2016. február 27., szombat

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája - Mesés menük (nem csak) vegánoknak

A könyvekkel kapcsolatos gondolataimat rendszerint a Napi falaton osztom meg, de ezúttal kivételt teszek, mivel a téma miatt inkább ide tartozónak érzem.
Steiner Kristóf nevét szinte mindenki ismeri, hogy ki és mit tud róla, az nagyban függ attól, mennyire nyitott és érdeklődő. Ő az, aki egy zenecsatornán műsort vezetett, hirtelen szőke fürtjei feltűntek filmekben, újságíróként kereste a kenyerét, férjhez ment egy gyerekorvoshoz és Izraelbe költözött.  Csakhogy ennél ő sokkal több, támogatja az LMBT közösségeket, aktívan rész vesz a muszlim-zsidó-keresztény békeprogramban, újságíróként ismeretet terjeszt és példát mutat. Elhívatott állatvédő, vegán, író, blogger, és még egy csomó más is.

A Díványon megjelenő receptjeit rendszeresen olvasom, mindketten tagjai voltunk egy facebookos vegán csoportnak - ahonnan azóta kiléptem -, itt néhány alkalommal, egy-egy mondat erejéig beszéltünk is, de természetesen nem ismerjük egymást. A netes ismeretségek felületesek, legalábbis számomra, és csak akkor mélyülnek el igazán, ha már hús-vér alak társul hozzájuk. Mindenesetre ebben a csoportban gyakran segített, tanácsot adott bárkinek, akiknek szüksége volt rá, és ezen előzmények miatt nyugodtan mondhatom, volt némi fogalmam arról, mit találok majd a lapok között.

2016. február 21., vasárnap

Édesburgonya fánk vagy lángos - gluténmentes

A dolog úgy kezdődött, hogy a Farm-ban 399,-ért lehetett édesburgonyát kapni. A normális 1.000,- forinthoz képes ez gyönyörű ár, szóval vettem másfél kilót, azzal a tudattal, hogy eláll, ami igaz is, de amikor már csirázni kezd, érdemes kezdeni vele valamit. De mit? Megsüthetem - meg is tettem, holnapi ebéd lesz - de ennyit nem szerettem volna. Szóval mi legyen? Keresgélni kezdtem a neten és találtam két receptet, ami felkeltette az érdeklődésemet. Az egyik az édesburgonya fánk volt, egy hagyományos ázsiai édesség, a másik pedig indiai lapos kenyér. Szóval lehet édesség, és lehet sós étel is, mivel szempont lett a gluténmentesség, összehoztam a kettőt, és ez lett belőle.

2016. február 7., vasárnap

Csicseriborsó omlett

Hoztam már korábban is olyan recepteket, amik hagyományos tojásos reggeliket helyettesítettek, és ez továbbra is így lesz. Az az igazság, szerettem a tojást, és bár nem gyakran, mégis csak előfordul, hogy szívesen ennék valami hasonlót. Tehát így néz ki egy  igazi vegán omlett.
Hozzávalók:
- 1/2 bögre csicseriborsó liszt;
- 1/2 bögre víz;
- 1 ek inaktív sörélesztő pehely;
- 1/4 tk kurkuma;
- 1/4 tk fekete só;
- 1 tk repceolaj;
- bors, só.

A töltelékhez szükséges:
- 1/4 bögre reszelt vegán sajt*;
- 1 szál - karikára vágott - újhagyma;
- pár szem koktél paradicsom;

2016. február 1., hétfő

Karfiol "kenyér" - gluténmentes


Nos, ezért a receptért becsülettel megdolgoztam. Néhány hete találtam az alapot, és egyből azon járt az eszem, hogyan tudnám veganizálni. Az eredi változatot a tojás és/vagy a rengeteg sajt tartja össze. Nálam ez természetesen szóba sem jöhetett, és bár az első próbálkozások is nagyon finomak lettek, mégis szétestek. Így aztán azzal töltöttem az elmúlt időszakot, hogy megtaláljam ennek a problémánk a megoldását. Ez már a sokadik sütésem, és végre sikerült eltalálnom a tökéletes arányokat.  Jóllehet nem olyan, mintha tésztából lenne, szerintem megér egy próbát akkor is, ha vegán vagy, és akkor is, ha érdeklődő húsevő, vagy csak fogyni vágyó. Tökéletes pizzához és egy sereg máshoz. Azt hiszem, a felhasználásának csupán a fantázia szabhat határt. Elismerem, elfogult vagyok, de ez eszméletlen finom, gluténmentes, laktató és alacsony kalóriában.