2015. június 27., szombat

Vegán erjesztett sajt, amire csak szeretnéd

Ez egy nagyon egyszerű recept, nagyon egyszerű hozzávalókkal, semmi extra nem kell hozzá, alapban csak valamilyen olajos mag - kesuból szeretem a krémessége miatt, de készítettem már tökmagból és napraforgóból is, mindennel működik -, és még néhány olyan apróság, ami a legtöbb vegán és/vagy átlagos háztartásban is általában jelen van. Szerintem mind hallottunk már a rejuvelacról, ami valamilyen gabona erjedéséből készített ital. Minden gabona más és más ízt ad, ezzel lehet különböző ízű sajtokat előállítani, kipróbáltam, működik, csak az vele a baj, hogy olyan gabonák kellenek hozzá, amiket különben megennék, 3-4 nap alatt készül el, és aztán ugyanennyi idő kell még a sajthoz is. No meg sima tejsavas erjedés megy végbe, ahogyan a kovászos uborkában vagy a kimcsiben, így kísérletezgetni kezdtem, és ez a recept született.

Hozzávalók:

- 1 dl kesu dió;
- 160 ml víz + 20-40 ml, ha szükséges;
- 1 tk zabpehely - egyéb gluténmentes pehely;
- 1 kk agave szirup, vagy más édesítő;
- 1/2 tk só;
- 1 befőttes üveg;
- gézanyag.

Szóval nem egy nagy dolog. A magot vízbe áztatom 3-4 órára, majd minden hozzávalóval együtt turmixba öntöm. Ezután fogok egy tiszta, de valóban patyolat tiszta üveget, és mindent beleöntök. Aztán egy laza, légáteresztő anyaggal - lehetőleg gézből, vagy gézszerű anyagból -, lekötöm a tetejét és félre teszem. Az ablakba teszem, ha süt a nap, de akár a szoba közepén is maradhat.

Így enyhén édes kesukrém íze van, ami még sós is, szóval nem bizalomgerjesztő, de aztán elindul a tejsavas erjedés a sótól és a szénhidráttól - a pehely különben kihagyható, szerintem így gyorsabb. Attól függően, hogy mennyire intenzív ízt szeretnénk, 2-5 napig hagyhatjuk erjedni, de nagyon fontos, hogy minden nap nézzük meg, mert a 4. magasságában könnyen penészedhet, és minden este érdemes átkeverni.

Két nap után leginkább olyan mint a boci krémsajt, enyhén savanykás, és krémes, de nem intenzív, a negyedik után viszont már erős, enyhén csípős, mint a gomolya. És hogy itt mihez kezdtek vele, az csak rajtatok múlik.

Maradhat akár nyers, így is lehet kenyérre kenni, de lecsöpögtethetitek a levét, esetleg aszalóban vagy sütőben szárítható. Nos, azt érdemes észben tartani, hogy ha nyers, nem tartható el sokáig, de még a hűtőben is változni fog az íze, mert tovább érik.

És létezik egy másik megoldás, amit jómagam preferálok.

Hozzávalók:

- 2 ek tápióka keményítő;
- 1 tk agar-agar(ennek hiányában még keményítő - elhagyható, csak szilárdabb lesz tőle);
- nyers kesusajt.

Mindent egy tapadásmentes fazékba öntök, hidegen jól elkeverem, ha szeretném ízesíteni, még itt megtehetem, borssal, fokhagymával, kaporral, és 5-10 perc alatt teljesen összefőzöm.
A felesleges folyadék elpárolog, és masszává válik, amit állagban leginkább a vegán mozzarellához tudnék hasonlítani.

Melegen formába önthető, és ha kihűlt bele lehet forgatni tetszőleges fűszerekbe. Szeletelhető, de nem reszelhető állagot kapunk - ahhoz több agar-agar kellene. Tökéletes szendvicsbe, főzhetünk vele, de salátába is kitűnő, mert szilárd annyira, hogy kockára vágjuk. Például a teljes natúr, négy napig érlelt változat egy picit több sóval tökéletes a feta sajt helyettesítésére.
És még valami, az üveg legyen elég nagy ahhoz, hogy amikor a massza elkezd forrni, ne fusson ki belőle. Próbáljátok ki, és meséljétek el, hogy sikerült!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése