2014. november 17., hétfő

Mangó - tyúkhúr smoothie

Szeretem a mangót, főleg, ha reális áron van. Persze tudom, hogy amit itthon kapok nem feltétlen a legjobb ízű, de mit tegyünk, ha nekünk ez jutott?! Megvárjuk, míg utóérik annyira, hogy leves és édes legyen, aztán megesszük. Feladat teljesítve!

Hozzávalók:
- 1 érett mangó;
- 1,1/2 marok tyúkhúr;
- 1 füge (elhagyható);
- fél banán;
- víz.

Megint rém bonyolult az elkészítés, a megtisztított mangó ugrik a turmix aljába, őt követi  a banán, rádobom a tyúkhúrt, a fügét, adok hozzá egy kevés vizet, és bekapcsolom a gépet. Ha túl sűrű, apránként hígítom a kívánt állag eléréséig.

Mostanában kezdek rámenni arra, hogy a smoothie-mba kerülő dolgok is szélesebb színskálából kerüljenek ki, ezért tettem bele egy maradék fügét, mert 99,- forintért sikerült néhány igen érett példányra szertetennem. Érdemes az ismerős zöldségeseket felkeresni, és olcsón elvinni azokat a termékeket, amik esetleg már nem kellenek senkinek, számunkra azonban igazi kincset jelentenek.

Tyúkhúrt találni mostanság nem könnyű, én a BIRS szatyromban kapom, mivel fóliában még van, és a bio gazdálkodásban használják, mint talajtakarót. Általános szabály, hogy ha más nem is, a zöldfélék lehetőség szerint legyenek vegyszermentesek. 
Jó tudni, hogy amit a háztájiban tűzzel-vassal irtanak, védett növénynek minősül, és az eszmei értéke 10.000,- forint.  És hogy mire jó?

"Számos gyógyhatását is ismerjük: epe-és veseműködést segít a teája, kőoldó hatása is van. Egyike azon ritka gyógynövényeknek, melyek a vérben lévő koleszterinszintet csökkentik.
Antiszeptikus tulajdonsága miatt használjuk még légúti betegségekre, köhögésre, tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra. Reumát is jól lehet kezelni vele vízhajtó hatása miatt. Kiváló zsíroldó tulajdonsága teszi alkalmassá az epeműködés javítására, a vérzsír bontására, emiatt fogyasztó hatása is van. Csökkenti a tejelválasztást.
Szaponinokat, ásványi sókat (pl. kovasav, kálcium, kálium), illóolajat tartalmaz. C- és E-vitamin tartalma miatt értékes emberi táplálék is."

Forrás: http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/tyukhur

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...