2014. november 2., vasárnap

Tepsiben sült bundázott cukkini

A rántott cukkini tipikusan nyári étel, de én mindig szívesen eszem. Zsenge tökfélélet most is lehet kapni, és ez étel bő olaj nélkül, nem hagyományos módon elkészítve is tökéletes csemege lehet. Nem macerás, legalábbis nekem, finoman fűszeres és avonézzel tökéletes párosítás. 

Hozzávalók:
- 2-4 cukkini;
- 1 cs csicseriborsóliszt (vagy hüvelyes-, esetleg szójaliszt);
- 1+1 ek olívaolaj;  
- 1 púpos ek inaktív sörélesztőpehely,
- 1-2 ek étkezési keményítő;
- 1/2 tk szódabikarbóna;
- 1 kk kurkuma,
- só, bors, csili por ízlés szerint;
- víz és sütőpapír.

A cukkiniket megpucolom és átlósan felszeletelem, majd mindkét oldalát lesózom és félreteszem. A csicseriborsólisztet összekeverem a szódabikarbónával, sörélesztőpehellyel és a fűszerekkel. Ezután fogok egy habverőt, adok a keverékhez egy evőkanál olajat, összekeverem, majd lassan öntök hozzá vizet. Nem tudom pontosan megmondani mennyit, de a palacsintánál sűrűbb masszát kell kapjak, ami teljesen bevon egy kanalat. Ha ez megvan, félretesszük az egészet legalább 10-15 percre.

Közben begyújtom a sütőt, vágok pár darab sütőpapírt, és előveszek egy nagy tepsit, amit kibélelek egy papírral. Erre csurgatok 2-3 csepp olajat, amit egy ecsettel szétkenek. Aztán a cukkiniket alaposan lecsöpögtetem, és egyesével belemártom a csicseriborsós masszába, és úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, leteszem a tepsibe, amit betolok a forró sütőbe, és közepes lángon nagyjából 15-30 perc alatt készre sütöm.
Az idő függ a cukkinik méretétől, vastagságától, de nagyjából félúton érdemes megfordítani a karikákat, amik nem tapadnak a papírra, könnyen eltávolíthatóak. A papírt sajna mindig cserélni kell, de szerintem megéri.
Bele lehet forgatni még zsemlemorzsába is, mindegy, sikeres lesz így is, úgy is. Párolt rizzsel/kölessel és avomézzel tálalom, de ebéd után tessék eldugni a maradékot, különben nem marad belőle későbbre. Tapasztalatom szerint ugyanis, aki csak arra jár, csen belőle egy darabot. 
 



3 megjegyzés: