2015. október 3., szombat

Káposztás palacsinta

Meginvitáltam néhány barátomat egy hamisítatlan, ámbár mégis hagyományosabb vegán vacsorára. Mindig szuper érzés mások számára ételt készíteni, de amikor valaki először kóstolja a főztödet, nos, az több mint izgalmas. A káposztás palacsintát előételként tálalják mifelénk, ezért szabály szerint csak annyi palacsintára van szükségünk, ahány főt várunk - de készíthetünk többet, biztos, ami tuti. És hogy mi lesz a maradék palacsintával? Megehetjük a szokásos módon, akár lekvárral, vagy lefagyaszthatjuk kisebb adagokban, és csak előkapjuk a mélyhűtőből, amikor szükséges.

Hozzávalók:
- 6 palacsinta innen;
- 1-1, 1/2 kg fejes káposzta;
- 1 nagy fej hagyma;
- 1 ek repceolaj;
- 1 kk agávészirup;
- só, bors;

A tetejére:
- 200 ml növényi tejföl
- vagy most az én esetemben 1 doboz Joya szója specialitás.

Összekeverem a palacsinta tésztát, és közben legyalulom a káposztát, valamint apró kockákra vágom a hagymát. Az olajat beleöntöm egy lábosba, a hagymát üvegesre párolom rajta, és közben finoman lesózom, majd ráteszem a gyalult káposztát. Sózom, és gyakori keverés mellett megdinsztelem, mikor már majdnem kész, hozzá adom az agávészirupot, hogy karamellizálódjon, borsozom ízlés szerint, és ha szükséges még sózom. Nem kell megijedni ha a káposzta kicsit odakap, ne égjen meg, de kis pörkölődés jót tesz a tölteléknek. Amikor elkészült, félreteszem hűlni.
Kisütöm a palikat, és rájuk kanalazom a káposztás tölteléket, elegyengetem, feltekerem, és szorosan egymás mellé téve, egy tepsibe helyezem az összeset - ha nem tapadásmentes a tepsi, egy kis olajat célszerű aláönteni, mert nehéz lesz kivenni. Ezután nincs más dolgom, mint a "tejfölt" szétkenni a tetején, és forró sütőben megpirítani. 

Elkészülve talán nem a legszebb, sajnos ez egész tepsiről nem készítettem képet, pedig guszta lett, csak nem tettem olajat alá, szándékosan, és kicsit nehéz volt tálalni. Ezért aztán a maradék már kicsit nyomi lett, de íze attól nem változott. Úgy láttam, hogy a vendégeimnek is ízlett. Egyébiránt főételnek is tökéletes egy tartalmas leves után. 

2 megjegyzés:

  1. A dinsztelt káposztát a palacsintatésztába kell keverni.Sokkal jobb!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mh... és akkor mi a töltelék? Érdekes hangzik, mint az almás palacsinta, csak akkor nem lehetne úgy beleharapni a krémes töltelékbe. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...