Nem ez az első eset, hogy pestót készítek, de ez a mostani recept némileg különbözik a hagyományos fajtától. Az csak egy dolog, hogy teljesen vegán, olajat sem tartalmaz, de spenót az alapja. Ebből következően nyilván nem áll el 2-3 hétig, de egyetlen dolgot szinte biztosan ígérhetek, szinte azonnal el fog fogyni, szóval a hosszú tárolás eleve teljesen esélytelen. Bár, azt azért megjegyzem, fagyasztható.
Hozzávalók:
- 4 nagy marok spenót;
- 5 ek gm inaktív sörészerőpehely;
- 4 ek kesuvaj;*
- 1 kis gerezd fokhagyma;
- 1 újhagyma fehér része;
- 2 ek chia mag;**
- 6-10 nagy levél bazsalikom;
- 1/2 tk só;
- 1/4 kk bors;
A recept szokás szerint rém bonyolult, mindent, a chia mag és a spenót kivételével összeturmixolok, majd apránként hozzáadom a megmosott, pucolt spenótot is. Az egészet egy tálba töltöm, és hozzáadom a chia magot, alaposan elkeverem, mehet be a hűtőbe egy 30-40 percre, aztán lehet fogyasztani.
Szinte az összes B-vitamint tartalmazza (állítólag a chia mag tartalmaz B12-t is), de akad ott A, E és C - vitamin is. Aztán ugye itt van még a vas, kalcium, kálium, magnézium, folsav, omega 3 és 6, szelén, réz, és még ki tudja hol a vége.
Egy fehérje, aminosav bomba, ami jót tesz a csontoknak, támogatja az íny és fogak egészségnek megőrzését is. Szóval nem csak azért klassz, mert finom, harsogóan zöld, tehát gyönyörű, hanem azért is, mert rendkívül egészséges.
Egy fehérje, aminosav bomba, ami jót tesz a csontoknak, támogatja az íny és fogak egészségnek megőrzését is. Szóval nem csak azért klassz, mert finom, harsogóan zöld, tehát gyönyörű, hanem azért is, mert rendkívül egészséges.
*A kesuvaj helyett bátran használhattok mogyoró-, mandulavajat, mindegy, bár az íze más lesz. És igen, nem csak a fenyőmagot, hanem az olajat is ez váltja ki. Természetesen aki szereti, vagy tart otthon fenyőmagot, bátran szórjon bele néhány szemet.
** A chia magot le lehet darálni, ha valakit zavar egyeben, úgy is kifejti jótékony hatását.
*** A víz mennyisége opcionális, mert robotgép függvénye is, de ha kicsit folyósabb is lesz, nincs semmi gond, tehettek bele több chia magot.
Lehet, mondjuk sóskával? A spenótot nem eszem meg.
VálaszTörlésÉs akkor, ha a spenótot nem turmixolod össze, hogy teszed bele? Egészben? Apróra vágva? És minden nyers benne?
Sóskával olyan savanyú lesz, hogy megzavarodsz. :) A spenót a bazsalikom miatt nem érezhető, csak az látszik, hogy nagyon zöld. :) A spenótot is össze turmixolom, csak apránként adom hozzá, különben nem tudom ledarálni. A pestóban minden nyers egyébként is, nem szoktuk megfőzni, csak a hozzávaló tésztát. :)
TörlésAz mondjuk, igaz...
TörlésÉrtem. Még életemben nem csináltam pestót, épp ideje lesz. :)
Szerintem nem fogod megbánni ;) Az igazi peszto fenyőmaggal, bazsalikom alappal, parmezán sajttal és olívaolajjal készül. Na, ebből én majdnem mindent kihagytam :D
Törlés