2015. július 25., szombat

Nehéz napok - mosható betétek - intim sarok #2 - egészség

Az intim tölcsérekről készült bejegyzésemet nagyon sokan olvastátok, és többen jelezték, szeretnének a mosható betétekről is egy kis összefoglalót. Kérésetek számomra parancs, és bár sokáig tartott, csak elküldözgettem a megkereséseket különböző forgalmazóknak, készítőknek. A legnagyobb meglepetésemre sokkal hamarabb válaszoltak, mint  számítottam rá.
A visszajelzéseket és elérhetőségeket megtaláljátok a bejegyzés alján, ha nincs kedvetek végigolvasni a vegán fejtegetést és az általános ismertetőt. 

Még mindig a menzesz témájával foglalkozunk, mégpedig azért, mert ez az a kérdés, ami a legtöbb nő - legyen vegán vagy sem - esetében törvényszerűen felbukkan. Sokan szenvednek tőle, néhányan csak gyógyszerekkel bírják ki, és vagyunk páran, akik nem is értik, mire ez a nagy cécó.
A vegánná válás egyik velejárója egy markáns méregtelenítő folyamat, aminek a során a szervezetünk erős sokkok sorozatán megy át. Hogy ez kinél, mikor kezdőik el, illetve, hogy milyen tünetekkel jár, változó. A második héttől egy évig bezárólag bármikor lecsaphat ránk - attól függően, hogy váltunk -  megmagyarázgathatatlan nátha, erős végtag fájdalom, hajhullás, kiütések, és nők esetében akár a menstruáció elmaradása képében is.

Ez utóbbitól rendesen meg is ijedünk, és azt hiszem, nincs is ebben semmi meglepő. Ha azt gondolod, hogy egészséges vagy, jól és energikusnak érzed magad, sehol egy kósza fájdalom, mégsem "funkcionálsz" megfelelően, az első reakció jogosan a félelem. És hogy ez meddig tarthat? A méregtelenítés szinte minden tünete elmúlik 4-30 napon belül, kivéve a menzesz elmaradás, mert ez akár egy évig is fennállhat. A szervezetet egy ilyen átálláskor hatalmas megrázkódtatás éri, amit át kell vészelnie. Az erek elkezdenek tisztulni, a sejtek regenerálódni, rossz, megszokott szokásoktól igyekszünk megszabadulni, ráadásul sok vegán elköveti azt a hibát is, főleg kezdetekben, hogy nem feltétlen azt eszi, amire a testének szüksége van, hanem azt, amit szeret. Sokaknál jelentkezik súlyvesztés is, és olyan, eddig nem ismert betegségek is felszínre kerülhetnek, amik eddig szép csöndesen lappangtak a háttérben. A közhiedelemmel, és a legtöbb vegán által hitt teória ellenére ugyanis, köztünk is léteznek különböző betegségek.
Természetesen a civilizációs nyavalyákra, a magas vérnyomásra, koszorúér elzáródásra, 2. típusú cukorbetegségre, bizonyos rák fajtákra vagy akár az Alzheimer-kórra való esélyünk igen csekély - szinte nincs is, mégsem lehetetlen -, ellenben léteznek egyéb problémák. Például, hogy messze nem menjünk az 1. típusú cukorbetegség. (Ebben az esetben előfordulhat, hogy a szervezet nagyon minimális mennyiségű, illetve semennyi inzulint sem termel. Még ha az étrend hatására a külsőleg bevitt adag csökkenthető is - kis számú esetben -, elhagyni szinte biztosan nem lehet. Sokan azt hiszik, na majd most eldobhatnak minden gyógyszert, de sajnos ez sem igaz - ha olyan jellegű betegségben szenvedünk, ami tartósan, évek óta fennáll, járjunk rendszeres kontrollra, és az orvosunkkal együtt döntsünk a gyógyszer esetleges csökkentéséről, elhagyásáról.)

Azt már rég tudjuk, hogy a menstruációs fájdalmakat hormon változás idézi elő, a hormonszintünk pedig az étrenddel könnyedén befolyásolható. Tapasztalatom szerint azoknál, akik húsevésről egyből növényi étrendre térnek, és/vagy korábban nagyon sok sajtot ettek, nagyobb valószínűséggel  jelentkezik az elmaradás - a nyersvegánok esetében súlyosabbak is lehetnek a tünetek. Pontosan nem tudom miért, de talán köze van az állati étrenddel bevitt tetemes mennyiségű hormonhoz, amiket hirtelen megvonunk. Akárhogyan is, válaszként a sokkra, esetleges tápanyaghiányra, betegségre és hirtelen súlyvesztésre, a szervezetünk gyakorlatilag leállítja a ciklusunkat. Azaz nem indít petesejtet, az a megtermékenyülés hiányában nem szívódik fel, a ösztrogén és progeszteron szint sem kezd csökkenni, így a méh nyálkahártyája sem válik le. És történik, azaz nem történik mindez addig, amíg az ideális körülmények vissza nem állnak.

Ilyenkor mit lehet tenni? Két dolgot, elmehetünk a nőgyógyászunkhoz, és hormonkészítményekkel erőszakkal újraindíttatjuk, vagy körbenézünk a hűtőnkben és a kamránkban, hogy kiderüljön, mi az a tápanyag, nyomelem, vitamin amiből nem viszünk be elengedő mennyiséget. Könnyű testmozgást végzünk hetente háromszor, semmiképpen sem éhezünk és várunk türelmesen. Nem ítélem el az első módszert sem. Ha valaki gyereket szeretne, nem kockáztathat, nem bízhat semmit a véletlenre, és kevés vigasz az, hogy idővel helyre jön.
Szeretném kiemelni, legyen valaki vegán, aki a várakozás mellett dönt, vagy vegyes étrenden élő, ha a menstruációja elmarad, mindenképpen vizsgáltassa ki magát. Csak így zárhatjuk ki ugyanis az esetleges nőgyógyászati és egyéb betegségeket, normál vagy méhen kívüli terhességet. 

Szerencsére a legtöbb vegán nő esetében szó sincs ennyire radikális tünetekről, de szinte mindenkinek megváltozik valami. Nekem a ciklus ideje lerövidült, és maga a menstruációm tovább tart. A legtöbben viszont arról számolnak be, hogy a tartalma legtöbb esetben beáll 4-5 napra. A fájdalom jelentős része megszűnik, vagy teljesen odébb is áll. Mivel nincs két női test, nincs két egyforma ciklus sem, azonban akármeddig is tart, egy dolog biztos, szükségünk lesz intim higiéniás termékekre.
Ha régen betétet használtunk, előbb-utóbb elgondolkodunk a leváltásán. A legtöbben található állati összetevő, teli van olyan anyagokkal, amiknek nem ott lenne a helyük, nem vagy csak nagyon sokára bomlanak le, és amelyik nem ilyen, az drága - az intim tölcsérekről szóló részben linkeltem erről pár ismertetőt. Így hát ideje alternatív megoldást keresni, amivel eljutottunk a hosszútávon pénztárcakímélő, környezetbarát, állati adalékmentes és garantáltan kényelmes mosható betétekig.

Mit kell tudni a mosható betétekről? Rendszerint négy rétegből állnak - esetleg háromból. Két különböző fedő anyag borítja - külső, a fehérneműhöz simuló, és a bőr felé eső belső. Ez a belső rendszerint sokkal puhább, lágyabb - bébiplüss, frottír - , vagy valamilyen szemet gyönyörködtető pamut. Alatta helyezkedik el a nedvszívó réteg, és erre jön még egy, ami megakadályozza a szivárgást. Ez utóbbi lehet már a hátsó, külső réteg is. Rozsdamentes fém vagy műanyag patent segítségével lehet a fehérneműhöz erősíteni. Pont olyan egymásra hajló szárnyai vannak, mint a boltban kapható fajtáknak, és ami különösen jó, egyáltalán nem csúszkál, mozog, ragasztócsík nélkül sem.
És ha már szárnyak, változatos szárnyszéllel, ebből következően szélességben készülnek, de lehet rendelni hozzájuk szárny hosszabbítót is, ha az szükséges. 

A nedvszívó réteg márka szerint készülhet bambuszból, vagy különböző, jó, nedvszívó anyagokból, mint például a frottír. Légáteresztő, nem fülled be a bőr alatta, jellemzően nem vastagabb mint az eldobható betétek, viszont szerintem kényelmesebbek.

Különböző méretben - a tisztaságitól a tangán át, az éjszakaiig bezárólag -, árban és formában kaphatóak, a szavatosságuk erősen függ a használattól és a mosástól, de olyan 5-10 évet bírnak ki. Tehát ha egy darab ára annyiba is kerül, mint egy csomag eldobható - márkafüggő -, akkor is bőven megtérül. Csomagban érdemes venni, úgy olcsóbb, de darabonként sem lehetetlen a gyűjtésük, kinek hogy van pénze rá. Én csak éjszakára használom, de már egy néhány darabból álló csomaggal is bátran lehet indulni.
A tisztításuk rendkívül egyszerű, a használatukhoz, az intim tölcsérekkel szemben nem szükséges gyakorlat sem, és általában rendkívül csinosak. Bár ez utóbbi inkább csak ráadás, de levendulás, nőcis daraboktól egészen Batmanig terjed a skála, és ebbe bizony sok minden belefér.  

Akkor beszéljünk a tisztításról is néhány szót. Használat után annyi a dolgunk, hogy folyó víz  - én hideg vizet használok erre a célra - alatt átöblítjük, míg tiszta víz folyik belőle. Aztán használhatunk külön erre a célra készült tisztító szappant is - létezik vegán és normál változat -, de én ezt a lépést rendszerint mellőzöm. Az átöblítés után, a patentok segítségével kis csomaggá hajtom, összegyűjtöm őket, és más ruhákkal együtt, maximum 40 fokos programban kimosom mindet - természetesen akkor már kihajtva. Addig sokan vödörben, vagy nejlonban tárolják, de lehet hozzá kapni vízhatlan zsákokat is, ahogyan a hordozáshoz alkalmas neszeszert is. Átöblítve semmit nem kennek össze, nem jelentenek veszélyt senkire és semmire.

Az első esetben bevallom kicsit szkeptikus voltam, főleg, hogy nem egy forgalmazótól, hanem egy vállalkozó szellemű, és ügyes kezű készítőtől rendeltem, de nem csak hogy nem szivárgott, hanem még kényelmes is volt. Kijelenthetem, szerelem első használatra. Már több mint egy éve használom, és még nem deformálódtak el, vagy vesztettek akár a nedvszívó képességükből.
Ha valaki ügyes és bátor, akár el is készítheti a sajátját - több DIY videót, leírást is találtok a neten, - de akár a készítés, akár a rendelés mellett döntötök, biztosan nem fogjátok megbánni.

És hogy hol szerezhetitek be?

Mamamibolt: "Az ImseVimse betétek Svédországban, a Popolini betétek Magyarországon, és a Mamami betétek is Magyarországon készülnek. Mindegyik biopamut alapanyagokból készül, és azt az infót kaptam, hogy sem az anyagokat, sem a kész termékeket nem tesztelték állatokon. Az ImseVimse márkának a legszélesebb választéka, az intim betéttől a nagy nedvszívású éjszakai betétig minden van, a legpuhább ami létezik. A Mamaminak csak intimbetétje, tanga és sima változatban, a Popolininek pedig csak menstruációs betétje van. "
Jó a babának: "Semmilyen állatkísérleteket nem végeznek ezzel a termékkel kapcsolatban, és 100 % pamutból készül, esetleg bambusz tartalommal rendelkezik. Minden alapanyag bio, nagyon magas minőségű, viszont van olyan termék a gyártó palettáján, amiben található pl. gyapjú."
Zöldbolt: "A Popolini mosható intimbetét állatkísérlet illetve állati összetevőtől mentesek." 
Tarka-barka: Az üzemeltetője megegyezik a Mamamiboltéval.  
Női betétek - Tündesz: " A dekorok 100% pamutból készülnek, a bébiplüssnek pedig egy polieszterhálóra van rászőve a pamut anyag. Hogy ez milyen eljárással készül, sajnos nem tudom." - Maga készíti a betéteket, és egészségpénztárral is lehet fizetni.
Gagnes: "A betéteket én magam varrom, az alapanyagokat méterárú boltokban, illetve netes webboltokból vásárolom. Pamut alapanyagokat használok. Azt nem tudom,hogy a textiliparban előfordulhat-e bármiféle érintkezés állatokkal, de részemről tuti nem!" 
Kézművespelenka.hu: "A női betétek felépítése úgy néz ki, hogy a tisztasági betét tartalmaz egy réteg pamut fedőborítást és egy réteg dekorvászon anyagot. Az egészségügyi betéteknél ehhez jön még 2 réteg, egy nedvszívó (általában frottír) és egy nedvességzáró PUL (laminált) anyag. Az előállítás során nem használnak állati eredetű anyagokat, és nem végeznek kísérleteket sem." - Kézműves, magyar készítők által gyártott termékek gyűjtőhelye.
Poppybaby: "A betétek 100% pamutból készülnek, illetve a patentek és a vízzáró réteg pedig mesterséges anyagból áll. Mi nem teszteltük állatokon a termékeket. A biopamut belső rendelkezik tanúsítvánnyal, ahogy az oldalunkon is szerepel. A betétek itt készülnek Magyarországon, az alapanyag azonban külföldről származik."
Emilla: " A betétek összetevőiben semmilyen állati eredetű terméket nem használunk, a felső és a belső rétegekhez kizárólag az alábbi anyagok kerülnek felhasználásra: Pamutvászon, pamutflanel, hitelesített biopamut, bambuszflanel, puha lenvászon, bambuszvelúr. A belső réteghez is pamut és/vagy bambusz alapanyagokat használunk. Használunk még egy bizonyos "minky" anyagot, ami bár nem természetes anyag, de bizonyítottan eredetileg babaholmikhoz lett kifejlesztve, így lélegző és pihe-puha, a bőrnek kellemes tapintású és egészséges!
A betétek vízzáró rétegét egy szintén lélegző anyaggal oldottuk meg, nem áznak át, ez a levédetett anyag eredetileg mélytengeri búvárruhákhoz használatos textil, ami engedi a bőrt lélegezni, de nem engedi át a menstruációs vért egyáltalán. " Magyar kézműves termék és egyedi tervezés. További információ a készítő blogján is található.
Hold Nővér: "Az általam készített, HOLDNŐVÉR betétek nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt. Az alapanyagokat, ami 100% pamutvászon, bébiplüss, frottír illetve flanel anyag helyi méteráru boltokban szerzem be. A szárnyak záródásához kiváló minőségű műanyag patentot használok, így teljes mértékben elkerülhető az irritáció, esetleges allergiás reakció.
Nedvesség záró réteg egy olyan különleges laminált kelme, amely a levegőt átereszti, a nedvesség útját azonban meggátolja. Van még egy fontos összetevő, amit a Holdnővér betétek tartalmaznak: ez pedig a szeretet, minden darabba csempészek belőle." Természetesen maga készíti a betéteket. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...