2014. június 14., szombat

Zöldséges táska

Moziéjszakára készülve arra eszméltem rá, úgy 11 órakor, hogy nincs itthon kenyér. Azért ez nem meglepő, hiszen nem voltam itthon, nem sütöttem, ergo nem tudok szendvicset készíteni. Akkor most mi legyen? 
Kreatívan álltam a problémához, és megszületett - egy óra alatt - ez a kis zöldséges táska.

Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt;
- 1 cs (12g) sütőpor;
- 3 ek mákolaj;
- 3 ek inaktív sörélesztőpehely;
- kb. 1 tk só;
- 1/4 kk kurkuma;
- víz, amitől összeáll a tészta;

Töltelékhez:
- 1 közepes krumpli;
- 1 sárgarépa;
- 1 kisebb sárga cukkini;
- 1 marok zöldborsó;
- 2 szál újhagyma;
- 1 nagy gerezd fokhagyma;
- só, bors, pirospaprika;
- 2 ek olívaolaj;


Egy tálba összekeverem a szárazanyagokat, majd belecsurgatom az olajat, és lassan adagolva a vizet egy rugalmas, de kemény cipót gyúrok - nem tudom pontosan mennyi víz kell hozzá, ezért azt javaslom, hogy 25 ml-es adagokban öntsétek hozzá.
A cipót letakarva hűtőbe teszem, addig elkészült a töltelék. 

A zöldségeket feldarabolom, aztán a hagymát olajra dobom, lesózom, és hozzá adom a fokhagyma, cukkini, a borsó, krumpli és  végül a sárgarépa - a cukkinit szétsütöttem, a krumpli is darabos lett, mert az volt a cél, hogy ettől legyen krémes és sűrű. Borsozom, sózom, és amikor már majdnem kész, azaz minden puha, a cukkini pedig szétment, megszórom pirospaprikával. A keveréket további egy percig pirítom, majd elzárom a gázt.

Kinyújtom a tésztát, olyan 3 mm vastagságra és egy nagy pohárral 10-12 cm-es karikákat vágok ki belőle. A tészta közepére egy kanál keveréket rakok, összehajtatom, a széleket gondosan összenyomom - ha nem ragad össze, kicsit vizezzétek be a széleket -, majd egy villával körbe a szélbe mintát nyomok, aztán egy másik villával, aminek csak három  ága van, lyukakat szúrok a tetejébe.
Előmelegített sütőben (kb. 180-200 fokon) 15-20 perc alatt ropogósra sütöm. 

Kívül ropog, belül puha, lágy és fűszeres. A tésztán kellemesen érződik a mákolaj, ami ad neki egy kis pluszt, és a legjobb, hogy papírzacskóban magammal vihetem. Tökéletes nasi, szendvics, vagy akár főétel egy gigantikus adag salátával. 


2 megjegyzés:

  1. Klassz! ........passzolt a filmhez???? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Több film is volt, szám szerint öt, és köszönöm kérdésed, nagyon is. Csak keveset csomagoltam :D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...