2017. január 7., szombat

Julie Morris: Superfood Smoothies - 100 ízletes és energiát adó ital receptje

Kristóf konyhája - Mesés menük (nem csak) vegánoknak után úgy gondoltam, talán nem légből kapott az ötlet, hogy írjak olyan könyvekről, melyek erről az életmódról szólnak, vagy bele illeszthetőek bármilyen formában. 
Eredetileg könyves blogger lennék, és bár meglenne rá a tökéletesen alkalmas oldalam, létezik olyan irodalom - szak vagy szórakoztató -, aminek igazából a Napi harapnivalón van értelme. 
Biztosra veszem, néhányan örömmel olvasnának hasonló témáról, de nem ismerik a másik oldalamat - miért is kéne? - így ez egy olyan megoldás lehet, amivel mindenki jól járhat.    

A Superfood Smoothiest ajándékba kaptam tavaly születésnapomra, és azt gondoltam, találok benne néhány finom receptet, aztán rendben van, elvégre évek óta smoothie-zom, mi újat adhat nekem?! Rengeteget. Azt hiszem, erre a könyvre megéri beruházni annak is aki, kezdő, és annak is, aki már csinálja egy ideje - és itt szeretném tisztázni, hogy az író nem hangsúlyozza ki az étkezését, csak nem javasolja az állati összetevőket. 

Julie Morris több sikeres könyvet adott ki hasonló kategóriában. Írt már gyümölcslevekről, süteményekről, levesekről, egészséges főételekről is. Saját blogja bárki számára elérhető, és aki ért angolul ingyen juthat receptekhez, kérhet és kap is tanácsot. Az egészséges életmódról, vagy akár arról, mit és mivel helyettesíthet. Ahogy olvasgattam, és néztem egy két videóját, rám egy közvetlen, nagyon kedves és természetes nő benyomását tette. És be kell vallanom, pozitív hatása abból is látszik, hogy miután rátaláltam, meglehetősen sokáig kóboroltam az oldalán.  

Az egészen alapokkal kezdi, azzal, mitől jó egy turmix, és milyennek kell lennie mindehhez. Mi is az, hogy superfood, mire jók, mitől lesz valami krémes, ízes, hogyan tároljuk az alapanyagokat, hogyan kombináljunk, milyen eszközökre van szükség, milyen sorrendben helyezzük el az összetevőket és a többi. Gyakorlatilag kitér az összes kérdésere, amik felmerülhetnek bennünk, és igazából azokra is, amik nem. Ez fedi le az első részt, azaz 41 oldalt. 

A másodikban már rátétünk magukra a smoothie-kra is. Minden recept elején különböző ábrákat látunk, ezek alapkán tudjuk azt, hogy valami a bőrünkre, csontjainkra, szívünkre, vagy az immunrendszerünkre van-e hatással, valamint azt is hogy alkalmas-e tisztítsa, magas-e a fehérje tartalma, illetve alacsony kalóriatartalommal rendelkezik-e.  

Az összetevőknél láthatunk néhány meglepő alapanyagot, amikről sosem hallottunk, és ahogy nézegetem, néhány terméknek elég borsos az ára, de ha szükséges erősíteni a porcainkat, célzottan készíthetünk az adott receptek közül. Egyébként azt maga az írónő sem tagadja, hogy nyugodtan ki lehet hagyni ezt-azt a turmixokból, bár akkor nyilván nem ugyanazt a hatást érjük el, de önmagában annyi előnye van, hogy akkor is csak nyerhetünk az üzleten. Ráadásul nagyon sok összetevő esetén, még az első részben ad olyan alternatívát, amivel esetleg helyettesíthető. 

A harmadik részben azok az extrák kaptak helyet, hogyan készítsünk magtejet házilag, és hogy mi van akkor, ha hirtelen kifogy valami itthon. Található itt még átváltási táblázat - hány gram egy csésze ez meg az - és a végén jótékony hatásuk szerint sorba is szedi a recepteket. 

Ne borzadjunk el az egzotikus hozzávalókon, a legtöbbünknek van itthon belőlük néhány - chia mag és goji bogyó -, a többit pedig nem szükséges megvenni, és hozzátenném, a faeper kiszárítva egy vagyon, viszont amikor érik, vidéken sok háznál, és úgy egyébkén a legtöbb közparkban tonna szám elérhető. Tessék kreatívnak lenni, és fagyasztani!

A pénztárca barát javaslatokért, a részletes ismertetőkért, hogy nem akar rábeszélni minket mindenből a legdrágábbra, hogy alternatívákat sorol, megtanít pár konyhai praktikára, nos már ezekért önmagában megéri. Kezdőknek szerintem tökéletes ajándék, haladóknak ajánlatos érdekesség. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...