2014. december 24., szerda

A karácsony akkor szép...

...ha vegán. Legalábbis nekem. És nem csak vegán, hanem ebből következően békés és nyugodt is. No meg meglepetéssel teli, például édesanyám megsütötte élete első vegán és gluténmentes bejglijét a kislányának. Nem nézett utána neten, nem keresgélt, csak úgy kútfőből, és persze nagyon csodálkozott, hogy a tészta nem kelt meg, azt is furcsállotta, hogy ezért könnyen törik, de az íze jó volt, bízott benne, hogy örülni fogok. És tudjátok mi van? Át tudtam volna ugrani a holdat örömömben. 

Azt hittem, hogy kapok majd fehér lisztes hagyományos sütit, kicserél elemekkel, ehelyett kókusztejjel, almapürével, kókuszzsírral összeállított zabpehelylisztes bejgli érkezett, annyi töltelékkel, hogy majdnem elaléltam a boldogságtól. A teteje eléggé berepedt, de becsomagoltuk fóliába, és a sok tölteléktől megszívta magát. Nyugodtan mondhatom, hogy életembe nem ettem ennél jobbat, mert annyira tiszta íze van, és annyi szeretettel készült, hogy bár nem a bejgli a kedvenc nyalánkságom, kétszer is ettem belőle tegnap vacsi után. 

És ez megerősítette azt, amit már amúgy is tudok, a karácsony igazi lényege a szeretett. Nem az ajándék, a sok stressz előtte, még csak nem is a ferde, vagy épp tökéletes fák, hanem az, amikor együtt lehetsz olyanokkal, akiket szeretsz, akik gondolnak rád és elfogadnak olyannak, amilyen vagy. 
Még ha ki is lógsz a sorból, még ha furcsának is tartanak, hozzájuk tartozol, és szeretnek minden hozományoddal együtt.
Az én édesanyám a földkergeség legjobbja, és azt még nem is mondtam, milyen mennyei töltött káposztát csinált!

Kívánom  mindenkinek, hogy hasonlóan megértő, elfogadó családja, barátai legyenek, és természetesen mindenkinek békés karácsonyt! Mivel elképzelhető, hogy nem fogok blogolni egy darabig, biztos, ami tuti, boldog új évet is!


2014. december 21., vasárnap

Agavés-mustáros, és barbecue-s szejtán bundában, gomba szósszal - karácsonyi sült #2

Volt ugye egy alap barbecue receptem, ami finom, csak, hála az új sütőmnek, kevés lett, ezért készítettem belőle még egy adagot. Ezúttal azonban nem három nagy, hanem hat kisebb részre választottam, és a tömör, öklömnyi kis gombócokból tökéletes töltelék vált.

Hozzávalók:
- 2 adag alap barbecue szejtán;
- 500 g vegán leveles tészta;
- 2 szál újhagyma (zölddel együtt);

A mázhoz:
- 1 ek mustár;
- 1 tk agave szirup;
- bors;
- 1 ek Heinz Classik Barbecue szósz.

A gomba szószhoz:
- 250 gr laska gomba;
- 2 dl kókusz tejszín;
- 1 kis gerezd fokhagyma;
- 1/2 hagyma;
- bors;
- 1 ek petrezselyem zöldje
- 2 ek olívaolaj;
- víz.

A gomba szósz máshogy:
- 250 gr csiperke;
- 3-4 dl szója vagy magtej;
- 1 tk étkezési keményítő;
- 1 kis gerezd fokhagyma;
- 1/2 hagyma;
- bors;
- 1 ek petrezselyem zöldje
- 2 ek olívaolaj;.

Elkészítem gőzölésig és főzésig az alap szejtánt - vagy készíthetitek hagyományos módon a saját receptetek szerint -, és kinyújtom a kiolvadt vegán leveles tésztát, amit középen félbe vágok. Közben bekapcsolom a sütőt.
Felkarikázom az újhagymákat, és kb. 1/3-át a két tészta közepére szórok, majd egy pohárban összekeverem a mustárt, agave szirupot egy szép adag borssal. Fogom az egyik  szejtánt, megkenem az alját a mustáros szósszal, és a hagymakarikákra teszem. Aztán megragadom a másik gombócot, megkenem barbecue szósszal, és a másik tésztán szétszórt hagymákra helyezem, majd a mustárosnak megkenem a tetejét oldalát, a barbecue-s gombóccal ugyan így teszek, és körbeszórom bőven mindkettőt hagymával, aztán a tetejére is rakok egy kupacot.

Már csak annyi a dolgom, hogy a tészták két szélét felhajtsam, a széleket jól összenyomkodjam, majd az oldalán lévő maradékot a bucik alá hajtsam, és körbeszurkáljam villával. Mehet a forró sütőbe, ahol kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sül. Félidőben lekenem a tetejét hideg vízzel.

Míg a szejtán sül, elkészítem a gombamártást. Felvágom a hagymát, fokhagymát,  1-2 centis darabokra a gombát, és felhevítek egy serpenyőt, amibe mehet az olaj, hagyma, fokhagyma, és néhány perc után a gomba is. Amikor összeesik, elfő a leve, sózom, borsozom, felöntöm a tejszínnel, vagy a keményítővel elkevert magtejjel - nekem most tejszínnel készült, ezért adtam hozza még egy kis vizet -, utóízesítem, mert jó borsosan szeretem, beledobom a petrezselymet és leveszem tűzről.
Fogom a botmixeremet és kicsit pürésítem a mártást, igazából nem kötelező, csak akkor apróba kell vágni a gombát, de én úgy szeretem, hogy kicsit darabos legyen, mégis krémes.
Visszateszem a tűzre, és amikor újra felforr, el is készült. 

A megsült két kis cipó - érdemes pihentetni  10 percig - máris tálalható, sok mártással és szabadon választható körettel. Most morzsás sült zöldségekkel ettem, amikből a zöldség alaplé készült.
A tészta fehér lisztes, nem állítanám, hogy a legegészségesebb, de még nem tudok leveles tésztát készíteni, ezért az, hogy vegán, tökéletesen elegendő nekem. Lehet bio boltokban is kapni, de ezt 250,- forintért vettem a CBA-ban, tehát nem volt igazán drága.
Szerintem mennyei lett. Próbáljátok ki. Az egész étel, szósszal együtt nagyjából 1000-1200 forintra jön ki, de ez egy négytagú családnak is elég. Persze megvenni az agave szirupot, a barbecue- és a szójaszószt önmagában 1800 forint, de mindegyik sokáig elég.

Én például az agave szirupomat nyáron vettem a DM-ban 899,- forintos áron, még mindig van belőle, de igaz, hogy szinte csak főzéshez használom. Viszont nem kötelező, lehet használni helyette rizsszirupot, vagy készíthettek otthon cukorszirupot is, legyetek kreatívak. Szójaszószt kicsit többet használok, de a mostani adagomat is szeptemberben vettem, és még mindig van belőle. A hat szejtán buciból csak kettő kell, a 600 forintos por ízesítéssel együtt nagyjából 800-1000,- forintra jön ki, amiből most olyan 340 forintnyit használtunk fel. A többi mehet a fagyasztóba.

Az íze fantasztikus, érdemes kipróbálni. Nálam ez lesz a karácsonyi menü.  


2014. december 14., vasárnap

Vegán "sajtos" pogácsa - #2

Ismét eljött a munkahelyi karácsonyi parti ideje, és csakúgy, mint tavaly, ezúttal is mindenki hozott valamit. Természetesen nem húzhattam ki magam a feladat alól, mert minidig öröm megmutatni másoknak, mi finomat eszem. Szóval keresgéltem a neten hagyományos sajtos recepteket, találtam is kettőt, ami szimpatikus volt, ezeket összegyúrtam, kidobáltam belőle azt, ami nem kell, a maradékot átdolgoztam, variáltam, hozzá adtam új dolgokat és ez lett belőle. A kollégáim szerint finom, és nekem is nagyon ízlett.
 
Hozzávalók:
- 43 dkg tk kenyérliszt;
- 7 dkg inaktív sörélesztőpehely;
- 12 dkg kókuszzsír;
- 1 kk szalalkáli;
- 1 cs szárított élesztő;
- 1 kk agave szirup;
- 1 és 1/4 tk só;
- 4 ek citromlé;
- víz, amennyit felvesz (kb. 1/4 csésze).

Összekeverem a száraz hozzávalókat, a lisztet, élesztőt, sót, szalalkálit egy nagyobb tálba, és amíg kevés, langyos, agave szirupos vízbe felfuttatom az élesztőt, lisztel elmorzsolom a lágy kókuszzsírt. 
Ez némi időt igénybe vesz, de érdemes alapos munkát végezni. Ezután hozzá adom az élesztőt, a frissen facsart citromlevet, és kisebb adagokban a vizet.
Hogy pontosan mennyit vesz fel, függ a liszttől is, de a végén egy nagyon tömör, zsíros és egynemű tésztát kell kapjunk.

Kilisztezett tálban félreteszed, míg duplájára kel, nagyjából egy órára, aztán átgyúrom, kinyújtom, egy éles kés segítségével rácsosra metszem a tetejét, és kisebb szaggatóval, vagy egy pohárral kiszaggatom. Zsírpapírral bélelt tepsibe teszem, bekapcsolom a sütőt, majd újabb félóra pihentetés után betolom a forró sütőbe és nagyjából 15 perc alatt aranybarnára sütöm őket. Nem tudom pontosan hány fokon, 10 fokozat van a sütőn, és a 7-est választottam. Ha megkopogtatjátok az alját, kongó hangot kell hallanotok, akkor kész.

Az íze erősen sajtos lett, talán az eidamihoz tudnám hasonlítani, enyhén csípős, nyilván a citromlétől. Szerintem bármely teljes kiőrlésű liszt megteszi, de a kenyérliszt kicsit durvább, ezért döntöttem mellette. Soha nem lesz annyira magas, mint egy fehér lisztes pogácsa, de a tésztája könnyű, szépen megkelt, és ezért laza is. Érdemes kipróbálni.

2014. december 12., péntek

Körte-datolyaszilva zöld smoothie

Azt ígértem, lesz még olyan smoothie receptem, amiben datolyaszilva van. Nos, mivel rendszerint olcsó, valamilyen akcióba folyton bepakolják, utóérő, édes, jót tesz az egészségünknek, elképesztő színe van, és még finom is, elérkezett az ideje, hogy betartsam a szavam. 

Hozzávalók:
- 1 datolyaszilva;
- 1 nagy körte;
- 3 marok bébispenót;
- néhány csepp citromlé(opcionális);
- víz.


Félbevágom a datolyaszilvát, kiveszem a közepét, feldarabolom, beteszem a turmixba, és rápakolom a felvágott körtét, majd a spenótot is. Kevés vizet adok hozzá, és bekapcsolom a gépet. Ízlés szerinti sűrűségűre hígítom, majd megkóstolom. Mivel ebben a formában nekem nagyon édes, még néhány csepp citromlevet csurgatok bele. Megkeverem, mehet az üvegbe és szuper kis reggeli lesz.

2014. december 3., szerda

Szejtán barbecue - karácsonyi sült #1


Ünnepi elősütést tartottam, és a tesztek alapján arra jutottam, ez egy olyan recept, ami meglepően finom, szóval érdemes megosztani.
Ebből az adagból három tömb lesz, de mivel karácsonyra készítettem az egyiket, egyet pedig az új sütőmben elégettem - no comment - egyáltalán nem bizonyult soknak.

Hozzávalók 3 adaghoz:
- 500 gr szejtán por, 
- 1/2 cs inaktív sörélesztőpehely;
- 3 ek tápitóka keményítő (esetleges, elhagyható). 
- 1 csapott ek köménymag,
- 1 ek pirospaprika;
- 2 ek szójaszósz;
- 4-6 ek Heinz Classik Barbecue szósz;
- 2 nagy gerezd fokhagyma;
- só(kb. 1,1/2 tk), bors (kb. 1/2-1 kk) ízlés szerint;
- 750 ml víz.

A külső mázhoz:
- 1 ek szójaszósz;
- 4 ek Heinz Classik Barbecue szósz;
- 1 gerezd fokhagyma;
- 2 tk agave szirup;
- 1 kk balzsamecet;
- bors;
- kb 2 ek víz.


