2018. augusztus 5., vasárnap

Édesburgonyás krumplipüré, céklával sült diós temphével

Van már három hónapja is, hogy akcióban vettem egy negyven dekás édesburgonyát, ami mostanra csodás csírát növesztett, szóval eljött az idő a felhasználására. Közben kaptam egy vagon, de komolyan rengeteg céklát, és túl azon, hogy hagyományos salátaként elhasználtam egy részét - és még két nagy fej a mélyhűtőmbe is került -, a sok apróval is kezdetnem kellett valamit. Természetesen, ahogy minden vasárnap, ma is legalább 4 napra főztem előre, ezért a nagy adagok.

Hozzávalók

Krumplipüré:
- 40 dkg édesburgonya;
- 80 dkg burgonya;
- 10 dkg növényi margarin;
- növényi tej (amennyit felvesz);
- 1/4 b inaktív sörélesztőpehely;*
- só.

Céklás temphe:
- 1,5 kg nyers cékla;
- 1 cs temphe;**
- 2 marék dió;
- 1 ek kókuszzsír;
- só, bors, fokhagyma granuklátum.

A kétféle burgonyát megpucolom és nagyobb, lehetőség szerint egyforma kockákra vágva sós hideg vízbe felteszem főni. Ezután megpucolom a céklát, és egy tepsibe, méret függvényében félbe vagy negyedbe vágom. Hozzáadom a felkockázott temphét, kézzel rámorzsolom a diót, sózóm, borsozom, megszórom fokhagyma granulátummal, és a ráöntött kókuszzsírral elkeverve, lefedve, sütőbe tolom.  

Amikor a burgonyák puhák, leszűröm, rákockázom a növényi margarint, és krumplinyomóval elkezdem pürésíteni, hozzáadom a sörélesztő pelyhet, és hozzáöntök egy kis tejet, amit fokozatosan adagolok, addig míg felveszi - nagyjából 2-3 dl lehetett. 


Amikor a cékla fogkemény, leszedem róla a takarást, ismét átkeverem, és visszateszem sülni, hogy kicsit piruljon, illetve a felesleges folyadék elpárologjon. 

A dió és temphe sós kesernyéssége tökéletesen passzol a cékla édességéhez és a krumplipüré savanykásságához. Érdemes kipróbálni. 

* A pelyhet az extra sajtost, savanykás íz miatt használtam, kiváltható néhány csepp citromlével,  illetve teljesen el is hagyható.
** Tofuval is tökéletes, csak óvatosan a kavargatással, mert sokkal könnyebben törik.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...