
Hozzávalók:
- 3/4 bögre barna rizsliszt;
- 1/2 bögre nyílgyökér liszt;
- 1/2 tk szódabikarbóna;
- 1 csipet só;
- 1/2 tk szódabikarbóna;
- 1 csipet só;
- 1-2 ek repce olaj.
A feltéthez:
- az édeshez:
- lekvár;
- porcukor.
- a sóshoz:
- 1/2 tk só;
- őrölt bors;
- 1 száll újhagyma;
- 1/2 fokhagyma;
- 2 dl szója joghurt.
Az édesburgonyát megmosom és héjastól, gőz felett megpárolom. Amikor puha, lehúzom a héját - óvatosan forró -, villával összetöröm, és hozzáadom a liszteket, a szódabikarbónát, majd a sót. Még mindig villával alaposan összedolgozom, ha meghűl kézzel folytatom - ragacsos, lágy massza lesz, de álljatok ellen a késztetésnek, és ne adjatok hozzá még lisztet, ez így pont jó -, és félreteszem legalább egy fél órára.
Ezután szétszedtem a masszát, és az egyik feléhez hozzá adom az újhagyma zöldjét apróra metélve.

Az újhagymás keverékből tenyérnyi gombócokat szakítok, beleteszem a sütőedénybe, és ott lapítom el óvatosan az ujjaimmal.
Ha édesen ennétek, még forrón bele lehet forgatni cukorba, és hagyományosan lekvárral megcsurgatni. Én sósan kedvelem, amihez a hagyma fehér részét sóval, borssal, a fokhagymával és a joghurttal elkeverem, ebbe tunkolom a fánkom vagy lepényem.
Aki nem gluténmentesen eszik, nagyjából 3/4 bögre sima liszttel helyettesítheti. Próbáljátok ki, szerintem zseniális. Nem nehéz, mert nem tocsog az olajtól, viszont kellemesen lágy és édes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése