2014. augusztus 16., szombat

Paradicsomos "sajtkrém" - Reflektorban a paradicsom - Öntettől a krémig #16

Szezon van, érik a paradicsom. Édes, húsos, lédús, kinek milyen fajta jut, én pedig tobzódom a lehetőségekben, mert egyszerűen imádom.  Minden formában. Nyersen és főve, passzírozva, és egyben, teljesen mindegy. Kicsit úgy vagyok vele, mint Gombóc Artur a csokoládéval, szóval sokat eszem.
Élettanilag sem semmi gyümölcsről beszélünk. Igen, a paradicsom bogyótermése botanikailag gyümölcs, hasonlóan a paprikáéhoz, vagy a tökfélékéhez, mégis zöldségként használjuk, kezeljük, úgy is termesztjük, de ez nem számít, csak együnk belőle sokat. 
Ez a recept most nyers, de hamarosan hozok főve is néhány ötletet, mert  a benne lévő likopin főzés során könnyebben kiszabadul a sejtek közül, és hő hatására sem bomlik el. A likopinnak pedig nagyon fontos rák és degeneratív idegrendszeri megbetegedéseket megelőző hatása van. Többek között. 

Hozzávalók:
- 1/2 csésze áztatott mandula (vagy napraforgó mag, kesudió vagy más olajos mag);
- 1/4-1 citrom kifacsart leve(ízlés szerint);
- 1 tk inaktív sörélesztőpehely;
- 1/2 gerezd fokhagyma;
- 2-3 kisebb paradicsom;
- 1tk útifű maghéj;
- bazsalikom levél ízlés szerint;
- néhány csepp balzsamecet;
- só, bors, víz.

Az előre beáztatott magot, majdnem ugyanannyi vízzel összeturmixolom, ahogy sűrűsödik a pép, úgy adok hozzá mindig 1-2 evőkanál vizet - de egyszerre nem sokat, különben nagyon darabos marad, márpedig mi krémes állagot szeretnék. Amikor már elég krémes, hozzáadom az élesztőpelyhet, citromlevet, fokhagymát, sót borsot. Ha túl sűrű lenne, hígítani kell, és ezen a ponton érdemes megkóstolni is. Sajtos, savanykás krémet kell kapnunk.
Ebbe darabolom bele a paradicsomot. Nem pucolom meg előtte, mert a turmix szétveri a héját, de az zöld szárközepét kiszedem, és adok hozzá néhány bazsalikomlevelet, majd szétturmixolom.

Ha kész, edénybe öntöm, belecsurgatok néhány csepp balzsamecetet, nagyon jól kiemeli a paradicsom ízét, és egy teáskanál útifű maghéjjal elkeverem. Nagyon finom mártogatós, szendvicsre, tésztára, sőt, cukkinitésztára is kitűnő.
Ha nem elég érett a paradicsom, 1 kiskanál agave szirup szükséges lehet, de így ez egy kellemes mediterrán kence, amit feldobhatunk még olíva - vagy kapribogyóval.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...