2015. április 11., szombat

Hagymás kenyérlepénykék

Az alábbi recepthez hasonlót rengeteget láttam már indiai oldalon, de ez most mégis egy ázsiai hölgytől, Marytől, a Mary's Test Kitchen YouTube csatornáról származik. Gyors, egyszerű és nagyon finom.

Hozzávalók:
- 1, 1/4 bögre + a gyúráshoz szükséges tk kenyérliszt;
- 1/2 bögre forró víz;
- 1/2 tk só;
- 1 szál újhagyma zölddel együtt;
- 2-4 cl olívaolaj.

A lisztet a sóval összekeverem, hozzáöntöm a vizet, és mivel forró egy nagy evőpálcika segítségével
összekevertem. Mire összeáll, meghűl annyira, hogy kézzel tovább dagasszam, megszórom a tetejét lisztel és hadd szóljon - 3-4 perc elég hozzá. Nem lesz teljesen sima, semmi gond, le kell takarni a tetejét és olyan tíz-tizenöt percre félretenni. 
Összevágom a zöldhagymát és félreteszem. 

A tésztát aztán nyolc egyenlő gombócra szakítom és kevés lisztel kis, sima gombócokká gyúrom. Veszek egyet, kinyújtom, a tetejét megkenem olajjal, megszórom a hagymával, és szorosan feltekerem. 

A kis hurkák végeit összecsípem és feltekerem, mint egy csigát. Ezt megismétlem nyolc alkalommal, majd az elsőt lisztezett deszkán kinyújtom olyan vékonyra, ahogy csak tudom. Tenyérnyi lepények lesznek belőlük.
Minden lepény tetejét pár csepp olajjal megkenem, és egy tapadásmentes, forró edényben, olajos felével lefelé beteszem sütni. Folyamatosan buborékosan emelkedik a tésztám, olyan fél perc múlva megfordítottam, és egy spatulával lenyomkodom a tésztát. Aranybarnára sütöm mind két oldalát, hozzávetőleg 4-5 perc alatt, rácsra helyezem, hogy meghűljön, és lehet is enni.

Szerintem zseniális lett. Négy lepénynél kevés sót hintettem az edénybe, mielőtt beletettem, de ez nem kötelező, csak sósabb lesz kicsit, mivel a tészta maga nem az. A lisztbe keverhettek fűszereket, de így is - az édes és sós újhagymás íz együtt - valami fantasztikus. Fehér lisztel nyilván kicsit lágyabb az eredmény, de annyira egyszerű és gyors recept, no meg finom, hogy mostantól rendszeres vendég lesz nálam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...