2014. december 3., szerda

Szejtán barbecue - karácsonyi sült #1


Ünnepi elősütést tartottam, és a tesztek alapján arra jutottam, ez egy olyan recept, ami meglepően finom, szóval érdemes megosztani.
Ebből az adagból három tömb lesz, de mivel karácsonyra készítettem az egyiket, egyet pedig az új sütőmben elégettem - no comment - egyáltalán nem bizonyult soknak.

Hozzávalók 3 adaghoz:
- 500 gr szejtán por, 
- 1/2 cs inaktív sörélesztőpehely;
- 3 ek tápitóka keményítő (esetleges, elhagyható). 
- 1 csapott ek köménymag,
- 1 ek pirospaprika;
- 2 ek szójaszósz;
- 4-6 ek Heinz Classik Barbecue szósz;
- 2 nagy gerezd fokhagyma;
- só(kb. 1,1/2 tk), bors (kb. 1/2-1 kk) ízlés szerint;
- 750 ml víz.

A külső mázhoz:
- 1 ek szójaszósz;
- 4 ek Heinz Classik Barbecue szósz;
- 1 gerezd fokhagyma;
- 2 tk agave szirup;
- 1 kk balzsamecet;
- bors;
- kb 2 ek víz.


Több módszerem is van a szejtánt készítésre, de most egy újabb variáció következik: Fogok egy tálat, beleöntöm a száraz alkotórészeket: a sikért, sörélesztőt, keményítőt, köménymagot, pirospaprikát, sót, borsot, és jól összekeverek mindent.  Egy kancsóba teszem a szója-, és a barbacue szószt, belereszelem a két gerezd fokhagymát, és a vízzel szintén jól elkeverem. Majd a vizet beleöntöm a szejtánba, és egy háromágú, nagy villa segítségével alapos összedolgozom. 
Ezután kiveszem a tálból, legalább öt percig gyúrom, és három egyforma darabba szakítom. Rudakat formálok belőle, és félreteszem az egészet egy harminc percet pihenni. 

A főzés innentől lehet mindenkinek lehet olyan, ahogy megszokta, de én most kicsit macerásan, egyszerre két módszert keverve készítettem el. A gombócokat lazán becsomagolom előre olajozott alufóliába, alaposan megszurkálom alul és fölül, majd 50-60 percig gőzölöm. A szejtán természetesen dagad közben,  és felvesz egy egyenletes, sima formát, a fólia el fog repedni, de az nem baj. Ezt követően felforralom az erős zöldséglevest (sok hagyma, fokhagyma és egyéb zöldségfélék), majd takarékra veszem, hogy ne is bugyogjon, és további 30-40 percig főzöm a bucikat.

Eddig tartott az előkészítő rész, azaz a szejtán főzés. Majd fogok egy tepsit, sütőpapírral bélelem, ráfektetek egy gombócot és egy ecset segítségével alaposan megkenem az előre összekevert mázzal, aztán előmelegített, forró sütőbe tolom, ahol újabb 35-40 percet tölt el. Közben folyamatosan kenem, félidőben megfordítom, ráöntöm a maradék szószt, és megpirítom.

Szép vékonyan lehet szeletelni a ruganyos, zárt húsú végterméket, ami nem vaj puha, bele kell harapni, de a máz édes, savanyú és sós egyszerre. Nekem nagyon ízlett. 

Nos, és miért Heinz? Mert vegán, füstölt aromát is tartalmaz, és kellemes ízű, persze kikeverhetitek
házilag is, nekem ezúttal megfelelt. A fóliában gőzölést azért választottam, hogy a szejtán megőrizze az alakját, mert egy nagyon tömör, kicsit rágós állagot szerettem volna elérni, de ha ti nem erre vágytok, hát bátran főzzétek meg a szokásos módon, majd gyorsan pirítsátok rá a barbecue szószt. Aki nem szereti a köménymagot, hagyja ki, ha kedvelitek a fokhagymát, turbózzátok fel, ha sósabban esztek, adjatok hozzá még sót, ha csípősebben, akkor meg csilit, víz helyett használhattok zöldséglevest is. Magyarul: itt az alaprecept, és tegyetek vele, amit csak akartok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése