2015. május 28., csütörtök

"Halfasírt"

A legtöbb receptemre igaz, hogy szeretem az egyszerű és gyors dolgokat. Nem szeretnék órákat robotolni a finomságokért. És ez a lényeg! A semmi faxni, és az az íz, amit éppen megkívánok határozza meg a konyhámat. Most pedig valami halat kívántam, ami különösen sokkolt. Még húsevő koromban sem voltam odáig érte. Évente maximum egyszer fanyalodtam rá, természetesen karácsonykor, vagy ötévente nyaranta lecsúszott egy hekk, és nagyjából ennyi. Hogy lesz ebből most hal?

Hozzávalók:
- 30 dkg padlizsán;
- 3 ek tápióka keményítő;
- 1 ek szárított alga;
- 1 újhagyma; 
- 1 kisebb gerezd fokhagyma;
- só, bors;
- olívaolaj;
- ha szükséges 1-2 ek zab-, rizs-, lenmag- stb. liszt.

A padlizsánt megpucolom,  nagyobb kockára vágom, és a keményítőn kívül mindennel együtt robotgépbe teszem. Bekapcsolom a gombot, durva darabokra vágom, aztán félreteszem, hogy a só végezze a dolgát - robotgép hiányában sincs gáz, a padlizsánt nagy sajtreszelőn lereszelem, apróra vágom a hagymákat, és a szárított algacsíkocskákat egy olló segítségével pinduri darabokra metélem.

Nagyjából húsz-harminc perc után rengeteg vizet enged, kinyomkodom és a péphez adom a keményítőt - itt lehet még belekeverni valamilyen fűszert ízlés szerint - rozmaringot, kakukkfüvet pl. Ha nagyon nedves marad a massza, akkor valamilyen lisztel sűríthető - nyilván ha gabonát választotok, akkor már nem gluténmentes -, a cél egy olyan zöldségfasírtos állag. Nem folyós, de nem is kemény.
Végül a keveréket kanálnyi adagokra szaggatom, és olajjal finoman meglocsolt sütőpapírral bélelt tepsire teszem - természetesen kisüthető tapadásmentes serpenyőbe is. 180-200 fokon nagyjából 15-20 perc alatt el is készül. 

Ez egy kis adag és csupán alaprecept. Bátran fűszerezhetitek másként, tehettek bele több vagy kevesebb algát, akár meghempergethetitek zsemlemorzsába, ahogy csak jól esik. Már van egy stabil alap, amit variálhattok, de egy biztos, amikor majd beleharaptok, lágy lesz, puha és halas ízű.
Ezúttal egy szálas, szárított hínár fajtát használtam, ami Koreából származik, de nincs semmi gond akkor sem, ha csak noritok van kéznél, mivel azt már sok boltban is kapni. Szerintem egy lap egyharmada-fele,  a méretétől függően elég lehet. A lényeg, hogy legyenek benne egészen kis darabok is, mert így mindenhova jut az ízből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...