2015. augusztus 26., szerda

Kesutejszínes hagymakrémleves

Nagyon szerettem a tejszínes hagymakrémlevest, de természetesen a hagyományos változat már szóba sem jöhet. Szóval akkor mi marad? A kókusztejszín finom, csak kókusz íze van - ami nem kívánatos egy tejszínes levesbe-, különben is telepakolták mindennel. De szerencsére itt van nekem a kesu, a legkrémesebb, leglágyabb dióféle. 

Hozzávalók az alaprecepthez:
- 3 nagy fej hagyma;
- 4 gerezd fokhagyma;
- 1 ek repceolaj;
- 200 ml kesudió;
- 1 púpos ek tápióka keményítő;
- só, bors.

Olcsóbb kiadásban:
- 3 nagy fej hagyma;
- 4 gerezd fokhagyma;
- 1 ek repceolaj;
- 100 ml kesudió;
- 2-3 púpos ek tápióka keményítő (hígítás függvénye);
- só, bors.


Megpucolom a hagymát, fokhagymát - közben sírok egy keveset, mert ez adja ennek a levesnek a báját. Az olajat egy lábosba öntöm, amikor forró, ráteszem a hagymákat, átkeverem és lesózom, majd gyakori kevergetés mellett puhára párolom. 
A kesut legalább 3 órára beáztatom, utánam ötszörös vízben összeturmixolom és leszűröm. A hagymákat megszórom keményítővel, elkeverem és lassan hozzáadom a kesutejet. Sózom, borsozom, hamarosan elkezd sűrűsödni is. Botturmixszal nekiesek, nem kell teljesen krémesnek lennie, szeretem, ha van benne egy-egy hagymadarab, de közel egyneműre gyepálom. Ezután visszateszem a tűzre és a forrástól számítva 4-5 perc után el lehet zárni. Rozmaringos krékert török a tetejére, és kész is.  

Sűrű lesz, de ha nem ezt keresitek, lehet bátran hígítani. Mivel a kesu drága - nézőpont kérdése 3800-ért vettem egy kilót nyár elején, még egy kicsi van belőle, és nem költök sem húsra, sem sajtra, sem egyebekre -, a receptnek létezik a kicsivel olcsóbb változata is, ami pont ugyanúgy néz ki, csak több keményítőt teszünk bele, és/vagy a diót egy kicsivel több vízzel készítem.
A fennmaradt pépből sajt készül, így mindent felhasználok. Próbáljátok ki, és aztán meséljetek!


2015. augusztus 23., vasárnap

Zöldségkrémes lepény - uzsonnás doboz #2

Az a jó az uzsonnás dobozokban, hogy miközben nektek teszem össze őket, a saját dobozomba kerülnek, szóval uzsonnát ettem ebédre. Nincs ezzel semmi gond, leteszteltem az eredményt, és finomnak találtatott.

Hozzávalók:
- 2 lepénynek való tészta innen, innen, vagy innen;
- 1/2 kaliforniai paprika;
- 3-4 ek madársaláta;
- 3-4 ek sajtkrém innen.

A krémhez:
- 1 dl borsó;
- 1 dl kukorica;
- 1 kk ecetes torma vagy mustár;
- só, bors.
Plusz idénygyümölcs.

Elkészítem a tésztát - a csavart kifli receptet használtam, és abból az adagból két normálméretű lepény lett. Mivel pihentetni gyakorlatilag nem kell, egy tapadásmentes edényben aranybarnára sütöm mindkét oldalát. Ez hozzávetőleg 4-5 perc. Fel fog fújódni, de egyrészt finoman nyomom vissza, másrészt visszaereszt hűlés közben.

Közben a borsot és a kukoricát egy csipet sóval odateszem főzni. Sajtkrém majdnem mindig van a hűtőben, de ha nincs, ez a tökéletes idő az elkészítésére.
A borsót és a kukoricát leszűrőm, néhány evőkanálnyit megmentek a vízből, mert zsiradékot nem használok - nyugodtan ki lehet váltani olíva-, vagy repceolajjal -, és egy botmixer segítségével pürésítem. Ha túl száraz, adok hozzá a főzőléből, sózom, borsozom, hozzá adom a tormát és félreteszem kihűlni.

Azután nincs más hátra, mint fogom a tésztát megkenem a zöldségkrémmel, egy csíkban rárakom a sajtkrémet, a madársalátát és a paprikát, majd feltekerem. Félbevágom, hogy beférjen a dobozba, és alufóliába vagy sütőpapírba csomagolom, hogy ne jöjjön szét. Mehet mellé a gyümölcs, és kész is.  

Bármiből lehet krémet készíteni, mehet bele "máj"-, vagy babkrém, de akár falafel is - sok ötletet találtok itt -, a zöldféléket is változtathatjátok kedvetekre. Csak rajtatok múlik. Semmit sem fűszereztem erősen, hiszen gyerekeknek készül, viszont bátran igazítsátok a saját szátok ízére.

Tipp: Vehettek tortillát a boltban, de a legtöbb nem vegán, érdemes alaposan áttanulmányozni. Ha az otthon készült mellett döntötök -nem kelt tészta, hamar elkészül - , bátran triplázzátok meg a mennyiségeket, mert a kész lepények légmentesen elzárva szépen elállnak a mélyhűtőben.   

2015. augusztus 20., csütörtök

Csavart kifli, csicseriborsó krémmel - uzsonnás doboz #1


Az Ask.fm oldalon kaptam egy kérdést a közelgő iskolára való tekintettek, ezért mostantól hozok majd néhány uzsisdobozt is. Szokás szerint semmi nincs kőbe vésve, mindazonáltal alapnak biztosan megfelelnek. Szóval csak kreatívan!

Hozzávalók a kiflihez:
- 1 csésze (100-110 ml) tk tönkölyliszt;
- kb 6-7 ek szójajoghurt;
- 1/3-1/2 tk só;
- 1 kk sütőpor;
- 1/2 kk füstölt paprika vagy só.

Csicseriborsó "tojás" krém:
- 1/2 dl csicseriborsó (éjszakára beáztatva);
- 3-4 ek hígabb veganéz innen, innen, vagy az előző kettőhöz igazított ízesítéssel innen;
- 1/3-1/2 tk fekete só (ízlés szerint);
- néhány szál snidling(vagy 1/2 újhagyma);
- 1 tk mustár;
- bors.
És még szezonális gyümölcs, valamilyen olajos mag és zöldféle. 

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatom, aztán másnap puhára főzöm - szokásosan ez első két vizet forrás után leöntöm, a harmadikba teszek egy csipet sót, és egy késhegnyi szódabikarbónát. 
A lisztet tálba teszem, hozzá adom a sót, sütőport, összekeverem majd, kanalanként adom hozzá a joghurtot - 3 púpos ek lett, de ez liszt függő is, de laza, kicsit még ragadós, egynemű tésztát kell kapnunk. Kevés lisztet szórok a pultra, és nagyjából öt percig gyúrom még a gombócot, aztán kinyújtom. Nem levestészta készül, átlátni nem szeretnénk rajta, olyan 3mm-es vastagság  már jó lesz, vagy ahogy szeretitek. 

A füstölt paprikát vagy sót elkeverem néhány evőkanál szójajoghurttal és szétkenem a tészta tetején, majd egy derelyevágóval nyolc egyenlő cikkre vágom. 
Az egyenlő szárú háromszögeket talpuktól fogva feltekerem, kifli formára igazítom, és zsírpapíros tepsibe teszem. A tetejüket megkentem szójajoghurttal, majd forró sütőben nagyjából 15 perc alatt (attól függ, milyen ropogósra szeretnénk) készre sülnek. Akkor van kész, ha a fogpiszkálót beleszúrjuk, és az szárazon jön ki.

A csicseriborsót leszűröm, villával szétnyomkodom, hozzá adom a sót, veganézt, hagymát, mustárt, ha száraz még kis joghurt is mehet bele, majd az egészet összekeverem.  

Ezután már csak össze kell tenni a dobozt. Megtölthetjük a kiflit, vagy tunkolhatjuk a krémbe, mindegy. Alapban kicsi, gyerekkézhez méretezett, 2-3 falatnyi péksütik, de villám gyors recept, és oly egyszerű az elkészítésük, vétek lenne nem kipróbálni. Joghurt hiányában növényi tej, de akár víz is megteszi.


2015. augusztus 16., vasárnap

Sárgabarack-mángold smoothie

Nagyikámtól kaptam néhány szép sárgabarackot, amit, és most töredelmesen bevallom, nem igazán szeretek. Ez a gyümölcs számomra csak addig fogyasztható, amíg zöld. Már érett állapotban nem annyira kedvelem, évi 2-3 szem az átlagom, de itt állt a hűtőben, féltem, hogy ki kell dobni, szóval kármentettem.  

