
- 50 dkg tk tönkölybúza liszt;
- 1,1/2 tk só;
- 1,1/2 dl szójatej;
- kb.1 1/2 -2 dl víz;
- 1 cs élesztő;
- 10 dkg kókuszzsír.

Ezután egy olyan tálba teszem, aminek van teteje, ugyanakkor elég nagy ahhoz, hogy vidáman és terebélyesre keljen, és legalább két-három órára a hűtőbe teszem - most egy éjszakát pihent.


A végén csak háromba hajtom, kinyújtom egy nagyjából 15x25-ös
téglalapra, éles késsel rácsosra karcolom a tetejét, és felvágyom egyforma darabokra.

Hogy mekkorára vágom a tésztát, az attól függ, mire szeretném használni. Elsőnek hat hatalmas kockát készítettem, igazi kétkezes hamburgernek, de most kilencbe szabtam.
Már nincs más dolgom, mint nagyjából 25-30 perc alatt megsütni, és közben, félidőben egyszer megfordítani a tepsit. Kívül ropog, olyan, mint egy leveles tészta, belül pedig puha, a kókuszzsír miatt telt. Önmagában is nagyon finom, de zsömleként egyenesen zseniális, az illata pedig valami döbbenetesen szuper.

Ez az alaptészta, keverhető különböző magokkal, megszórható a teteje akár nagyobb kristályos sóval. Macerás, igen, de eszméletlenül finom, így megéri a belefektetett időt.
Maga a tészta bármire használható, lehet pogácsa, töltött süti - édes és sós is-, és azt hiszem, ilyen tésztába fogom tekerni a karácsonyi sültemet is.
És ha valami csoda folytán nem fogy el az egész, a zsömle lefagyasztható. Nincs vele más dolgunk, mint félig kiengedve betolni a sütőbe - közepes lángon egy 5 percre -, és olyan lesz, mintha frissen sült volna.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése