2013. augusztus 8., csütörtök

Kókusztej


A kókusztej - azonkívül, hogy rendkívül finom - fantasztikus alapanyaga lehet gyümölcsleveseknek,  smoothie-knak, süteményeknek, főzelékeknek vagy bármilyen más főételnek. Elkészíteni rendkívül egyszerű, a mandulatejjel ellentétben azonban igen olcsó. Én leginkább behűtve és kakaóval kedvelem, de sokan a reggeli müzlijükbe teszik.

A Házipaika kigyűjtötte a kedvező élettenai hatásait: 
A kókuszdió nagyon tápláló és gazdag vitaminokban (C, E, B1, B3, B5 és B6), rost- és ásványi anyagokban (vas, szelén, nátrium, kalcium, magnézium és foszfor). Ellentétben a tehéntejjel, a kókusztej laktózmentes, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Remek alapanyag különböző ételek főzéséhez, sütéséhez, turmixok készítéséhez, és becsült adaléka sok alkoholos italnak. A kókuszdióval többek közt rumot is ízesítenek.

Egy 100 ml-es kókusztej konzerv tartalmaz:
154 kalóriát
1,4 g fehérjét
15 g zsírt
3,4 g szénhidrátot


A kókuszdió jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz, de ellentétben más diófélékkel, ezek a zsírok leginkább közepes láncú telített zsírsavak formájában jelennek meg, ilyen például a laurinsav, amely egy nagyon hasznos vegyületté alakul át a szervezetben. A monolaurin antibakteriális hatású és megakadályozza a vírusok és fertőzések elterjedését a szervezetben. 


Nos, a szárított kókuszreszeléket beáztatom 3 órára - meg fogtok lepődni, mennyire megdagad -, aztán vizet együtt turmixgépbe teszem. Felöntöm még vízzel - ha szükséges, általánosan itt is háromszoros a megadott víz mennyisége,  bár én jobban kedvelem ha inkább csak 2,5 - 2 az arány. A víz felével másfél percig, a maradékkal ismét olyan másfél-két percig turmixolom. Sűrű szövésű anyagon keresztül átszűröm, és alaposan kicsavarom a maradékot. Nem lepődjetek meg, rendkívül zsíros érzés lesz. Ezután a tej mehet a hűtőbe, ahol 2-3 napig eltartható. A maradék reszeléket ki lehet szárítani, és például süteményekbe újra felhasználható. 

Ha jó minőségű a kókuszreszelékünk, és alaposan kicsavartuk, a tej tetején vékony rétegben kicsapódik a kókuszzsír. Ezt le lehet szedni, szendvicsre, süteménybe tenni, vagy akár a turmixba hagyni, a kakaóba is beleolvad, sőt arckrémnek sem utolsó. Egyébként a kókusztejnek is a tetejére csapódik a víz, felhasználás előtt keverjük össze.
Édesítéshez összeturmixolhatjuk például datolyával, agave sziruppal és ízesíthető vaníliával, kakaóval vagy akár egy csipet fahéjjal is. 

Magas kalciumtartalma miatt kiválthatja az állati tejeket, és szintén laktózmentes. Érdemes kipróbálni. 

7 megjegyzés:

  1. Jobb későn, mint soha sem ;) Most volt végre egy kis időm, de mindjárt pörgök tovább :D

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. No, megcsináltam, de nekem nem olyan lett, mint a képen. Sokkal átlátszóbb, nem habos, és az íze elég jellegtelen. Túlságosan felhígítottam, túl kevés ideig turmixoltam? Nem tudom. Na, majd még kísérletezek vele. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet nem áztattad elég ideig, és persze lehet az is, kevés ideig turmixoltál, de a legvalószínűbb, hogy sok lett benne a víz. Milyen reszeléket vettél? Mert annak a minősége sem mindegy. Nekem mindig ilyen színű lesz, nem olyan sűrű mint a rendes tej, ettől egy kicsit opálos, de egyértelműen fehér és egynemű. Csak az állás során válik ketté. Ne add fel! ;)

      Törlés
    2. Egész éjjel ázott, úgyhogy túl is teljesítettem a tervet. ;) A reszelék olcsóbb fajta volt, ez is lehet az oka. Majd még próbálkozom vele. :)

      Törlés
    3. Én sem szoktam drágát venni. 90 forintért is vettem már 10 dekát, az sem lett rosszabb nekem, próbáld csak három órát áztatni. Nincs jobb tippem. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...