
Hozzávalók:
- 2 nagy sárgarépa;
- 1, 1/2 kg durvább só;
- 1 ek repceolaj;
- 1 ek szójaszósz;*
- 1 tk folyékony füst.**
A kesukrémhez:
- kesukrém;***
- 1 csipet só;
- 1 tk szárított kapor.
Feltétnek:
- lila hagyma;
- kapribogyó.
A sárgarépákat alaposan megmosom, lesikálom, és még vizesen egy olyan tepsibe teszem, minek az alját már só fedi, majd a tetejére is öntök annyit, hogy teljesen betakarja. Ezután 190 fokon másfél óráig sütöm. Amikor elkészül, beleborítom egy nagyobb tepsibe, megvárom, hogy hűljön egy kicsit, leverem róla a só kérget, megpucolom a sárgarépát, és várok vele, hogy teljesen kihűljön, úgy sokkal könnyebb szeletelni.

Közben a kesukrémhez hozzá adok egy csipet sót, egy púpos teáskanál kaprot, alaposan elkeverem, és hagyom, hogy az ízek összeérjenek. Hagyományosan bagellel fogyasztják, de én édesburgonyás amerikai palacsintát készítettem hozzá, természetesen az is gluténmentes volt.
A palikat megkentem kapros krémmel, rátettem a sárgarépákat, megszórtam hagymával, kapribogyóval. Hát most mit mondja? Igen, a vastagabb szeleteknél halványan érezhető a sárgarépa édessége, de elképesztően tökéletes ízorgia. Vendégvárónak, hidegtálnak, bűnös szenvedélynek egyformán megfelel, képtelenség abbahagyni.

* Az eredeti recept szerint nincs benne, de megkóstoltam a sárgarépát pucolás után, és bár nagyon finom volt, nem találtam elég sósnak.
** Az eredeti recept 2 teáskanál folyékony füstöt tartalmaz, de nekem az túl erős lenne, ezért feleztem a mennyiséget.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése