2015. február 7., szombat

Paradicsomos hajdina - gyors ételek #12

Egy kicsit kifogytam mindenből. Legalábbis olyasvalamikből, amit ma megettem volna ebédre, ezért körbenéztem a szekrényekben, mi olyan van itthon, amiről megfeledkeztem. Kiderült, egy fél csomag hántolt hajdina csücsül a polcon már meglehetősen rég óta. Ennek a hírnek igazán megörültem, ugyanis szeretem a hajdinát,  ami gazdak olyan esszenciális aminosavakban, amelyeket az emberi szervezet nem, vagy csak igen kis mennyiségben tud előállítani (metionin, lizin, arginin). Jelentős mennyiségű ásványi anyagot, kalciumot, káliumot és magnéziumot, valamint nyomelemeket, vasat, rezet és cinket is tartalmaz. Rendkívül gazdag vitaminokban: majdnem az össze B vitamit tartalmazza, aztán C-, E-, valamint  P-vitaminnak is nevezett rutinból is nagy mennyiség található benne. Erősíti a kötőszöveteket, segíti a sejtfalak regenerálódását, csökkenti a magas vérnyomást és az érfalak erősítésével gátolja a hajszálerek sérüléseit, vérzéseit. Teljesen glutén mentes és nem utolsó sorban eszméletlen finom. 


Hozzávalók:
- 15 dkg hajdina;
- 10 dkg főtt bab;
- 1 doboz darabolt paradicsom;
- 1 gerezd fokhagyma;
- 1 tk balzsamecet;
- 1 tk agave szirup;
- 1 tk olívaolaj;
- só, bors, csili paprika.

Az elkészítése nagyon egyszerű, olajat öntök egy fazékba, beledobom az apróra vágott fokhagymát, fél perc után beleöntöm a megmosott, lecsöpögtetett hajdinát, megszórom csilivel, egy kis borssal, sóval, összekeverem és felöntöm nagyjából másfél bögre vízzel. Hozzá adom a konzerv paradicsomot, a balzsamecetet és az édesítőt, majd nagyjából 10 percig főzöm. Majd ezután hozzá adom a mélyhűtött, főtt babot, és nagyjából újabb 10 percig főzöm. 

Ha elfőne a víz, öntsetek hozzá. Szinte mindig van főtt bab a mélyhűtőmben, de éppenséggel konzervvel is elkészítettetek. Friss paradicsom hiányában ebben az időszakban konzervet használok, de valóban nem igényel nagy előkészületet. Nem tartott tovább 25 percnél, tehát gyors, finom, meleg, szaftos, fűszeres és eléggé laktató.

2 megjegyzés:

  1. Meg ezutan fogom megfozni,de mar,latom hogy finom lesz!😋

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez szinte garantált. ;) Annyira egyszerű ás gyors. Anno a posztolás után jelezték egyből, hogy elképesztően finom, remélem, neked is ízleni fog. ;)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...