletekre, majd azokat ugyanolyan széles csíkokra vágom. A hagymát félbe, majd szeletekre, a cukkinit pucolás után félbe, és szintén szeletekbe, a red giantot pedig csíkokra metéltem.
Vizet forralok, és egy tálba öntöm a kuszkuszt egy csipet sóval elkeverem, majd ha felforrt a víz felöntöm, hogy 1-2 centire ellepje, lefedem, és ottfelejtem.
Egy evőkanál kókuszzsíron megfuttatom a hagymát, rádobom a szejtányszeleteket és a cukkinit. Sózom és borsozom, majd néhány perc után beledobom a red giant csíkokat, majd nagyjából 3-4 perc után leveszem a tűzről. A főzés nagyjából olyan 15-20 percet vett igénybe, tehát gyors étel ez is, már ha kész van a szejtánrudunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...