Hozzávalók:
- 5 nagy sárgabarack;
- 1 banán;
- 5 nagy levél mángold;
- víz. 

Az elkészítése szokás szerint nagyon bonyolult: Minden beleteszek a turmixba, ízlés szerint vizet adok hozzá, és bekapcsolom a gombot. 
Egész finom lett, de legközelebb majd almával készítem. Akkor talán kellemesen savanykás lesz.


2015. augusztus 15., szombat

Hotdog kiflik

Nincs kihívás annak az életében, aki még nem állt neki 40 fokban sütni! A konyhában kedv szerint tartózkodom, és soha nem csinálok semmi olyat, amit nem akarok. Tehát amikor megláttam Marynél ezeket a guszta, amerikai hotdog kifliket, egyből tudtam, kellenek nekem. Saját tésztareceptem van, így azt nem, de a végén a metódust átvettem tőle, és nézzétek a csodás eredményét.   

Hozzávalók:
- 30 dkg tk tönkölyliszt;
- 1 tk só;
- kb. 200-250 ml folyadék (1 dl víz+növényi tej);
- 1 tk szárított élesztő;
- 1 tk agávészirup. 

A mázhoz:
- 1 tk szójaszósz;
- 1 tk víz;
- 1/2 tk agávészirup;
- 1-2 tk szezámmag.

A liszet egy nagy tálba mérem és elkeverem benne a sót, közben langyos vízbe teszem az agávészirupot, majd elkeverem benne a szárított élesztőt és félreteszem. Amikor habos lesz a  teteje, összekeverem a liszttel, és hozzá adok annyi növényi tejet, amennyit felvesz - érdemes 50 ml -re bontva adagolni -, laza és egynemű tésztává gyúrom hozzávetőleg 5-7 perc alatt. Ezután félreteszem megkelni. Az idő függ a liszttől is, de mivel kevés benne az élesztő, legalább 1,5-2 órára.

A kelesztés után hat egyenlő részre szedem, és minden gombócot még félbe veszek, majd két egyformaovális lappá nyújtom. A két lapot egymásra teszem, az egyik oldalát összecsípem, a másikat lazán összeillesztem. A kifliket zsírpapírral bélelt tepsiben pihentetem újabb 40 percig, majd elkészítem a mázat. A hozzávalókat összekeverem és egy ecset segítségével óvatosan megkenem a kifliket, amiket aztán megszórok szezámmaggal is. Ezt követően előmelegített, forró sütőben, nagyjából 15-20 perc alatt készre sütöm őket.
Víz helyett használhattok kizárólag növényi tejet is. Mivel ez a tészta nem lesz olyan édes, mint a bolti változat, nyugodtan megduplázhatjátok a szirupot, de úgy, hogy a tetejére is került, nekem pont jó.
És még valami, nekem két deci folyadék elég, de ez liszt függvénye, ezért attól függően, mikor miből süttök, változhat az arány is.

Próbáljátok ki! Szerintem elkápráztatóan gyönyörűek, és rendkívül finomak lettek. 


2015. augusztus 9., vasárnap

Paradicsomos pizza szemek

A múlthéten nagyon kívántam a pizzát, de nem tudtam eldönteni, milyet ennék. Aztán, már nem is tudom hol, de láttam egy paradicsomos ételeket ajánló képet, amin mini margaréta pizzácskák voltak, aminek képtelen voltam ellenállni, így megalkottam a saját változatomat. 

Hozzávalók:
- 30 dkg tk tönkölyliszt;
- 1 tk só;
- kb 200-250 ml folyadék (1 dl növényi tej és víz);
- 1 tk szárított élesztő;
- 1 kk agavészirup.

A töltelékhez:
- dupla adag sajtkrém innen vagy felfőzve innen
- 4-5 paradicsom;
- 1 kis fej hagyma;
- 1 marok bazsalikom levél;
- só, bors.

A lisztet a sóval összekeverem, a langyos növényi tejhez (édesítetlen) adom a szirupot és az élesztőt, majd félreteszem kelni. Amikor felfut, krátert képzek a lisztben, beleöntöm a tejet és összekeverem, majd lassan adagolva hozzá adom a vizet is. Nagyjából másfél decit, vagy, amennyit felvesz, és elkezdem gyúrni. Akkor van kész, ha a tészta teljesen egynemű, feszes gömb, amit ha lágyan megnyomsz a tetejénél, visszarúgja magát, tehát a pici kráter eltűnik.  

