2014. május 12., hétfő

Vegán lángos

Amikor elújságoltam édesanyának, hogy lángost sütök, egy pillanatra csend támad a vonal másik végén, majd bátortalanul megkérdezte: "Szabad neked olyat?"
Komolyan mondom, kimondottan édesnek találom azt, ahogy a családom csupa tiltott termékek jegyzékét látja az étrendemben. Eleinte mondtam, hogy nem arról szól ez, hogy tilos, hiszen én döntöttem úgy, nem eszem állati eredetű termékeket. Most már nem magyarázom, mert úgy tűnik, könnyebb elfogadni a vegánságot, ha arra gondolnak, mit tilos ennem, ezért azt feleltem: Igen, mert kókusztejjel, tojás nélkül és teljes kiőrlésű liszttel  készült.

Hozzávalók:
- 175 ml kókusztej + 75 ml víz;
- 250 gr teljes kiörlésű búzaliszt
- 2 tk só;
- 1/2 cs. szárított élesztő;
- 1 tk agávészirup.

A recept rendkívül egyszerű, amennyi gramm a liszt, annyi milliliter a folyadék. Egy fél bögrényi kókusztejet - az ajándékban kapott dobozost a recept szerint hígítva használtam, ha házilag készítjük a kókusz/víz arány ne legyen több kétszeresnél, és külön vizet ne, csak kókusztejet használjatok, ugyanis az nem annyira zsíros, mint a bolti - meglangyosítottam, és beletettem egy teáskanál agavé szirupot, majd hozzáadtam a szárított élesztőt.

Amikor az élesztő felfutott, robotgépbe öntöttem a lisztet, a sót, ráöntöttem a tejet, és kipótoltam annyi vízzel, hogy 250 ml legyen.
Bekapcsoltam a gépet és összegyúrtam. Kézzel ez egy kicsit lassú folyamat, de érdemes neki esni. Igazi lágy, sima tésztát kell kapjunk, aminek az állagát nehéz elmagyarázni. Olyan mint a fánké vagy a lángosé.
Ezután egy kiolajozott edényben pihentetem, amíg duplájára nem kell, majd nyolc gombócra szakítottam, amiket egy olajozott tálcára tettem, és megolajoztam a tésztagombócokat is külön-külön, aztán folpackal lazán letakarom, és hagyom, hogy ismét megkeljen. Azért olajozom be a gombócokat, hogy ne száradjanak ki, és könnyen el tudjam majd választani őket egymástól.

Amikor a gombócok megdagadtak, olajat hevítettem, és megvártam, hogy teljesen fölforrósodjon, erre azért van szükség, mert így a tészta kevesebb olajat szív magába. Szóval amikor forró az olaj, megnyújtottam a kezemmel a gombócokat, hogy a szélük vastagabb, a közepük vékony maradjon, és a forró olajba dobva mind két oldalát ropogósra sütöttem.

Természetesen mint minden lángos, ez is frissen jó. Alaposan lecsöpögtettem, és tésztáját nem éreztem sem nehéznek, sem zsírosnak. Fokhagymás olajjal, vegán sajttal és szójajoghúrtál, vagy az én személyes kedvenccemel, szójajoghurtos tzatzikivel kiváló.

A lisztek nem egyformák, lehet, hogy ennyi folyadékkal kicsit lágy lesz a tészta, vagy esetleg túl tömör. Adjatok hozzá bátran egy kis lisztet vagy vizet.
És még egy jó tanács, ne szúrjátok bele  a villát a tésztába forgatáskor, akkor ugyanis belül is átjárja az olaj. Én az elsőt reflexből felszúrtam... No comment!

5 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Szuper! Majd jelezd, hogy ízlett. :) Drukkolok ;)

      Törlés
  2. Szia! Szerinted .Működne a recept zabtejjel is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Szerintem tökéletesen működik azzal is. :) Én a kókusztejet azért választottam, mert kisit zsírosabb, de ez csak személyes preferencia kérdése. :) A lényeg, hogy lehetőség szerint édesítés nélküli tejet használj, ha pedig van benne mégis valami, nem kell külön agave az élesztő futtatásához. :) Nyolc kis, vagy négy nagy lángos lehet az ízlésed szerint. :)

      Törlés
    2. Köszönöm! Ki fogom próbálni :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...