Több módszerem is van a szejtánt készítésre, de most egy újabb variáció következik: Fogok egy tálat, beleöntöm a száraz alkotórészeket: a sikért, sörélesztőt, keményítőt, köménymagot, pirospaprikát, sót, borsot, és jól összekeverek mindent.  Egy kancsóba teszem a szója-, és a barbacue szószt, belereszelem a két gerezd fokhagymát, és a vízzel szintén jól elkeverem. Majd a vizet beleöntöm a szejtánba, és egy háromágú, nagy villa segítségével alapos összedolgozom. 
Ezután kiveszem a tálból, legalább öt percig gyúrom, és három egyforma darabba szakítom. Rudakat formálok belőle, és félreteszem az egészet egy harminc percet pihenni. 

A főzés innentől lehet mindenkinek lehet olyan, ahogy megszokta, de én most kicsit macerásan, egyszerre két módszert keverve készítettem el. A gombócokat lazán becsomagolom előre olajozott alufóliába, alaposan megszurkálom alul és fölül, majd 50-60 percig gőzölöm. A szejtán természetesen dagad közben,  és felvesz egy egyenletes, sima formát, a fólia el fog repedni, de az nem baj. Ezt követően felforralom az erős zöldséglevest (sok hagyma, fokhagyma és egyéb zöldségfélék), majd takarékra veszem, hogy ne is bugyogjon, és további 30-40 percig főzöm a bucikat.

Eddig tartott az előkészítő rész, azaz a szejtán főzés. Majd fogok egy tepsit, sütőpapírral bélelem, ráfektetek egy gombócot és egy ecset segítségével alaposan megkenem az előre összekevert mázzal, aztán előmelegített, forró sütőbe tolom, ahol újabb 35-40 percet tölt el. Közben folyamatosan kenem, félidőben megfordítom, ráöntöm a maradék szószt, és megpirítom.

Szép vékonyan lehet szeletelni a ruganyos, zárt húsú végterméket, ami nem vaj puha, bele kell harapni, de a máz édes, savanyú és sós egyszerre. Nekem nagyon ízlett. 

Nos, és miért Heinz? Mert vegán, füstölt aromát is tartalmaz, és kellemes ízű, persze kikeverhetitek
házilag is, nekem ezúttal megfelelt. A fóliában gőzölést azért választottam, hogy a szejtán megőrizze az alakját, mert egy nagyon tömör, kicsit rágós állagot szerettem volna elérni, de ha ti nem erre vágytok, hát bátran főzzétek meg a szokásos módon, majd gyorsan pirítsátok rá a barbecue szószt. Aki nem szereti a köménymagot, hagyja ki, ha kedvelitek a fokhagymát, turbózzátok fel, ha sósabban esztek, adjatok hozzá még sót, ha csípősebben, akkor meg csilit, víz helyett használhattok zöldséglevest is. Magyarul: itt az alaprecept, és tegyetek vele, amit csak akartok.


2014. december 2., kedd

Fodros kel és fekete ribizli

Úgy döntöttem, nem hozok képet az újabb smoothie kreációimról, egyformán zöld mind, helyette megmutatom az alapanyagokat. Itt még színek is akadnak.
Fantasztikus turmix alapanyag a fodros kel, amit tömegesen még kevés helyen lehet kapni, de azért termelői és bio piacokon fellelhetőek. Én ezt is a BIRS szatyrommal kapom, igen nagy örömömre. Az igaz, hogy számos módon is fel lehetne használni, viszont a zöld turmixom mindig éhes az újdonságokra, igy megpecsételődött a sorsa. Megiszom.

Hozzávalók:
- 2 kisebb banán;
- 1 cs fagyasztott fekete ribizli;
- 4 nagy levél fodros kel;
- víz ízlés szerint.

Rém bonyolult az elkészítése. A kelleveleket félbehajtom és kivágom a vastag, középső eret, a kehelybe töröm a banánokat, a kisebb darabokra tépet levelet is mellé teszem, és már csak a ribizlik maradnak.
Aztán felöntöttem ízlés szerint vízzel, bekapcsoltam a gépet, és elkészült a reggelim. 

Jóllehet nem túl étvágygerjesztő, piszkos zöld színe lett, mégis eszméletlen finomra sikerült. Kicsit édes, elég fanyar és zöld egyszerre. Próbáljátok ki, megéri!