Ezután nagyon apróra metélem a hagymát, és a paradicsomokat falatnyi darabokra kockázom. Amikor a tészta
megkel, átgyúrom, és négy nagyjából 12 dekás cipóra szedem, amit még félreteszek, hozzávetőleg negyedórára. Kinyújtom, úgy, hogy egy tenyérnyi részen a közepén vastagabb maradjon - így nem ázik át -, a széle pedig vékonyabb legyen. A közepére szeleltem a sajtot, amit egy villával nagyjából szétnyomok - bár sülés közben szétfolyik úgyis -, rádobom a paradicsomot és a hagymát, sózom, borsozom és rátépem a bazsalikom leveleket. 

A tészták szélét lazán, körkörösen haladva felhajtom, vigyázva, hogy a széleket ne nyomjam le, mert akkor nem folyik alá a sajt, és lehetőség szerint egymás alá is, majd mehet be az előmelegített sütőbe, ahol 15-20 perc alatt ropogósra sül. Érdemes várni vele egy kicsit, mert a töltelék nagyon forró, de csak úgy, mint egy szendvicset, könnyen el lehet fogyasztani. A sajt egy kicsit nyúlni fog - hála a tápitóka keményítőnk -, ha nem is annyira mint a hagyományos fajta, de az íze... Nos, ha engem kérdeztek, nagyon ott van.      

2015. augusztus 7., péntek

Mivel kezdjem? - kezdőknek #1 - egészség

Már az Intim sarok is az egészség rovat része volt, de úgy gondoltam, célszerű pár gondolatot rendbe tenni. Nem csak azért, mert megkönnyítheti a kezdők dolgát, hanem azért is, mert bár rengeteg anyagot találtok erről a neten, a nagy részük még angol nyelvű. No és mind elkezdtük valahol. Én személy szerint két hetet szántam az életemből arra, hogy utána nézzek egy sereg dolognak. A döntés megszületett, egyszerűen csak arról volt szó, hogy ki is szerettem volna tartani mellette. Rengeteg esetben belefutottam olyan történetekbe, ami szerint a lelkes kezdet után gyors megfutamodás következett. Sem erre, sem betegségekre nem vágytam, elvégre azért váltottam, hogy ne legyek beteg.

Az elmúlt hónapokban beszélgettem néhány vegánnal, és olvasgattam hozzászólásokat különböző beszédek alatt, minek során az derült ki, sokan meg vannak győződve arról, hogy ők bizony nem lehetnek betegek. Ez egy olyan mítosz, amit minél hamarabb el kell oszlatni. Az, hogy kevés az esélyünk rá, nem azt jelenti, nincs is - néhány vegán társunk most is együtt él betegségével, hiszen meglehetősen sok létezik belőlük ezen a világon.
Például a szívinfarktusra való esélyünk 4-6%, ami valóban nagyon kevés, de ez azt jelenti, száz vegánból négy bizony meghalhat szívinfarktusban. És a születési rendellenességen kívül ebbe más tényezők, például a táplálkozás is közrejátszhat. Akkor most hogy is van ez?

Néhány orvos hosszú évek óta gyógyít a növényi étrenddel, mert rájöttek, az a diéta, ami segíti a betegségek megelőzését, képes lehet azt visszafordítani is. Csakhogy ehhez léteznek szabályok, amit kezdőként vagy nem ismer az ember, mert teszem azt egy éjszaka született meg a döntés, vagy úgy érzi, képtelen betartani, mert drága, munkás, kényelmetlen és felvállalni mások előtt vér ciki.
Az én családom is meglepően döcögősen fogadta a kezdetekben, de mivel van saját keresetem, magamnak főzök, nem jelentet nekik többlet terhet, ráadásul látják a példámon, hogy működik. Édesanyám mostanra, holott húsevő maradt, saját használatra szejtánt főz, zöldturmixot iszik, és már befűzte több ismerősét is. Az ige lassan, de terjed...  

Így most hoztam nektek néhány egyszerű, általános szabályt, kimondottan kezdőkre szabva. Ezeket találtam az elején, a kutatásom két hete alatt, és nekem akkor sokat segítettek.

1. Nem szükséges egy nap alatt átállnod! Nem mindenkinek megy egyből, van, hogy először a húst zárják ki, majd a tojást, és a végén a tejet. Ez is teljesen normális. Nem vagyunk egyformák, bocsáss meg magadnak, ha hiba csúszik a számításba, mert van időd. Magadért teszed nem másért.

2. Ne vásárolj be olyan dolgokból, amiről nem tudod mire való! Eleinte havonta csak egy, maximum két új dolgot próbálj ki, és akkor még a lehető legkisebb kiszerelést vedd. Így, ha esetleg nem jön be, nem dobsz ki sok pénzt az ablakon, de azt se feledd, mindig akadnak vegánok, akik szívesen átvesznek tőled minden felesleget. Még ha fizetni nem is tudnak, az étel nem kerül a szemétbe. 
Érdemes beosztani, mikor és mire költesz. Majd rájössz, ha okosan csinálod, kevesebbe kerül, és ezért könnyebb kisakkozni, mikor, mi fér bele a költségvetésbe. Például lehet nagyobb kiszerelésben is vásárolni, ami elsőre több pénz, de hosszú hónapokra elég, leosztva kevesebb, így összességében spórolsz vele.

3. Légy nyitott, merj új dolgokat kipróbálni, mert több íz létezik, mint amit gyerek korunkban tanultuk! De ahhoz, hogy ezt élvezni tudd, hagyd el a hagyományos ételízesítőket, és várj türelmesen 1-2 hétig, hogy az ízlelő bimbóid kitisztuljanak. Addig előfordulhat, hogy minden kicsit íztelen lesz.

4. Nem minden jó, ami bio! Kerüld a mű és finomított élelmiszereket, mint az étolaj, fehér liszt stb. Vannak kész ételek a számunkra is, de fogd őket annyira vissza, amennyire csak lehet. Azok is teli lehetnek pálmazsírral, állományjavítókkal, ízfokozókkal. Az is jó megoldás lehet, ha havi egy-két alkalommal megengedős napot tartasz, azaz teszem azt, megeszel egy zacskó chipszet vagy sütit. Idővel csökken fog az igény, néhányaknál azonnal megszűnik. Kivárjuk.

5. Egyél nagyon színesen! Ha a tányérodon a szivárványból legalább négy szín képviseli magát, jó irányba tartasz. Van időd megtanulni, hogy mit és miért kell enned, kezdetben elég, ha színes. Először is mert vidám, másodsorban pedig úgy viszel be fontos nyomelemeket, hogy ezzel nem is vagy tisztában.

6. Ne azt edd, amit szeretsz, azt, amire a testednek szüksége van! Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, eleinte keresztezheted a megszokottat a tanácsossal. Sok vegán, vagy könnyen veganizálható étel létezik a magyar konyhában, és kezdetekben biztosan kényelmes ezekhez az alapokhoz nyúlni, hiszen nem ismerünk egy csomó dolgot - sosem hallottunk még inaktív sörésztőpehelyről, nem tudjuk mi az az amamránt vagy chia mag. Otthon viszont akad rizs meg krumpli.
Ezzel nincs semmi gond, ha rengeteg zöldséget eszel hozzá, néha pedig jusson egy kis olajos mag, aszalt gyümölcs vagy hüvelyes is. Figyelni kell a teljes fehérjebevitelre, márpedig ahhoz ebből a listából (szénhidrát, zöld levelek, olajos magvak, aszalt gyümölcsök és a legfontosabb, hüvelyesek) legalább hármat meg kell enni két napon belül.


7. Tanulj meg főzni! Eszméletlen sok pénzt megtakarítasz, ha megtanulod elkészíteni a saját ételeidet. Rengeteg blogot, weboldalt találsz, és persze légy kreatív. Például a növényi tejek egy vagyonba kerülnek, de szinte fillérekből előállíthatod otthon. Minden hónapban iktass be egy napot, amikor előkészülsz az előtted álló hetekre, és megfőzöd a szejtánt, babot stb. Rengeteg időt nyersz vele, ha csak elő kell kapni a konyhakész cuccot a mélyhűtőből - ráadásul egy étel elkészítése sem fog tovább tartani 30 percnél. De ha nem megy, hagyd egyenlőre a csudába! A szójababon kívül minden zöldséget és gyümölcsöt meg lehet enni nyersen is.

8. Ne számold  a kalóriákat! Lehet, azért kezdted, hogy fogyj néhány kilót, de az első időben nem érdemes számolgatni. Fontos, hogy mindig lakj jól, de a tányérod felét zöldfélék és egyéb zöldségek, valamint gyümölcsök tegyék ki. Fogyni fogsz, ahogy elkezd a szervezeted átállni.

