2014. május 23., péntek

Petrezselymes újkrumpli

Itt az újburgonya ideje, és ilyenkor minden háztartásban szinte kötelezően megjelenik petrezselymesen elkészítve. Ez nem véletlen. A kissé édeskés krumpli petrezselyemmel, sós olajban egyszerűen mennyei. Én nagyjából csak kovászos uborkát kérek mellé, és már meg is vagyok.
Ráadásul ezt az egyszerű dolgot annyiféleképpen készítik, ahány háztartás van. Kipróbáltam pár módot, de visszatértem az édesanyám receptjéhez, mert ennek egészen más íze van.

Hozzávalók: 
- újburgonya;
- petrezselyem;
- kókuszzsír,
- só.

Itt nincs előre főzés, nem mennek el az ízek a főzővízben, egy nagy lábosban felolvasztom a kókuszsírt,
rádobom a krumplit, és lesózom. Tudom, normál esetben itt még nem szoktunk sózni, mert a krumpli nagyon vizes, de ettől egészen más lesz az íze. Gyakori kevergetés mellett lefedve párolom a burgonyát, nem baj, ha széttörik, az sem, ha kicsit letapad az alja, lényeg, ne égjen oda, de ha szükséges, egy deci vizet lehet alá önteni, az elfő, és hamarabb párolódik meg a krumplink.
Aztán amikor puha, bőségesen megszórjuk petrezselyemmel, egy-két perc alatt készre fő, és lehet is tálalni.

Most fokhagymásan lesütött szejtánt ettem hozzá, no meg kovászos uborkát. Próbáljátok ki, nagyon egyszerű, gyors, és más mint a vízben megfőzött, majd az olajban pirított, petrezselyembe forgatott testvére. Klasszisokkal jobb, még ha nem is olyan szép.


4 megjegyzés:

  1. Hú, de megkívántam, imádom!
    Anyósom csinálta így, de mikor megpróbáltam utánozni, nekem csak egy szottyadt, lesült trutymó lett. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokat kell kevergetni, de óvatosan, hogy ne törjön teljesen össze. :) Talán ha több zsiradékot teszel alá és tapadásmentes edényt választasz nem sül le teljesen. :) De az alja azért mindig kicsit odatapad, az nem gond. Jobb lesz az íze ;)

      Törlés
    2. Nem bírtam megállni, megcsináltam. :D Kicsit több vizet tettem bele a kelleténél, de nem lett trutymó. Viszont rájöttem, hogy nemcsak emiatt nem szoktam csinálni, hanem mert a "hagyományos" héjában főtt krumplit, amit megforgatunk petrezselymes olajban (én nem pirítom meg), jobban szeretem. :)

      Törlés
    3. Ízlések és pofonok. :) Az nekem színplán íztelen. :) Sem a krumplinak, sem a petrezselyemnek nem lesz intenzív íze. Sem nem elég édes, sem nem elég sós. :) Ez a jó ebben a bizniszben. Mindenki máshogy csinálja! ;)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...