2013. szeptember 17., kedd

30 napos vegán kihívás

forrás

Kicsit izgatott vagyok, mert pénteken indul a Vegagyerek blog szervezésében egy 30 napos vegán kihívás. No nem az tart izgalomban, hogy mit fogok enni, mert már most is vegán módon étkezem, legfeljebb tanulok néhány új recepteket, viszont még soha nem vettem részt ilyen jellegű kihívásban, és itt az étkezés mellett más dologról is szó van.
A program ugyanis többek között mozgást is előír, ami egy kisit furcsa lesz. Ugyan minden nap gyalog járok dolgozni, néha meglehetősen aktív tempóban, főleg akkor, ha dübörgő zenét hallgatok, és az út 30 perc körül járható le, így a napi 20 perces penzumba bőven beférek, de azért na...

A kihíváshoz bárki csatlakozhat, az sem baj, ha húsevő vagy, és most tartasz egy kis szünetet, böjtölsz, esetleg  kúraszerűen egészségesen étkezel. Talán kedvet kapsz a későbbi étrended megreformálására is, mert igen, szerintem a féleredmény is eredmény, ahogyan a félsiker is siker. Elkötelezett vegánok kérlek titeket, most egy kicsit ne figyeljetek ide, mert ezért biztos megint kapnék - sálálá -, de ha valaki a heti húsos étkezéseiből legalább kettőt kivált, már az is nagyon klassz. Jót tesz vele magának, a testének, egészségének, hosszútávon pedig jót az állatoknak is. És kitudja? Talán egy szép napon még ennél is tovább lép. De nem kényszer, semmi sem kényszer. Csak el kell indulni az úton, a többi már magától jön.

Szerintem akár egy hétre is megéri csatlakozni, már csak azért is, hogy kipróbáljátok, miket eszünk, hogyan gondolkodunk, miként éljük az életünket, és hogy tisztázódjon néhány olyan félreértés, minthogy fehérje csak a húsban van, és hús nélkül nem lehet életben maradni. A zöld a nyulaknak való, és energiát sem ad. Merjetek kísérletezni, kipróbálni új dolgokat és kérdezni is, mert tudom, hogy sokakban erős kétségek munkálnak, amiket szívesen segítek eloszlatni. Ráadásul mióta elhagytam az étrendemből minden állati eredetű ételt sokkal több az energiám, eltűnt az álmatlanságom, tehát az sem árt, ha megtapasztaljátok ezt a saját bőrötökön is.

Feliratkozni a Vegagyerek oldalán lehet, még egyáltalán nem késő, mindenki kap rengeteg tanácsot, érdekességet, és a végén egy hétre előre összeállított recepteket is. Néha előfordul, hogy a kezdeti lelkesedést hatalmas bukás követi, ez rendszerint a helytelen táplálékbevitelnek köszönhető, sok szénhidrát, kevés vitamin és még kevesebb fehérje. Ez a kihívás ebben is segítséget nyújt, hiszen, ha nincs ötleted, fantáziád vagy csak időd kutakodni, megmondja, hogy mit egyél.
Természetesen semmi sincs kőbe vésve, ha egyik-másik összetevőt nem kedvelitek, hát hagyjátok ki vagy cseréljétek másra, amíg belefér a vegánság fogalmába, addig nincs gond.
Én is variálni fogom a receptjeimet, mert talán csak egy vagy két napon szerepel smoothie reggeliként, én viszont nem eszem délig mást, talán néha egy kis gyümölcsöt, és ezen nem szeretnék ezentúl sem változtatni, de a többi lehetőség nagyon érdekesnek tűnik.

Ráadásul már most tudom, hogy lesz egy bűnözős napom, mert elvileg tiltott a burgonya és a fehér rizs. Nem is gond, mindkettőt ritkán eszem, de most sushit terveztem hétvégére, így erősen inog a léc. Barna rizsből nem annyira jó, és nem is az íze miatt, hanem nincs meg az az éles kontraszt, amikor felvágod. Na jó, ezen még gondolkodom, végül is várhat...
Azért igen, tényleg izgatott vagyok, és csak remélni tudom, ti is azok lesztek, mert tényleg fontos, hogy merjetek kilépni a komfortzónátokból, ha nem is harmincra, de legalább néhány napra.

                          

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...