2014. január 31., péntek

Karfiolos bulgur - gyors ételek #4


Szeretem az egytálételeket, mert nem kell sokat pepecselni velük, mindent össze lehet dobálni, laktatóak és míg reggel öltözködöm, el is készülnek. Aztán lehet vinni dobozban ebédre vagy eltenni vacsorára És a tetejében mindig nagyon egyszerű. 
A bulgur, azaz a tört búza mindehhez tökéletes alapanyag, mert sokkal hamarabb megfő, mint a rizs, és a ráadásul nagyon finom.

Hozzávalók:
- 1/2 karfiol (egy nagy karfiolnak a fele, vagy egy kisebb egész);
- 1 dl bulgur;
- 1 nagy sárgarépa;
- 12 dkg főtt fehér bab;
- 6 korong fagyasztott leveles spenót;
- 2 szál újhagyma;
- só, bors, víz, olaj.

A tetejére:
- 2 ek teljeskiörklésű zsemlemorzsa;
- 2 ek szezámmag;
- 2 ek inaktív sörélesztőpehely.

A sárgarépát és a hagymát karikákra, a karfiolt apróbb rózsákra vágytam. Kevés olajon megfuttattam a hagymát, aztán rátettem a karfiolt, a sárgarépát és egy perc után a babot is. Sóztam, borsoztam, beleöntöttem a bulgurt és fölöntetem vízzel. Amikor a bulgur félig megfőtt, beletettem a spenótot is, amivel még további két-három percig főztem, aztán lefedtem és a gőzben minden tovább puhult.
Közben kávédarálóba tettem a zsemlemorzsát, szezámmagot és a sörélesztőt, majd ledaráltam. Ezt a keveréket rendszerint sütőben készül ételekre szórom, mert kellemes sajtos íze van, a morzsa miatt ropogósra pirul, de a karfiollal így is kiváló íze lett. 

Ha "sajtosabban" szeretitek, lehet a keverékbe több pelyhet tenni, vagy akár a szezámmagot is leválthatjátok kesudióra. Néha a zsemlemorzsát ki is hagyom, de ez ebben a formában egy lényegesen olcsóbb változata a vegán parmezánnak, ráadásul kimondottan szeretem a szezámmag ízét.
Tessék kísérletezgetni! A főzni csak úgy jó, ha változatos és gyors. Mégis ki szeret egész nap a konyhában állni? Ez az egész, darabolással, főzéssel együtt nem tartott tovább húsz percnél, a zöldségek még ropogtak, a bulgur viszont megfőtt.

2014. január 25., szombat

Ananász-mangó smoothie


Az ananász-mangó smoothie szerintem valami zseniális. Főleg, amikor akciós mindkettő. Bár két teljes üveghez csak egy-egy darab szükséges mindenből, de azért ezek nem olcsó dolgok. Viszont roppant finomak. 

Hozzávalók:
- 1 érett ananász;
- 1 nagy és érett mangó;
- víz.

Az ananászt megpucoltam (először levágod a tetejét, aztán a talpát és egy éles, de vékony késsel fentről lefelé, követve a hajlatokat, meghámozod.), negyedekbe vágtam és kivettem a közepét. Sokan bennhagyják, de nagyon szálkás, nekem enni sem esik jól. Felkockáztam és mehetett a robotgépbe.
Kettőbe vágtam a mangót, egy kanál segítségével kivettem a magját, meghámoztam és kockákra vágtam, ez is mehet a robotgépbe. Kevés vizel kezdtem a turmixolást, aztán fokozatosan hígítottam, az általam elvárt mennyiségig.

Nagyon sűrű lett így is, mert rostokban gazdag, finom és elképesztően intenzív ízű smoothie-ról van szó. A szádban tisztán ananászt érzel, de amikor már lement a korty, ott maradt az a csodás mangó íz. Felséges volt. 
A színe erősen sárga, ami egy két-óra alatt sem változik jelentősen, olyan, mint a folyékony napsütés.

Ha nem elég érett az ananász, akkor tehettek bele egy-két szem datolyát is, de ezzel megváltozhat az önhang a két gyümölcs között, inkább gondosan válasszatok ananászt.

2014. január 24., péntek

Vegyeszöldségek diómártással - Öntettől a krémig #5


A nyersvegán kihívás miatt most napi kétszer nyersen étkezem, ami jó, de főzni is kell, hogy legyen ebédem másnapra. Ezért leggyakrabban úgy úszom meg a második étkezést, hogy este is iszom egy gyors smoothie-t. De szerencsére nem mindig. Legutóbb nyers diómártást készítettem, és arra gondoltam, ez bizony nagyon jó lenne zöldségekkel.

Hozzávalók:
- leveles zöld és zöldségek igény szerint (nálam most jégsaláta, uborka, sárgarépa, és koktélparadicsom, csak az lemaradt a képről...)
- 3-4 maroknyi áztatott dió (24 óráig áztattam);
- 3-4 ek örölt szezámmag;
- 1/2 csomag petrezselyem;
- 1/4 citrom;
- 1-2 ek olívaolaj;
- 1/4 gerezd fokhagyma;
- só, bors és kevés víz.

A leszűrt diót turmixba tettem, ráöntöttem az olajat, az előtte ledarált szezámmagot, ollóval rávágtam a petrezselymet, a fokhagymát, egy facsarintásnyi citrom levet, csipet sót, borsot és kevés vízzel összeturmixoltam. Megkóstoltam és rányomtam negyed citrom levét, tettem bele még sót, borsot, és annyi vizet, hogy mártás süsüségű legyen, majd ismét trumixoltam olyan 2-3 percig.
Természetesen a fűszerezés ízlés kérdése. Ha savanyúbban szeretitek, bátran lehet bele több citromot tenni, ha az édes-savanyú az ízetek, akkor egy evőkanál agave szirup is mehet bele.

Vacsora előtt leveleire szedett jégsalátába pakoltam a csíkokra szeletelt zöldségeket és egy nagylelkű adagot a mártásból. A salátát összetekertem, mint egy burritót, és haraptam. 
A dió, petrezselyem és szezám mag íze egyben szerintem valami mennyei, de van pár dolog, amire érdemes figyelni.  A levél nem tekerhető szorosan össze, így ne legyen túl híg az öntet, mert mindenhol folyni fog. Néhányan nem bírják nyersen és töményen a diót, mert marja a nyelvüket. Használhattok helyette nyugodtan előre áztatott mogyorót, mandulát, kesudiót vagy napraforgómagot, de természetesen így más íze lesz a mártásnak. 

2014. január 11., szombat

Kókusztejes vörös áfonya smootie


Hát az úgy volt, hogy akadt itthon vörös áfonyám aszalva. Fogalmam sincs róla, milyen lázálmomban vettem meg, ugyanis nem szeretem a vörös áfonyát. Aszalva semmiképpen.
De hát itt volt, kidobni nem akartam, nem volt mit tenni, kezdeni kellett vele valamit.

Hozzávalók:
- 10 dkg vörösáfonya;
- 3 nagy alma;
- kb. 4 dl kókusztej;
- víz.

Az áfonyát előző éjszakára beáztattam a kókusztejbe. Reggel félbevágtam az almákat, kicsumáztam, majd a turmixba tettem, ráöntöttem a beáztatott áfonyát tejjel együtt, és bekapcsoltam a gépet. Az első turmixolás után tettem bele annyi vizet, hogy az általam szeretett híg állagot kapja, üvegbe töltöttem, és élveztem a kellemesen rózsaszín és habos állagát. 
Nem is volt rossz... Talán kéne rendszeresen vennem, szigorúan csak "véletlenül", vörös áfonyát.


2014. január 8., szerda

Paradicsomos cukkini tagliatelle

Napi két nyersvegán étkezést vállaltam, de ennek a kivitelezése nem is olyan egyszerű, ugyanis bármit eszem, az nem más, mint saláta. Csakhogy ezek a saláták is lehetnek meglepően ízletesek akkor is, ha nincs kéznél professzionális aszalógép. Márpedig nekem nincs, úgyhogy körbenéztem, mim van, és azt használtam.

Hozzávalók:
- 3 cukkini;
- 4 nagy paradicsom;
- 1/2 kígyóuborka;
- 1/2 szál zöldhagyma;
- 1/2 gerezd fokhagyma (kis gerezdé, különben 1/4 is elég);
- 1 kanál szezámmag őrölve;
- 1 kis avokádó;
- só, bors, víz;
- vegán parmezán (inaktív sörélesztőpehely és kesudió darált keveréke). 

A cukkinit megpucoltam és a hámozó segítségével vastagabb csíkokra szeleteltem. Közben folyamatosan forgattam, hogy ne kapjak ötcentis csíkokat.
A paradicsomot az uborkát, hagymát, fokhagymát, őrölt szezámmagot, avokádót sót és borsot kb. fél deci vízzel pépesre turmixoltam.
Aztán a paradicsomos keveréket ráöntöttem a cukkinire és megszórtam parmezánnal.
Kóstolás után lehet tovább fűszerezni, de tartsa mindenki észben, hogy a hagyma és fokhagyma íze nyersen nagyon intenzív, ezért elsőre célszerű csak fele annyit használni, mint eredetileg gondoltuk.

A kép már megint nem sikerült valami jól, de talán látszanak a cukkinicsíkok, amiket villára is tudtam tekerni, úgy mint a rendes tésztát. 

2014. január 7., kedd

Tudatos Vásárló Kedvezménykártya

Ma kaptam meg a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyámat. A program január 2-án indult, és az éves díja 2,500 forint. Ezért cserébe a részvevő boltok 5-10% kedvezményt biztosítanak. 
Tekintetbe véve, hogy a havi bioboltos vásárlásaim összege kiteszi a 19-20 ezer forintot, az már 950-1000 forint akkor is, ha csak 5%-ot kapok. Így három hónap alatt megtérül a kártya ára, én pedig úgy gondolom, hogy sok kicsi sokra megy.

A kedvezményhez nem kell mást tenni, mint jelentkezni támogatónak, befizetni a tagdíjat, és megvárni a kártyát, ami postán érkezik.
Az elfogadóhelyek száma már így is impozáns, de ez még bővülni fog. 
Néhány bolt jelezte, hogy a neten rendelt termékekre akkor tudják érvényesíteni a 5-10%-ot, ha az átvétel személyesen, az üzletükben történik, ezért érdemes vásárlás előtt érdeklődni. 

Budapesten elég sok lehetőség adódik a használatára, így a magam részéről jövőhéten használatba veszem a kicsikét.

2014. január 6., hétfő

21 napos nyersvegán kihívás

forrás


Amikor először elkezdtem keresni valamit, amitől jobban érezhetném magam és több energiát adna, kézenfekvőnek tűnt, hogy vegán étrendre váltsak, hiszen már több mint egy évtizede vegetáriánus voltam. De kitudja miért, az első oldal, amire rákattintottam a millióból, egy nyersvegán oldal volt. Nem hiszek a véletlenekben. 
Kristina Gabrielle Carrillo-Bucaramnak nagy szerepe volt abban, hogy amikor vegán lettem, reggeli helyett egyből elkezdtem smootie-zni, bekerült a repertoárba néhány nyers édesség és étel is. Lelkesedése, ragyogása minden alkalommal, amikor néztem a youtube csatornáját átragadt rám, és némileg irigykedem is mindazért, amit elért.

Kristina cukorbeteg volt, amiből, hála az étrendváltozásának, teljesen kigyógyult, hosszútávfutó, és lakóhelyén létrehozta és vezeti a Rawfully Organic Co-op nonprofit társulást. A cég összefogja a helyi biogazdálkodókat és segít a termékeknek eljutni a fogyasztókhoz. 
Krstina nem olyan rég ünnepelte a 8. nyersvegán születésnapját, rendszeresen feltűnik híradásokban, folyton kitalál valamit. Ősszel például egy sportboltban kínált minden betérőnek különböző turmixokat, leveket, most pedig meghirdette a 21 napos nyersvegán kihívást. 

Az ötlet zseniális, kár, hogy tél van, így nem érhető el számomra minden zöldség és gyümölcs, amiket szeretek - almán, banánon és körtén ugyanis nem élek el egy hónapig -, a másik pedig, hogy a biokat nem igazán tudom megfizetni, de ezek csak kifogások, amikkel nem szeretnék takarózni, legalábbis nem feltétlen... Teljesen nyersétrendre úgy érzem, nem tudnék váltani, de úgy döntöttem, a napi egy garantáltan nyersvegán kosztomat, amit jelenleg túlnyomó részben a smoothie-k tesznek ki, kibővítem kettőre, így terv szerint a vacsorámat is nyersből fogom megoldani. Jelenleg ennyit tudok vállalni. 

Különben érdemes körbenézni Kristinánál. Rengeteg ötletet ad, és segítséget nyújt az érdeklődőknek. A heti bevásárlástól a szükséges eszközökön át a receptekig bezárólag sok jó ötlettel szolgálhat. 
Mindennap felkerül egy újabb videó a csatornájára. A kihívás maga január 5-vel kezdődött és 25-én ér majd végett, de azért megosztom, hátha valakit érdekel, vagy csak úgy, mint én, csökkentett üzemmódban csatlakozna. 


 

2014. január 3., péntek

Almás-kivis smoothie


A természetes fény hiányával küzdök este és reggel, napközben meg ugye nem igen vagyok otthon, ezért még a szokásosnál is bénábbak a képeim, de eredetileg halvány zöld színe volt ennek a turmixnak, amit el kell hogy higgyetek nekem, bebizonyítani ugyanis sajnos nem tudom.

Hozzávalók:
- 2 alma;
- 3 lepke kivi;
- 1 marék dió;
- édesítéshez agavészirup vagy datolya.

Az almákat félbe vágtam, kicsumáztam és aztán héjastul, négybe szeltem minden felet, a kiviket megpucoltam, és feldaraboltam, aztán rádobtam a diót. Felengedtem egy kevés vízzel, szétturmixoltam, kóstolás után savanyúnak ítéltem, így tettem bele agavészirupot, olyan 1-2 evőkanállal, és vízzel felengedtem a kívánt mennyiségig, majd megint turmixoltam rajta.

Mostanában rászoktam arra, hogy nem ebéd után rágcsálom el a magvaimat, hanem belerakom a reggeli soothie-mba. Így olyan, mintha diótejjel készítettem volna, de darabos, sűrű, majdnem rágható. Ha ez titeket zavar, akkor készítsetek simán diótejet, vagy csak hagyjátok ki.

A kivikről még el kell mondanom, hogy mivel lepke fajták, meglehetősen nagyok voltak. Legenyhébb esetben is másfélszer akkorák, mint egy normális kivi, de inkább a duplái.
Épp megfelelő arányban találtam savanykásnak, a diótól pedig kapott valami érdekes, de kellemes utóízt, ami miatt bekerül a rendszeres repertoáromba.