Szezon van, érik a paradicsom. Édes, húsos, lédús, kinek milyen fajta jut, én pedig tobzódom a lehetőségekben, mert egyszerűen imádom. Minden formában. Nyersen és főve, passzírozva, és egyben, teljesen mindegy. Kicsit úgy vagyok vele, mint Gombóc Artur a csokoládéval, szóval sokat eszem.
Élettanilag sem semmi gyümölcsről beszélünk. Igen, a paradicsom bogyótermése botanikailag gyümölcs, hasonlóan a paprikáéhoz, vagy a tökfélékéhez, mégis zöldségként használjuk, kezeljük, úgy is termesztjük, de ez nem számít, csak együnk belőle sokat.
Ez a recept most nyers, de hamarosan hozok főve is néhány ötletet, mert a benne lévő likopin főzés során könnyebben kiszabadul a sejtek közül, és hő hatására sem bomlik el. A likopinnak pedig nagyon fontos rák és degeneratív idegrendszeri megbetegedéseket megelőző hatása van. Többek között.
Hozzávalók:
- 1/2 csésze áztatott mandula (vagy napraforgó mag, kesudió vagy más olajos mag);
- 1/4-1 citrom kifacsart leve(ízlés szerint);
- 1 tk inaktív sörélesztőpehely;
- 1/2 gerezd fokhagyma;
- 2-3 kisebb paradicsom;
- 1tk útifű maghéj;
- bazsalikom levél ízlés szerint;
- néhány csepp balzsamecet;
- só, bors, víz.

Ebbe darabolom bele a paradicsomot. Nem pucolom meg előtte, mert a turmix szétveri a héját, de az zöld szárközepét kiszedem, és adok hozzá néhány bazsalikomlevelet, majd szétturmixolom.
Ha kész, edénybe öntöm, belecsurgatok néhány csepp balzsamecetet, nagyon jól kiemeli a paradicsom ízét, és egy teáskanál útifű maghéjjal elkeverem. Nagyon finom mártogatós, szendvicsre, tésztára, sőt, cukkinitésztára is kitűnő.
Ha nem elég érett a paradicsom, 1 kiskanál agave szirup szükséges lehet, de így ez egy kellemes mediterrán kence, amit feldobhatunk még olíva - vagy kapribogyóval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése