2014. december 21., vasárnap

Agavés-mustáros, és barbecue-s szejtán bundában, gomba szósszal - karácsonyi sült #2

Volt ugye egy alap barbecue receptem, ami finom, csak, hála az új sütőmnek, kevés lett, ezért készítettem belőle még egy adagot. Ezúttal azonban nem három nagy, hanem hat kisebb részre választottam, és a tömör, öklömnyi kis gombócokból tökéletes töltelék vált.

Hozzávalók:
- 2 adag alap barbecue szejtán;
- 500 g vegán leveles tészta;
- 2 szál újhagyma (zölddel együtt);

A mázhoz:
- 1 ek mustár;
- 1 tk agave szirup;
- bors;
- 1 ek Heinz Classik Barbecue szósz.

A gomba szószhoz:
- 250 gr laska gomba;
- 2 dl kókusz tejszín;
- 1 kis gerezd fokhagyma;
- 1/2 hagyma;
- bors;
- 1 ek petrezselyem zöldje
- 2 ek olívaolaj;
- víz.

A gomba szósz máshogy:
- 250 gr csiperke;
- 3-4 dl szója vagy magtej;
- 1 tk étkezési keményítő;
- 1 kis gerezd fokhagyma;
- 1/2 hagyma;
- bors;
- 1 ek petrezselyem zöldje
- 2 ek olívaolaj;.

Elkészítem gőzölésig és főzésig az alap szejtánt - vagy készíthetitek hagyományos módon a saját receptetek szerint -, és kinyújtom a kiolvadt vegán leveles tésztát, amit középen félbe vágok. Közben bekapcsolom a sütőt.
Felkarikázom az újhagymákat, és kb. 1/3-át a két tészta közepére szórok, majd egy pohárban összekeverem a mustárt, agave szirupot egy szép adag borssal. Fogom az egyik  szejtánt, megkenem az alját a mustáros szósszal, és a hagymakarikákra teszem. Aztán megragadom a másik gombócot, megkenem barbecue szósszal, és a másik tésztán szétszórt hagymákra helyezem, majd a mustárosnak megkenem a tetejét oldalát, a barbecue-s gombóccal ugyan így teszek, és körbeszórom bőven mindkettőt hagymával, aztán a tetejére is rakok egy kupacot.

Már csak annyi a dolgom, hogy a tészták két szélét felhajtsam, a széleket jól összenyomkodjam, majd az oldalán lévő maradékot a bucik alá hajtsam, és körbeszurkáljam villával. Mehet a forró sütőbe, ahol kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sül. Félidőben lekenem a tetejét hideg vízzel.

Míg a szejtán sül, elkészítem a gombamártást. Felvágom a hagymát, fokhagymát,  1-2 centis darabokra a gombát, és felhevítek egy serpenyőt, amibe mehet az olaj, hagyma, fokhagyma, és néhány perc után a gomba is. Amikor összeesik, elfő a leve, sózom, borsozom, felöntöm a tejszínnel, vagy a keményítővel elkevert magtejjel - nekem most tejszínnel készült, ezért adtam hozza még egy kis vizet -, utóízesítem, mert jó borsosan szeretem, beledobom a petrezselymet és leveszem tűzről.
Fogom a botmixeremet és kicsit pürésítem a mártást, igazából nem kötelező, csak akkor apróba kell vágni a gombát, de én úgy szeretem, hogy kicsit darabos legyen, mégis krémes.
Visszateszem a tűzre, és amikor újra felforr, el is készült. 

A megsült két kis cipó - érdemes pihentetni  10 percig - máris tálalható, sok mártással és szabadon választható körettel. Most morzsás sült zöldségekkel ettem, amikből a zöldség alaplé készült.
A tészta fehér lisztes, nem állítanám, hogy a legegészségesebb, de még nem tudok leveles tésztát készíteni, ezért az, hogy vegán, tökéletesen elegendő nekem. Lehet bio boltokban is kapni, de ezt 250,- forintért vettem a CBA-ban, tehát nem volt igazán drága.
Szerintem mennyei lett. Próbáljátok ki. Az egész étel, szósszal együtt nagyjából 1000-1200 forintra jön ki, de ez egy négytagú családnak is elég. Persze megvenni az agave szirupot, a barbecue- és a szójaszószt önmagában 1800 forint, de mindegyik sokáig elég.

Én például az agave szirupomat nyáron vettem a DM-ban 899,- forintos áron, még mindig van belőle, de igaz, hogy szinte csak főzéshez használom. Viszont nem kötelező, lehet használni helyette rizsszirupot, vagy készíthettek otthon cukorszirupot is, legyetek kreatívak. Szójaszószt kicsit többet használok, de a mostani adagomat is szeptemberben vettem, és még mindig van belőle. A hat szejtán buciból csak kettő kell, a 600 forintos por ízesítéssel együtt nagyjából 800-1000,- forintra jön ki, amiből most olyan 340 forintnyit használtunk fel. A többi mehet a fagyasztóba.

Az íze fantasztikus, érdemes kipróbálni. Nálam ez lesz a karácsonyi menü.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése