2015. február 23., hétfő

Nehéz napok - intim tölcsérek - intim sarok #1 - egészség

Az intim sarok egy olyan új rovat lesz - az egészség témán belül -, ami nem mindig kapcsolódik szervesen a vegánsághoz, azonban idővel minden nő számára fontos téma lehet, ha érdekli a környezetvédelem, szeretne megtakarítani és természetesen az intim higiéniára is nagy súlyt fektet. Egyértelműen női rovatnak készül, de persze szívesen látjuk az erősebb nem képviselőit is, csak tartsák észben, olvashatnak meglepő dolgokat.

Az első téma, amit szeretnék körbejárni, az a menzesz kérdése, mert bizony ebben a körben is történtek változások a vegánságom kezdete óta. Ahogy a testem változott, a vérképem pedig tisztult, sok dolog megváltozott, többek között a belső folyamatokban is.

Igazából soha nem voltam különösen érzékeny a menstruáció napjaiban, bár néha éreztem fájdalmat, azonban amikor vegetáriánus lettem, a hasi görcsök nagy része elmaradt, talán két havonta egy-két alkalommal jelentkeztek. Abban az időben nem tartott tovább négy napnál, nem volt különösebben erős, alig okozott kényelmetlenséget. Mióta vegán lettem, kitolódott hat napra, fájdalmat pedig egyáltalán nem érzek.
Sok vegán számol be arról, hogy nincsenek vagy elenyésző fájdalmai vannak a korábbiakhoz képest, és rendszerint mindenkinél rövidülnek a menstruációs napok. Gyanítom, nem vagyunk egyformák, mert nálam nőtt, de talán előtte volt túl rövid. Mindenesetre ez nem okoz az életemben különösebb sokkot.

A második hónap után kiderült, hogy több tisztasági eszközt fogok használni, és azt hiszem akkor néztem utána először, mi van a tamponokban, betétekben. Számos tartalmaz állati eredetű összetevőt vagy olyan kemikáliákat, amik ártalmasak lehetnek a hüvelyben élő baktériumok számára, felboríthatják a hormon háztatásunkat is. Nem találom megnyugtatónak, hogy a tesztek során semmiből sem találtak annyit, ami egészségügyi problémát okozhat, hiszen eleve nem szükséges a jelenlétük. A lebomlási idejük is igen magas, és bár léteznek vegán és/vagy környezetvédelem szempontjából gyorsan lebomló intim higiénias termékek, csakhogy ezek ára jellemzően másfél-kétszerese a normál áruknak. A dologhoz hozzátartozik, hogy a nőgyógyászom szerint hanyagolnom kéne a tampont, így már két okom is volt, hogy alternatívát keressek, mert egyetlen dologban biztos voltam, nem tudok betétet használni napközben. Elszoktam már tőle, kényelmetlen és egyszerűen nem szeretem. Szóval akkor mi maradt?

Talán az én hibám, hogy sosem hallottam korábban az intim tölcsérről. Teljesen véletlen botlottam bele egy fórumon, és aztán némi kutatómunkával arra jöttem rá, hogy az egész világon használják és szeretik. Rendeltetésszerűen azt a célt szolgálja, hogy összegyűjtse a menstruációs folyadékot anélkül, hogy a hüvelyt szárítaná, azaz nem befolyásolja a baktériumflórát. Leggyakrabban orvosi szilikonból készül, több méretben, rugalmas és észrevétlen a viselése. Lehet benne aludni, tornázni is, és sokkal tovább viselhető egy átlagos tamponnál. Az élettartalma tíz év. Mivel egy tölcsér ára az anyagtól, márkától függően 6-14.000,- forint között van, könnyen kiszámítható, hogy mennyit spórolhatunk vele az elkövetkező években.

Némi válogatás után megrendeltem a kiválasztott darabot, és növekvő izgalommal gondoltam arra, most akkor hogyan tovább. Azon kaptam magam, hogy izgatottan várom a kipróbálás lehetőségét. Megnéztem róla néhány videót, kerestem pár tájékoztatót, de azért az első használat meglehetősen furcsa élményt nyújtott. Kissé kényelmetlennek éreztem, ezért ismét a Google keresőjéhez fordultam, amiből kiderült, hogy ennek több oka is lehet, a nem megfelelő méret, a tölcsér nem nyílt ki, vagy nem jól helyezték fel.  Az én esetemben az derült ki, sokkal, de sokkal lejjebb kell helyezni, mint ahogy gondoltam. Majd az is, hogy így tökéletes kinyílik, nem szivárog, és észre sem vettem a viselését.

Tároláshoz kaptam egy kis zsákot, amivel a táskámba hordhatom. Kicsi, könnyű, és kétszer-négyszer több folyadékot képes felfogni, mint egy tampon.
Amitől nagyon féltem, hogyan fogom üríteni napközben. Csakhogy kiderül, ha reggel elmegyek itthonról és munka után még egy órára elkódorgok valamerre, egyáltalán nem szükséges máshol ürítenem. Némi rutinnal azonban egyáltalán nem jelent problémát ez a folyamat sem.
Bár a kapacitása miatt adott esetben semmi akadálya nem lenne egy egész napos viselésnek, 8-10 óránál tovább mégsem javasolják, hiszen úgy mint a tampon esetében, a bomlási folyamatok károsak lehetnek.

A tisztán tartása természetesen nagyon fontos kérdés. Hászánál alatt elegendő szappanos vízzel átmosni, ha az ember nem otthon tartózkodik, egy zsebkendővel áttörölni, esetleg tiszta vízzel kiöblíteni. A ciklus elmúltával azonban mindenképpen célszerű sterilizálni. Szinte minden forgalmazó kínál valamilyen fertőtlenítőt, tablettát esetleg folyadékot. Ha ettől idegenkedünk, mivel ez nem is nevezhető feltétlen környezetbarát eljárásnak - arról nem beszélve, kérdéses az állatkísérlet, illetve állati összetevő menetesség -, van más lehetőségünk is. Alapos elmosás után egy külön erre a célra fenntartott kis lábosba ki kell főzni. Ennyire egyszerű.

Már egy éve használóm bátran kijelenthetem, én is igazi szerelembe estem a kis tölcséremmel. Jelentősen megkönnyíti az életemet, kényelmesebbé és egyszerűbbé teszi. Ezért szerettem volna megosztani veletek, és épp emiatt kerestem meg néhány hazai forgalmazót, hogy feltehessem nekik az általam fontosnak tartott állatkísérlet és összetevő mentesség kérdését. Amire az alábbi válaszokat kaptam:

LadyCup - "A LadyCup intim tölcsér állatkísérlet illetve állati összetevőtől mentes.Vállalkozásunk környezetbarát/öko terméket árul, így a természetes anyagokat, eszközöket részesítjük előnyben. Bár nem vagyunk mind vegánok, ettől függetlenül érzékenyek vagyunk az állattartással és -tenyésztéssel kapcsolatos etikátlan magatartásra.
Ennek megfelelően szigorúan figyelünk arra, hogy kínálatunkban egyetlen olyan termék se szerepeljen, melyen állatkísérleteket végeztek."
MeLuna - Teljesen állatkísérlet illetve összetevő mentes. Különböző keménységben kapható, érdemes áttanulmányozni az erről szóló ismertetőt  is.
Fleurcup - Sem latexet, sem parfümöt, semmilyen állati eredetű dolgot nem használnak a gyártás során, és állatokon sem tesztelték. 100% orvosi szilikonból készül a tölcsér.
Naturcup -A MeLuna forgalmazója. Válasz folyamatban.
Yuuki - A MeLuna forgalmazója. Válasz folyamatban.
Mooncup - Egészségpénztárral is lehet egyes termékeke fizetni, de még nem válaszoltak a megkeresésre.
OrganicCup - Még nem válaszoltak a megkeresésre.
És ha irtózol a rendeléstől, MeLuna márkát kapsz már a  DM-ben és Müllerben is.
Emillatöbb tipus is megtalálható. 

Mivel nem érkezett válasz még mindenkitől, a posztot folyamatosan frissítem, de tekintettel arra, hogy majdnem az összes azonos anyagból készül, nagyon meglepődnék, ha bárki is kísérletezne állatokon, vagy használna állati eredetű anyagokat a gyártásukhoz.
Még maradnék tovább ezen a vonalon, és a következő részt a mosható betéteknek szánom. Ha kérdésetek van, tudjátok, hol találtok.


8 megjegyzés:

  1. Jó, hogy írtál erről. Én már vagy másfél éve a Yuukit használom, és sokkal egyszerűbb azóta az a havi néhány nap (és még spórolok is vele). Ehhez a fajtához egy tartódoboz járt, amit fertőtlenítéshez is lehet használni, nagyon praktikus. Én is idegenkedtem a fertőtlenítő szerek használatától, csak forralni szoktam, szerintem ez teljesen megfelelő módszer.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik. Kicsit gondolkodtam rajta, hiszen nem feltétlen a blog profiljába vág, de úgy érzetek közvetetten mégis csak része, tehát nincs helye szemérmeskedésnek. ;)
      Szerintem is egyszerűbb és kényelmesebb vele az élet. Gyakorlatilag az elmúlt évben már megtértül az ára. Most kilenc évig csak spórolok.
      Márkát szándékosan nem írtam a bejegyzésbe - mindenki döntsön maga. Viszont a kifőzés tökéletesen elegendő. Nagyjából 15 percet követel az ember életéből, aztán elteheti a következő hónapra.:) remélem, hogy egyre többen leszünk elégedett használók. :)

      Törlés
  2. Hogy én erről miért nem hallottam még? :O Köszönöm, hogy írtál róla. Nem állítom, hogy rohanok venni egyet, többek között azért, mert a koromnál fogva lehet, hogy már egy-két év múlva sem lesz rá szükségem, de azért jó, hogy tudok róla. :)
    Nagyon jó a rovat ötlete, épp itt az ideje, hogy ezek ne tabutémák legyenek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem azért nem, amiért én sem. Nem reklámozzák magukat, a tv-ben sem futnak velünk szemben. Ez egy hatalmas iparág, több száz milliós bevétellel, és egyik gyártónak sem célja, hogy olyan terméket áruljon, amit akár tíz évig is használhatunk.
      Különben egy év alatt bőven megtérült az ára, de nem a legolcsóbb fajta van, átlagosan néhány hónap alatt megtérül. ;)
      Köszönöm, igyekszem ;)

      Törlés
    2. Ha tudnám biztosan, hogy még 4-5 évig kell, megfontolnám, de így... Aztán lehet, hogy majd verem a falba a fejem pár év múlva, mikor még mindig szükség lenne rá. :D

      Törlés
    3. Pénzt ne dobjunk ki az ablakon, pont ez lenne a lényeg. ;)

      Törlés
  3. Én is olvastam már róla de nem volt még merszem kipróbálni. El nem tudom képzelni hogy ha feltelik hogyan lehet úgy kivenni hogy ne folyjon ki belőle minden :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyakorlat kérdése az egész.:) Eleinte nagyon furcsa élmény volt, úgy gondoltam túl nagy és idegen, aztán pár alkalom után tökéletesen ment minden, és el sem akartam hinni, hogy ennyire kényelmes és észrevehetetlen. Rengeteg videót találsz a használatáról, nézegesd, hátha megbarátkozol vele;)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...