
Ebből az adagból három tömb lesz, de mivel karácsonyra készítettem az egyiket, egyet pedig az új sütőmben elégettem - no comment - egyáltalán nem bizonyult soknak.
Hozzávalók 3 adaghoz:
- 500 gr szejtán por,
- 1/2 bögre inaktív sörélesztőpehely;
- 3 ek tápitóka keményítő (esetleges, elhagyható).
- 1 csapott ek köménymag,
- 1 ek pirospaprika;
- 2 ek szójaszósz;
- 4-6 ek Heinz Classik Barbecue szósz;
- 2 nagy gerezd fokhagyma;
- só(kb. 1,1/2 tk), bors (kb. 1/2-1 kk) ízlés szerint;
- 750 ml víz.
A külső mázhoz:
- 4 ek Heinz Classik Barbecue szósz;
- 1 gerezd fokhagyma;
- 2 tk agave szirup;
- 1 kk balzsamecet;
- 1 kk balzsamecet;
- bors;
- kb 2 ek víz.
Több módszerem is van a szejtánt készítésre, de most egy újabb variáció következik: Fogok egy tálat, beleöntöm a száraz alkotórészeket: a sikért, sörélesztőt, keményítőt, köménymagot, pirospaprikát, sót, borsot, és jól összekeverek mindent. Egy kancsóba teszem a szója-, és a barbacue szószt, belereszelem a két gerezd fokhagymát, és a vízzel szintén jól elkeverem. Majd a vizet beleöntöm a szejtánba, és egy háromágú, nagy villa segítségével alapos összedolgozom.
Ezután kiveszem a tálból, legalább öt percig gyúrom, és három egyforma darabba szakítom. Rudakat formálok belőle, és félreteszem az egészet egy harminc percet pihenni.
A főzés innentől lehet mindenkinek lehet olyan, ahogy megszokta, de én most kicsit macerásan, egyszerre két módszert keverve készítettem el. A gombócokat lazán becsomagolom előre olajozott alufóliába, alaposan megszurkálom alul és fölül, majd 50-60 percig gőzölöm. A szejtán természetesen dagad közben, és felvesz egy egyenletes, sima formát, a fólia el fog repedni, de az nem baj. Ezt követően felforralom az erős zöldséglevest (sok hagyma, fokhagyma és egyéb zöldségfélék), majd takarékra veszem, hogy ne is bugyogjon, és további 30-40 percig főzöm a bucikat.
Eddig tartott az előkészítő rész, azaz a szejtán főzés. Majd fogok egy tepsit, sütőpapírral bélelem, ráfektetek egy gombócot és egy ecset segítségével alaposan megkenem az előre összekevert mázzal, aztán előmelegített, forró sütőbe tolom, ahol újabb 35-40 percet tölt el. Közben folyamatosan kenem, félidőben megfordítom, ráöntöm a maradék szószt, és megpirítom.
Szép vékonyan lehet szeletelni a ruganyos, zárt húsú végterméket, ami nem vaj puha, bele kell harapni, de a máz édes, savanyú és sós egyszerre. Nekem nagyon ízlett.
Nos, és miért Heinz? Mert vegán, füstölt aromát is tartalmaz, és kellemes ízű, persze kikeverhetitek
házilag is, nekem ezúttal megfelelt. A fóliában gőzölést azért választottam, hogy a szejtán megőrizze az alakját, mert egy nagyon tömör, kicsit rágós állagot szerettem volna elérni, de ha ti nem erre vágytok, hát bátran főzzétek meg a szokásos módon, majd gyorsan pirítsátok rá a barbecue szószt. Aki nem szereti a köménymagot, hagyja ki, ha kedvelitek a fokhagymát, turbózzátok fel, ha sósabban esztek, adjatok hozzá még sót, ha csípősebben, akkor meg csilit, víz helyett használhattok zöldséglevest is. Magyarul: itt az alaprecept, és tegyetek vele, amit csak akartok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése