
Hozzávalók:
- 1 1/2 bögre rizs;
- 1/4 bögre kaviár lencse*;
- 20 mángold levél**;
- 1 nagy fej hagyma;
- 2 szál újhagyma;
- 2 gerezd fokhagyma;
- 500 ml paradicsomszósz***;
- 1 tk tápióka keményítő;

A rizst megfőzöm - a pergős most nem opció -, és külön a lencsét is, ennek az az oka, hogy a kaviár lencse eredetileg fekete, mire megfő, barna lesz, de addig elszínezi a vizet rendesen. Közben a mangoldoknak levágom a szárát, és ahol nagyon vastag a levélben futó erezet, kivágom vagy levékonyítom, majd alaposan átmosom - a szár jó salátának vagy akár fasírtnak. A fej hagymát vékony karikákra vágom, az újhagymát zölddel együtt, és a fokhagymát is apróra darabolom. A paradicsompürét - nekem sűrű volt - dupla vízzel, borssal, egy kis sóval és a keményítővel kikeverem, aztán félre teszem.
Amikor megfőtt a rizs, és langyosra hűl, beleteszem a leszűrt lencsét és az újhagymát, alaposan megborsozom - minden sós vízben főt, ezért most nem adok hozzá - majd óvatosan, de alaposan átkeverem. A lecsöpögött levelekből a kicsiket felszeletelem, és egy részét a fazék aljára teszem, aztán fogom az első levelet - ami túl nagy, harmadolom -, és egy evőkanál tölteléket teszek be, aztán összetekerem. Nos, eredetileg ezek tölcsérformájúak lennének, de mikor hogy sikerül. Amikor az első sor tölteléket szorosan leraktam, megszórom a hagymakarikák és a fokhagyma felével, majd ráteszem a következő réteget.

* Kaviár lencse helyett használhatok vörös vagy apró barna fajtát, akár normál lencsét is, de ez utóbbit be kell áztatni és nem fő meg 15-20 perc alatt, ezt tartsátok észben. Persze a konzerv is tökéletesen megteszi.
** Természetesen fejes, édes káposztával is tökéletes csak előtte ki kell vágni az erezetét, és előfőzni.
*** A paradicsomszósz szép, kasírozott papírdobozban érkezett, paradicsom, víz és némi só volt benne, de használhattok helyette friss paradicsomot, konzerv pürét, vagy darabolt fajtát, csak turmixoljátok össze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése