2015. április 18., szombat

Banános muffin

Ritkán kívánom az édességet, de amikor kipattan a fejemből az ötlet, azonnal kell gondoskodnom magamnak valamiről. Ilyenkor kapóra jönnek a már félig kész, meglévő dolgok. Például a lisztkeverék, amit az amerikai palacsintához szoktam csinálni, és majdnem mindig bekeverve csücsülnek a száraz összetevők egy kis vödörben. Azt használom, ami van, és mivel a növényi tejekből épp kifogytam, elővettem a második legjobb dolgot, az érett banánt. Egyből előre bocsájtom, nem tudom, hivatalosan muffinoknak minősülnek-e, viszont úgy néznek ki, Ráadásul nagyon finomak, hiszen a tészta könnyed, levegős és édes lesz.    

Hozzávalók:
- 1 nagy, érett banán;
- 6 púpos evőkanál lisztkeverék innen;
- 1 ek almaecet;
- 4 cl kókuszolaj;
- 6 kk friss meggy lekvár.

Maga a recept rendkívül egyszerű, és gyors. Előveszem a muffin sütőformámat, hat kis lyukba papírt teszek és bekapcsolom a sütőt. A banánt villával egészen pépesre töröm, belekeverem az olajat, az ecetet és kanalanként hozzáadom a lisztkeveréket.
A massza felét szétosztom a formákban, ráteszek egy-egy teáskanál frissen főzött meggyet - vagy olyan lekvárt, amilyet szeretnék -, ráteszem a massza maradékát és hetes fokozaton a tízből nagyjából 20-22 perc alatt készre sütöm.  

Ezek nagy formák, és nagyjából a feléig ér el a nyers massza, sütés közben megemelkednek, de akkor sem folynak ki. Bár hozzáadott cukrot nem tartalmaz, de fontos, hogy olyan banánt válasszunk, aminek a külsejét már nagy barna foltok díszítik.

Mivel a nagyikámtól a hat évvel ezelőtt kapott lekvárt nem olyan rég dobtam ki, egyértelmű, az én háztartásomban nincs szükség lekvárra, nem eszem meg. Szeretem, csak édeset ritkán kívánok, lekvárt pedig még ritkábban. Venni nyilván nem fogok, amikor könnyen elkészíthetek egy friss adagot. Egy bögre mirelit meggyet néhány evőkanál vízben odateszek főni, ízlés szerint adok hozzá vanília eszenciát, citrom levet, héjat és esetleg agávészirupot. Addig főzöm, míg teljesen összeesik, nem nyers többé, de még meglehetősen darabos. Csak az ízléstekén múlik, hogy ez a pont mikor jön el, és mennyire sűrűn szeretitek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...