2018. május 22., kedd

Tahinis szejtán, spárgával

Nagy kedvencem a tahini, ha tehetném, alighanem mindenhez ennék, mégpedig nagykanállal. Az ok igen egyszerű, rendkívül finom. Az már csak mellesleg érdekes, hogy magas réz-, mangán, kalcium- és magnéziumtartalma, ezenkívül fontos vasforrás is. Található benne, a teljesség igénye nélkül, foszfor, cink, szelén, E- és B1-vitamin, gazdag élelmi rostokban. Természetes, telítetlen zsírokban bővelkedik, antioxidáns. Gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő hatása miatt szintén kedvelt, és fentebb emlegetett kalciumtartalma jól hasznosul a szervezetben. Annyira jól, hogy szinte egyaránt elengedhetetlen a vegetáriánus és vegán étrendben. És azt írtam már, hogy finom? 

Hozzávalók:
- 10 dkg szejtán; *
- 1 csomag (1/2 kg) fehér spárga;
- 1 fej fehér hagyma;
- 1 gerezd fokhagyma;
- 1 evőkanál tahini;
- néhány csepp chili szósz;
- 1/2 tk só;
- 1 ek szójaszósz;
- kb. 1/4 bögre víz. 


A hagymát és szejtánt** vékonyan felszeletelem, a spárgát megpucolom, letöröm a szálas végét, srégen felszeletelem, a fokhagymát apróra vágom. Egy tapadás mentes edénybe 1-2 evőkanál vizet teszek, ebbe kerül a fehér hagyma. Amikor kicsit megfonnyad a fokhagymát is ráteszem, majd a szejtánt és a spárgát. Sózom, ráöntöm a szójaszószt, chilit és a tahinit, néhány kanál vízzel elkeverem, majd lefedve párolom néhány percet. Amikor a spárga elkezd puhulni, leveszem a fedőt, elsütöm a vizet és kész is. 

Kicsit opálos, krémes színe lesz a a tahinitől, de pont a krém miatt senki sem mondja meg, hogy nem adtunk hozzá olajat. Rizzsel és zöldségágyon is tökéletes, de most nekem szendvicsbetétként szolgál. A zsömle, micsoda kettősség, teljesen gluténmentes, quinoából készült ezen recept alapján.


*Ez a recept most nem gluténmentes, de temphevel is tökéletesen működik - a tofu nagyon törik, de nem lehetetlen, ha óvatosan forgatjátok. Kiváltható esetleg gombával, és természetesen más zöldségekkel is behelyettesíthető.

**A szejtánhoz ezt a receptet használtam, azzal a különbséggel, hogy keményítő helyett nyírfagyökér liszt és 2 evőkanál csicseriborsó liszt került bele, valamint kihagytam a barbecue szószt. Előgőzölés után tepsiben, zöldség alaplében sütöttem még úgy egy órát, félidőben megforgatva a rudakat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...