2015. augusztus 20., csütörtök

Csavart kifli, csicseriborsó krémmel - uzsonnás doboz #1


Az Ask.fm oldalon kaptam egy kérdést a közelgő iskolára való tekintettek, ezért mostantól hozok majd néhány uzsisdobozt is. Szokás szerint semmi nincs kőbe vésve, mindazonáltal alapnak biztosan megfelelnek. Szóval csak kreatívan!

Hozzávalók a kiflihez:
- 1 csésze (100-110 ml) tk tönkölyliszt;
- kb 6-7 ek szójajoghurt;
- 1/3-1/2 tk só;
- 1 kk sütőpor;
- 1/2 kk füstölt paprika vagy só.

Csicseriborsó "tojás" krém:
- 1/2 dl csicseriborsó (éjszakára beáztatva);
- 3-4 ek hígabb veganéz innen, innen, vagy az előző kettőhöz igazított ízesítéssel innen;
- 1/3-1/2 tk fekete só (ízlés szerint);
- néhány szál snidling(vagy 1/2 újhagyma);
- 1 tk mustár;
- bors.
És még szezonális gyümölcs, valamilyen olajos mag és zöldféle. 

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatom, aztán másnap puhára főzöm - szokásosan ez első két vizet forrás után leöntöm, a harmadikba teszek egy csipet sót, és egy késhegnyi szódabikarbónát. 
A lisztet tálba teszem, hozzá adom a sót, sütőport, összekeverem majd, kanalanként adom hozzá a joghurtot - 3 púpos ek lett, de ez liszt függő is, de laza, kicsit még ragadós, egynemű tésztát kell kapnunk. Kevés lisztet szórok a pultra, és nagyjából öt percig gyúrom még a gombócot, aztán kinyújtom. Nem levestészta készül, átlátni nem szeretnénk rajta, olyan 3mm-es vastagság  már jó lesz, vagy ahogy szeretitek. 

A füstölt paprikát vagy sót elkeverem néhány evőkanál szójajoghurttal és szétkenem a tészta tetején, majd egy derelyevágóval nyolc egyenlő cikkre vágom. 
Az egyenlő szárú háromszögeket talpuktól fogva feltekerem, kifli formára igazítom, és zsírpapíros tepsibe teszem. A tetejüket megkentem szójajoghurttal, majd forró sütőben nagyjából 15 perc alatt (attól függ, milyen ropogósra szeretnénk) készre sülnek. Akkor van kész, ha a fogpiszkálót beleszúrjuk, és az szárazon jön ki.

A csicseriborsót leszűröm, villával szétnyomkodom, hozzá adom a sót, veganézt, hagymát, mustárt, ha száraz még kis joghurt is mehet bele, majd az egészet összekeverem.  

Ezután már csak össze kell tenni a dobozt. Megtölthetjük a kiflit, vagy tunkolhatjuk a krémbe, mindegy. Alapban kicsi, gyerekkézhez méretezett, 2-3 falatnyi péksütik, de villám gyors recept, és oly egyszerű az elkészítésük, vétek lenne nem kipróbálni. Joghurt hiányában növényi tej, de akár víz is megteszi.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...