2015. június 1., hétfő

Ischler

Ki ne szeretné az ischlert? szerintem ez az az édesség, ami magába foglal egy csomó finomságot, omlós tésztát, lekvárt, csokit és még egyéb jóságot.  Kell egy vegán változat, kell egy olyan, amiből megehetek kettőt és nem ragad össze az édességtől a szám, vagy nem ugrik egyből egekbe a vércukorcikkem.

Hozzávalók:
- 30 dkg tk tönkölyliszt;
- 10 dkg dió;
- 15 dkg kókuszzsír (vagy növényi margarin);
- 10 dkg agave szirup*;
- amennyiben nem áll össze a tészta 1-3 ek szójajoghurt vagy növényi tej*. 

A lekvárhoz:
- 30 dkg fagyasztott szilva;
- agaveszirup;
- 1 mk vanília kivonat;
- fahéj;
- 1/2 pohár víz.

A bevonathoz:
- 100-150 gr étcsoki;
- 1 nagy ek kókuszzsír.

A szilvát és minden lekvárhoz valót felteszem egy tapadásmentes edénybe főzni, amikor a hús elválik a héjától (nagyjából tíz-tizenöt percről beszélünk, ha a szilva nincs teljesen megfagyva), fogok egy botturmixot, gyorsan összemixelem - a cél, hogy a héj ne maradjon egyben -, majd nagyjából még tíz perc alatt besűrítem az általam kívánt sűrűségre - ez nyilván egyéni -, és félreteszem hűlni.

Mint minden, amit csinálok, ezúttal is rém bonyolult a tészta recept, fogom a lisztet, a diót, robotgébbe teszem, és a késes kis csoda felaprítja az olajos magot, miközben elkeveri a liszttel. Hozzáadom a kókuszzsír, és az agavé szirupot. Kikapcsolom a gépet, lisztezett tálba teszem a masszát, és berakom a hűtőbe nagyjából fél órára - ha nem agavé- vagy másféle szirupot használtok, akkor szükség lehet a joghurtra.

Fél óra után bekapcsolom a sütőt, előmelegítem olyan 180-200 fokra, és a tésztát 3-4 milliméteres lapra nyújtom, majd egyforma köröket szaggatok ki belőle. Zsírpapíros sütőbe teszem és 8-12 perc alatt, mérettől függően megsütöm a korongokat. 

A csokit vízgőzben felolvasztom, hozzá adom a kókuszzsírt - ennek az volt az oka, hogy nem volt elég csokim itthon (10 dkg), és szerettem volna, ha könnyebb vele dolgozni, de nagyjából 150 gr önmagában elég lehet. 
A korongokat egy-egy teáskanál lekvárral összeragasztom, rácsra teszem, amit a már használt, papírral bélelt tepsi felé helyezek, és nagyjából  1-1,1/2 evőkanál csokival fejenként leöntöm. Rövid időre hűtőbe teszem, hogy rendesen megdermedjen a máz, és már ehető is.   Szerintem tökéletes ezen a módon is, de dupla mennyiségű csokivak, dupla vastagságú bevonóval egyenesen mennyei lehet...

* Ha nem folyékony édesítőszert használsz, akkor eleve 3 evőkanál joghurttal készülj. A családom miatt eritrittel készítem, amiből nagyjából 8-12 dkg-ot teszek bele, plusz a joghurtot. Viszont az ő esetükben ugyanazon okból, mert cukros néhány családtagom, nem használók bolti csokit, csak kókuszzsírt, jó minőségű kakaóport és eritrit keveréket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...