2015. május 20., szerda

Töltött tök

Itt a szezon, végre kapható a zsenge, csodálatos tök, ami fenséges rántva, fasírtnak, tócsninak, használható lecsóba, de az igazi kedvencem mégiscsak töltve. 

Hozzávalók: 
- 1 közepes tök;
- 1 pohár zabpehely;
- 1 fej főzőhagyma;
- 1 fej újfokhagyma/vagy egy gerezd régi;
- 1/2 cukkini;
- 1/2 sárgarépa;
- 1 kk köménymag;
- 4-6 ek szójajoghurt;
- só, bors, pirospaprika, chili;

A zabpelyhet robotékben összedarabolom, amikor darás, kisebb darabos az állaga félreteszem egy tálba, majd összemetélem a többi zöldséget is. A darálékot is a zabpehelyhez öntöm, felfűszerezem, jól összekeverem és félreteszem olyan fél órára, hogy összeálljon.
A megmosott tököt félbevágom, kikaparom a közepét - ez még egész zsenge, nem kell kidobni, meg lehet sütni, mehet vissza akár a töltelékbe, vagy felhasználható eszerint sajtkrémnek is (értelemszerűen karfiol helyett a tökbelet használom, de fontos, jóval kevesebb folyadékot igényel), ahogy én tettem -, és lesózom.

Nagyjából negyedóra után kicsurgatom belőle a sós levet, az elejéről levágom a virág helyét, majd belerakom a tölteléket.
Pont jó lett az adag, nem maradt ki egy gramm sem.  A tetejére kenem a joghurtot, eztán a sütő edénybe öntök nagyjából két deci vizet, letakarom fóliával, és 40 perc alatt puhára sütöm. utána leveszem a takarást és megpirítom a tetejét.
Párolt spárgával és a tökbélből készült sajtkrémmel tálaltam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...