
Hozzávalók:
- 200 g kukorica liszt;
- 100 g hajdina liszt;
- 100 g rizsliszt;
- 3 ek inaktív sörélesztő pehely;
- 80 g növényi margarin;
- 80 g vegyes magvaj;*
- 1 cs sütőpor;
- 1, 1/4 tk só;
- 3/4 bögre víz.**
Minden száraz hozzávalót kimérek egy tálba, elkeverem, majd hozzáadom a margarint és a magvajat, és elkezdem összemorzsolni. Zsiradéknak mindenhova jutnia kell, de el kell tűnnie a lisztben, aztán negyed bögrénként (olyan 4 evőkanál) hozzáadom a vizet, és mikor nagyjából összeáll a tészta, a pultra borítom, és egynemű gombóccá gyúrom. Aztán beteszem a hűtőbe minimum 30-40 percre, de bevallom, gyakran ott éjszakásztatom.
Amikor kiveszem a tésztát hűtőből, a sütőt előmelegítem 180 fokra, egy tepsit kibélelek sütőpapírral, aztán a pultra öntöm a dermedt tésztát, várok néhány percet, hogy kicsit puhábbá váljon, majd alaposan átgyúrom. Nem kell megijedni, morzsálódik, törik, ha szükséges, vizezzétek be a kezeteket, akkor jobban összeáll, majd olyan egy centi magasra kinyújtom. Óvatosan kell vele bánni, és a széle közben reped, ezért azokat a nyújtófával mindig kicsit vissza és összetolom. Ez a jelenség normális.
Aztán, ha megvan a téglalapom, olyan 1 teáskanál vizet - vagy növényi tejet - maszatolok el a tetején, és megszórom köménnyel, mákkal , valamint szezámmaggal, aztán meg is lapogatom, hogy több tapadjon rá. Ezután egy derelyevágó segítségével kisebb rudakat vágok, és a forró sütőbe tolva olyan 30-35 perc alatt megsütöm - méret függő is, 20 perc után érdemes időnként ellenőrizni.

A teteje ropogós, belül puha, omlós, egyáltalán nem zsíros, a magoktól teltebb ízű, enyhén sós és nekem legalábbis, rendkívül finom. Szerintem érdemes kipróbálni. Akár ebben a formában, vagy kedvetekre átalakítva.

** Az útifű maghéj miatt kellett bele ennyi víz, el is hagyható, de ezzel is növeltem a lazaságát, morzsalékosságát. Víz helyett használhatót növényi tej, és igazán kiváló növényi joghurttal is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése