2014. július 1., kedd

Laffa

A laffa nem más, mint egy közel-keleti lepénykenyér neve, amivel a Hummus Bar kedvelői már biztosan találkoztak, de igazán sokaknak ismerős lehet.
Jellemzően, valamiféle sült gombócokat (falafelt, vagy húst), zöldségeket, hummust és tahinit (vagy másként tehinát) tekernek bele, aztán szendvicsként eszik. 
A magam részéről rajongom ezért a kenyérféléért, de ha hozzá is jutok, kizárólag fehér lisztes változattal találkozom, ami a bűnözés kategória, és igyekszem elkerülni.
Ezért csak idő kérdése volt, hogy előálljak a saját verziómmal. Persze nem különösebben eredeti, viszont szerintem finom.

Hozzávalók:
- 300 gr teljes kiőrlésű kenyérliszt;
- 200 ml víz;
- 2 kk szárított élesztő;
- 1 tk só;
- 1 csipet nyírfacukor.

A 1 dl langyos vízbe teszem a nyírfacukrot, egy kis lisztet és az élesztőt, összekeverem, és félreteszem, hogy megkeljen. A lisztet elkeverem a sóval, majd lassan hozzáadom az élesztőt és a maradék vizet. A tésztát jól összegyúrom, kicsit nedvesebb lesz, mint a kenyértészta, ez pont jó így, aztán olyan jó öt perc döngölés után félreteszem megkelni.

Amikor a tészta szépen kidagadt, előmelegítem a sütőt, aminek a rácsára előzőleg alufóliát tettem, majd a bucit kiveszem az edényből, és átgyúrom, hogy minden levegő távozzon belőle, és hat egyforma darabra szaggatom, amikből kis cipókat formálok, majd letakarva negyedórát ismét hagyom kelni.
Ezután fogok egy kis cipót, és lisztezett munkalapon olyan másfél tenyérnyi vékony lappá nyújtom*, ami aztán az előmelegített forró sütőben néhány perc alatt elkészül. Ezek elég véknyak lesznek, de én így szeretem őket, ha csak három-négy felé szaggatjátok, akkor értelemszerűen vastagabb lesz a tészta, ki hogy szereti.

Ezután nincs más dolgom, mint alumíniumfóliát vagy sütőpapírt terítek re, arra fektetek egy laffát, és megpakolom minden jóval. A felső képen "kolbász krémmel" kentem meg, arra ment pirított gomba- sárgarépa, főtt csicseriborsó és napraforgómagból fokhagymás "tejföl".  
A lentibe párolt blokkoli-kelbimbó, vegán sajt és tormás babkrém került.

* Hagyományosan kézzel nyújtják a két tenyerük között csapkodva, amitől egyenlőtlen lesz a felülete, de ez nekem nem igazán akart sikerülni. Azt hiszem, némi gyakorlást még igényel. szóval egyszer majd...

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...