2014. június 21., szombat

Édesburgonya dödölle

Ismeritek a dödöllét? És a szuszogóst, esetleg a macokát? Ezek mind ugyanazt az ételt takarják, csak a különböző tájegységről érkező családom eltérő nevekkel illeti. Hagyományosan a krumplit szinte szét kell főzni, lisztel összekeverni és felfőzni, aztán pirospaprikás, hagymás zsírral kiszaggatni. Lehet enni így is, vagy sütőben megpirítva. Létezik az a változat, amikor szalonnát pirítanak, és juhtúróval szaggatják a felfőtt krumplis tésztát, és most már létezik ez a változat is, amiben édesburgonya van, lenmagliszt, és tofu. No meg egy teljesen más elkészítési metódus.

Hozzávalók: 
- 1 kg édesburgonya;
- lenmagliszt;
- kókuszzsír;
- rengeteg hagyma;
- pirospaprika, só, bors.

A feltéthez:
- 1 cs lágy snidlinges tofu (vagy sima+ snidling);
- citromlé;
- só, bors.

Az édesburgonyát fóliába tekerve megsütöm, és míg sül összevágom a hagymákat - nagyjából 2 fej lila hagymát és két csomag újhagyma. Két púpos evőkanál kókuszzsíron megdinsztelem, sózom, borsozom, és bőségesen megszórom pirospaprikával, majd elzárom a gázt és félreteszem.
Amikor elkészül az édesburgonya, félbevágom, kiszedem a héjából és sóval, borssal, rengeteg szezámmaglisztél összekeverem - nem tudom pontosan mennyit tettem bele, a massza összeállt cipónak, bár nagyon lágy maradt - olyan 250g lehetett. A hagymás, pirospaprikás kókuszzsírból veszek egy evőkanálra, amivel kiszaggatok az édesburgonyás keverékből, és sorba teszem egy jénaiba- ha esetleg marad ki a zsírból, az a végén csak rá kell csurgatni a tetejére.
Ezután a snidlinges tofut kikeverem egy kis citromlével,  sóval, borssal és a dödöllék tetejére morzsolom, majd sütőben, közepes hőfokon összepirítom.

Lehet lágyabb, lehet tömörebb, egy kicsit mindenki másként készíti és szereti, de én ezt, egy hatalmas adag balzsamecetes salátával igazán kitűnőnek találtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...