2015. augusztus 7., péntek

Mivel kezdjem? - kezdőknek #1 - egészség

Már az Intim sarok is az egészség rovat része volt, de úgy gondoltam, célszerű pár gondolatot rendbe tenni. Nem csak azért, mert megkönnyítheti a kezdők dolgát, hanem azért is, mert bár rengeteg anyagot találtok erről a neten, a nagy részük még angol nyelvű. No és mind elkezdtük valahol. Én személy szerint két hetet szántam az életemből arra, hogy utána nézzek egy sereg dolognak. A döntés megszületett, egyszerűen csak arról volt szó, hogy ki is szerettem volna tartani mellette. Rengeteg esetben belefutottam olyan történetekbe, ami szerint a lelkes kezdet után gyors megfutamodás következett. Sem erre, sem betegségekre nem vágytam, elvégre azért váltottam, hogy ne legyek beteg.

Az elmúlt hónapokban beszélgettem néhány vegánnal, és olvasgattam hozzászólásokat különböző beszédek alatt, minek során az derült ki, sokan meg vannak győződve arról, hogy ők bizony nem lehetnek betegek. Ez egy olyan mítosz, amit minél hamarabb el kell oszlatni. Az, hogy kevés az esélyünk rá, nem azt jelenti, nincs is - néhány vegán társunk most is együtt él betegségével, hiszen meglehetősen sok létezik belőlük ezen a világon.
Például a szívinfarktusra való esélyünk 4-6%, ami valóban nagyon kevés, de ez azt jelenti, száz vegánból négy bizony meghalhat szívinfarktusban. És a születési rendellenességen kívül ebbe más tényezők, például a táplálkozás is közrejátszhat. Akkor most hogy is van ez?

Néhány orvos hosszú évek óta gyógyít a növényi étrenddel, mert rájöttek, az a diéta, ami segíti a betegségek megelőzését, képes lehet azt visszafordítani is. Csakhogy ehhez léteznek szabályok, amit kezdőként vagy nem ismer az ember, mert teszem azt egy éjszaka született meg a döntés, vagy úgy érzi, képtelen betartani, mert drága, munkás, kényelmetlen és felvállalni mások előtt vér ciki.
Az én családom is meglepően döcögősen fogadta a kezdetekben, de mivel van saját keresetem, magamnak főzök, nem jelentet nekik többlet terhet, ráadásul látják a példámon, hogy működik. Édesanyám mostanra, holott húsevő maradt, saját használatra szejtánt főz, zöldturmixot iszik, és már befűzte több ismerősét is. Az ige lassan, de terjed...  

Így most hoztam nektek néhány egyszerű, általános szabályt, kimondottan kezdőkre szabva. Ezeket találtam az elején, a kutatásom két hete alatt, és nekem akkor sokat segítettek.

1. Nem szükséges egy nap alatt átállnod! Nem mindenkinek megy egyből, van, hogy először a húst zárják ki, majd a tojást, és a végén a tejet. Ez is teljesen normális. Nem vagyunk egyformák, bocsáss meg magadnak, ha hiba csúszik a számításba, mert van időd. Magadért teszed nem másért.

2. Ne vásárolj be olyan dolgokból, amiről nem tudod mire való! Eleinte havonta csak egy, maximum két új dolgot próbálj ki, és akkor még a lehető legkisebb kiszerelést vedd. Így, ha esetleg nem jön be, nem dobsz ki sok pénzt az ablakon, de azt se feledd, mindig akadnak vegánok, akik szívesen átvesznek tőled minden felesleget. Még ha fizetni nem is tudnak, az étel nem kerül a szemétbe. 
Érdemes beosztani, mikor és mire költesz. Majd rájössz, ha okosan csinálod, kevesebbe kerül, és ezért könnyebb kisakkozni, mikor, mi fér bele a költségvetésbe. Például lehet nagyobb kiszerelésben is vásárolni, ami elsőre több pénz, de hosszú hónapokra elég, leosztva kevesebb, így összességében spórolsz vele.

3. Légy nyitott, merj új dolgokat kipróbálni, mert több íz létezik, mint amit gyerek korunkban tanultuk! De ahhoz, hogy ezt élvezni tudd, hagyd el a hagyományos ételízesítőket, és várj türelmesen 1-2 hétig, hogy az ízlelő bimbóid kitisztuljanak. Addig előfordulhat, hogy minden kicsit íztelen lesz.

4. Nem minden jó, ami bio! Kerüld a mű és finomított élelmiszereket, mint az étolaj, fehér liszt stb. Vannak kész ételek a számunkra is, de fogd őket annyira vissza, amennyire csak lehet. Azok is teli lehetnek pálmazsírral, állományjavítókkal, ízfokozókkal. Az is jó megoldás lehet, ha havi egy-két alkalommal megengedős napot tartasz, azaz teszem azt, megeszel egy zacskó chipszet vagy sütit. Idővel csökken fog az igény, néhányaknál azonnal megszűnik. Kivárjuk.

5. Egyél nagyon színesen! Ha a tányérodon a szivárványból legalább négy szín képviseli magát, jó irányba tartasz. Van időd megtanulni, hogy mit és miért kell enned, kezdetben elég, ha színes. Először is mert vidám, másodsorban pedig úgy viszel be fontos nyomelemeket, hogy ezzel nem is vagy tisztában.

6. Ne azt edd, amit szeretsz, azt, amire a testednek szüksége van! Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, eleinte keresztezheted a megszokottat a tanácsossal. Sok vegán, vagy könnyen veganizálható étel létezik a magyar konyhában, és kezdetekben biztosan kényelmes ezekhez az alapokhoz nyúlni, hiszen nem ismerünk egy csomó dolgot - sosem hallottunk még inaktív sörésztőpehelyről, nem tudjuk mi az az amamránt vagy chia mag. Otthon viszont akad rizs meg krumpli.
Ezzel nincs semmi gond, ha rengeteg zöldséget eszel hozzá, néha pedig jusson egy kis olajos mag, aszalt gyümölcs vagy hüvelyes is. Figyelni kell a teljes fehérjebevitelre, márpedig ahhoz ebből a listából (szénhidrát, zöld levelek, olajos magvak, aszalt gyümölcsök és a legfontosabb, hüvelyesek) legalább hármat meg kell enni két napon belül.


7. Tanulj meg főzni! Eszméletlen sok pénzt megtakarítasz, ha megtanulod elkészíteni a saját ételeidet. Rengeteg blogot, weboldalt találsz, és persze légy kreatív. Például a növényi tejek egy vagyonba kerülnek, de szinte fillérekből előállíthatod otthon. Minden hónapban iktass be egy napot, amikor előkészülsz az előtted álló hetekre, és megfőzöd a szejtánt, babot stb. Rengeteg időt nyersz vele, ha csak elő kell kapni a konyhakész cuccot a mélyhűtőből - ráadásul egy étel elkészítése sem fog tovább tartani 30 percnél. De ha nem megy, hagyd egyenlőre a csudába! A szójababon kívül minden zöldséget és gyümölcsöt meg lehet enni nyersen is.

8. Ne számold  a kalóriákat! Lehet, azért kezdted, hogy fogyj néhány kilót, de az első időben nem érdemes számolgatni. Fontos, hogy mindig lakj jól, de a tányérod felét zöldfélék és egyéb zöldségek, valamint gyümölcsök tegyék ki. Fogyni fogsz, ahogy elkezd a szervezeted átállni.

9. A kezdés előtt kérj egy teljes vizelet és vér labort! Különben is tanácsos lenne egy évben legalább egyet készíttetni annak is, aki teljesen egészségesnek érzi magát, de ha az első után néhány hónapra kézhez kapsz majd egy újat, meg fogsz lepődni, mennyit változott a vérképed. 

10. És a legfontosabb: állj készen a méregtelenítés tüneteire! Ezek változatosak, a megmagyarázhatatlan náthás szerű orrfolyástól, a hajhullásig bármi beleférhet. Égető végtagfájdalom, és a nők esetében a menstruáció kimaradása is. Néhányan már itt, az elején elgondolkodnak a feladásról, de ha ezen túl vagytok, és odafigyeltek az étkezésre, mindenből megfelelő mennyiséget visztek be, cserébe tökéletes vegán élet néz ki.

Szóval ezek az általánosságok, de az sem árt, ha csatlakoztok egy vegán közösséghez. Nem mindenki egyforma, de a többség türelmesen és lelkesen fogadja a kérdéseket, válaszol rájuk, segít, támogat, tanácsokkal lát el. Ahogy én is.
A későbbiekben kitérek majd konkrétumokra, vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre, betegségekre, szóval egyszer csak jönnek a tények. Vagy azok a dolgok, ami titeket érdekel. Ehhez a kérdéseiteket feltehetitek itt, e-mailben, facebookon és az ask.fm-en is. Igyekszem majd a legjobb tudásom szerint válaszolni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése