
- 50 dkg hámozott krumpli;
- 1, 1/4 -2 b rizsliszt;*
- 2 ek tápióka keményítő;
- kb. 1/4 b a főzőléből;
- só.
A szószhoz:
- 5 dl nővényi tej (nálam kesu);
- 2 nagy gerezd fokhagyma;
- só, bors;
- 1 csipet cayenne bors;
- a díszítéshez pirított lenmag. **

Nagyon apróra felvágom a fokhagymákat, kevés sóval egy száraz serpenyőben átpirítom, és ráöntöm a növényi tejet. Felforralom, majd takarékra veszem a tűzet, hozzá adom a borsot, cayenne borsot, sót, ha szükséges, és belehelyezem a gombócokat. Közepes lángon, nagyjából 10-15 perc alatt főnek meg. Akkor kész, ha átharapva lágy, de kicsit rágós lett, és nem érződik rajta a liszt. Bár a kesutej amúgy is, de a gombócoktól minden fajta növényi tej egészen beürül.
Ami a maradékot illeti, a gombócokat tálcára tettem, lefagyasztottam, majd egy zacskóban csücsül a következő felhasználásig. Belefelforgatott morzsába, és kisüthetem krokett helyett, vagy akar magában kevés olajon aranybarnára süthető, de bármilyen szószban is tökéletesen finom lesz.
Ami a maradékot illeti, a gombócokat tálcára tettem, lefagyasztottam, majd egy zacskóban csücsül a következő felhasználásig. Belefelforgatott morzsába, és kisüthetem krokett helyett, vagy akar magában kevés olajon aranybarnára süthető, de bármilyen szószban is tökéletesen finom lesz.

** Ha van kéznél egy maroknyi tört és pirított diót, a gáz elzárás előtt öt perccel szórjátok bele a szószba nagyját, és tálalás előtt szórjuk meg a maradékkal. Esküszöm, elképesztő lesz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése