2015. április 18., szombat

Fodros keles pogácsa

A BIRS szatyrok lényege, hogy abból főzöl, amit kapsz. Ez mind szép és jó, de most annyi fodros kelt kaptam, hogy a hűtőbe alig tudtam benyomni, két polcot foglalt el, szóval kezdeni kellett vele valamit. A leveleket le szoktam szedni a vastag középső száráról, és beteszem zacskóba, onnan pedig turmixba ugranak, de ennyit nem tudok meginni. Szóval egy részét megmostam, és a levelek középső szárát is kivéve lefagyasztottam - egy darabig nem lesz több, smoothie-ba és tésztával is imádom-, de még mindig maradt két kisebb fej...

Hozzávalók a tésztához:
- 500 g tk kenyér búzaliszt + a dagasztáshoz;
- 5 ek inaktív sörélesztőpehely;
- 1 cs szárított élesztő;
- 1+1/2 tk só;
- 1 tk agavészirup;
- 300 ml víz;

A belevalóhoz:
- 200 g fodros kell;
- 3 nagy gerezd fokhagyma;
- 4 ek kókuszzsír;
- 1 tk só;
- bors.


Langyos vízbe tetszem a szirupot és belekevertem az élesztőt, majd lefedve félreteszem. A lisztet az inaktív élesztővel, sóval összekeverem, és a felfutott élesztővel, vízzel összekeverem. Ha szükséges, kevés lisztel hozzáadásával olyan öt-hét percig dagasztom, és amikor sima gombóc lesz beteszem a hűtőbe kelni. Minimum két-három órára, de a négy-öt még jobb. 
Ezalatt a fodros kelt alaposan megmosom, lecsöpögtetem, kiveszem a szárát, és felaprítom három nagy gerezd fokhagymával együtt. Kókuszzsírban megpárolom sózom, borsozom és félreteszem teljesen kihűlni. 

A kivett tésztát átgyúrom, kinyújtom - ez az eljárása ugyanaz, mint a tönköly kockák esetében volt, csak nem simán kókuszzsírral töltöm. A tészta közepére teszem a fodros keles keverékkel, és a két szélét ráhajtom. Ezután a tésztát feltekerem/összehajtom, újra kinyújtom, feltekerem/összehajtom és így tovább. Legalább öt-hat alkalommal, és ha van időm, érdemes újra hűtőbe tenni egy órára, majd ismét nyújtani és hajtani még néhány alkalommal.

Ezután begyújtjuk a sütőt, kiszaggatjuk a tésztát a kívánt nagyságra, sütőpapíros tepsire rakom és hűvös helyen hagyom fél órát pihenni. Ezután beteszem a sütőbe  és 25-30 perc alatt készre sütöm.

Ha nincs kéznél fodros kel, a pogácsa tökéletesen jól működik spenóttal, újhagymával, medvehagymával, de ez utóbbi esetben nincs szükség fokhagymára, és egyik esetében sem szükséges feltétlen előpárolni, a kel viszont nagyon erős erezettel rendelkezik, és mivel úgy jó, ha teljesen puha, kihagyhatatlannak tűnt a dinsztelés. Ha más adalékot választotok, a zsírt oszlassátok el a tészta közepén, szórjátok meg az aprított zölddel, amit előtte enyhén sóztatok borsoztatok.
Nem szoktam megkenni a tetejét semmivel, nélküle nagyon kellemesen ropogós lesz, viszont könnyű, puha és ízes a közepe. Nem lesz annyira leveles, mint egy hagyományos pogácsa, de a képeken jól látszik, mennyire laza. A víz kiváltható növényi tejjel is, mert attól még lazább lesz, de vízzel is kiváló eredményt kapunk. Kihűlés után, frissen a legjobb, de a zsír miatt pár napig puha marad. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...