9. A kezdés előtt kérj egy teljes vizelet és vér labort! Különben is tanácsos lenne egy évben legalább egyet készíttetni annak is, aki teljesen egészségesnek érzi magát, de ha az első után néhány hónapra kézhez kapsz majd egy újat, meg fogsz lepődni, mennyit változott a vérképed. 

10. És a legfontosabb: állj készen a méregtelenítés tüneteire! Ezek változatosak, a megmagyarázhatatlan náthás szerű orrfolyástól, a hajhullásig bármi beleférhet. Égető végtagfájdalom, és a nők esetében a menstruáció kimaradása is. Néhányan már itt, az elején elgondolkodnak a feladásról, de ha ezen túl vagytok, és odafigyeltek az étkezésre, mindenből megfelelő mennyiséget visztek be, cserébe tökéletes vegán élet néz ki.

Szóval ezek az általánosságok, de az sem árt, ha csatlakoztok egy vegán közösséghez. Nem mindenki egyforma, de a többség türelmesen és lelkesen fogadja a kérdéseket, válaszol rájuk, segít, támogat, tanácsokkal lát el. Ahogy én is.
A későbbiekben kitérek majd konkrétumokra, vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre, betegségekre, szóval egyszer csak jönnek a tények. Vagy azok a dolgok, ami titeket érdekel. Ehhez a kérdéseiteket feltehetitek itt, e-mailben, facebookon és az ask.fm-en is. Igyekszem majd a legjobb tudásom szerint válaszolni.


2015. augusztus 6., csütörtök

Nyers cukkini krémleves, bazsalikommal

A dolog úgy kezdődött, hogy sok cukkinim és bazsalikomom volt itthon, és mindkét esetben kezdem kimeríteni a lehetőségeimet. Aztán egy BIRS szatyros társsal szóba került, milyen finom a cukkini bazsalikommal, mire én vissza kérdeztem: nyersen? Nos, ő nem úgy gondolta, de miért ne? Nyár van, nagyon meleg, főzzön akinek nincs jobb dolga!

Hozzávalók:
- 70 dkg cukkini;
- 1/2 l hideg víz;
- 1/4 hagyma;
- 1 nagy gerezd fokhagyma;
- 1 marok nyers mandula;
- 1 tk balzsamecet;
- 1 nagy marok bazsalikom;
- 1 szál sárgarépa;
- só, bors.

Kockákra vágom a cukkinit - a magok a közepén nem voltak kemények, így nem kellett kikaparni, mivel bio, héjával együtt használtam, de ha boltból jön, hámozzátok meg -, turmixba teszem, rádobom a hagymákat, a mandulát, bazsalikomot és a balzsamecetet, felöntöm vízzel. Alaposan összeturmixolom, a végén sózom, borsozom. Ez minimum 4-5 percig, hogy minden krémes legyen, és a mandula is szétmenjen. 
Közben megpucoltam a sárgarépát, karikákra vágom. Az elkészült levest tálba tettem, krutonnak a sárgarépát használtam, és rendkívül jólesően betoltam belőle két tányérral. 

Nos, ha ez túl sűrű nektek, használhattok 7 dl vagy akár 1 liter vizet is, rost van benne bőven, elbírja, számomra ez volt a tökéletes állag.
A mandula akár kihagyható, vagy lecserélhető más magra, de ettől gazdagabb és krémesebb, és ha van időtök, érdemes minimum 4 órára beáztatni. Mindenesetre ahogy lenni szokott, ez csak egy ötlet, azt tesztek vele, amit csak akartok.



2015. augusztus 1., szombat

Bazsalikomos smoothie

Ki mondta, hogy a bazsalikom csak a paradicsomhoz megy? Gyönyörű csomagot kaptam a BIRS szatyromhoz. Volt benne hagyományos, lila és citromos, vétek lett volna árván hagyni - mostanában különben sok pestót ettem -, ezért gondoltam egy nagyot, és beletettem a reggelimbe. Az eredmény valami eszméletlen lett.

Hozzávalók:
- 1 banán;
- 4 nagy és érett őszibarack;
- 1 nagy marok bazsalikomlevél;
- víz.

Nem egy bonyolult dolog, összeöntök mindent és bekapcsolom a gombot. A banán miatt ez enyhén édes lesz, de mindenkinek ajánlom, próbálja ki almával, és ha lehetősége van rá, citromos bazsalikommal. Annyira pikáns és fanyarkás lesz, miközben mégsem savanyú. Nálam ez eddig a nyár kedvence.