2015. október 23., péntek

Sütőtök smoothie, diótejjel

Itt az ősz! Ennek talán nem örülünk felhőtlenül, de azért vannak előnyei. Példának okáért isteni finom szőlők vannak. Igaz, ennek épp nincs jelentősége ebben a posztban, ellenben nem úgy a sütőtöknek. A BIRS szatyromban volt egy csodás kis tök, és sem a leves sem a sütés nem vonzott most, de aztán eszembe jutott, hogy édesanyám megfőzve teszi smoothie-ba. Főzve? Miért nem inkább nyersen?!

Hozzávalók:
- 3/4 bögre nyers sütőtök;
- 2 közepes banán;
- 3 dl diótej - vagy több, hígítás függvénye;
- 1/2 kk fahéj;
- 1/2 kk gyömbér.

A kimagozott, pucolt és kockázott tököt, a banánt, a fűszerekkel együtt turmixba teszem, felöntöm a diótejjel, bekapcsolom és kész is.

Maga a recept valóban ennyi - bár elmélázhatnánk a tök csodálatos színén is kicsit -, de ha már szóba került, beszéljünk a friss diótejről is. Az ősszel együtt megérkezett a dió szezon is. Magas vitamin és ásványi anyag tartalma mellett azért is értékes, mert rendkívül sok dologra fel lehet használni. A süteményeken kívül müzlibe is tökéletes, tésztára, vagy akár tejnek.   

Az éjszakéra beáztatott, megmosott és leszűrt dióbelet turmixba teszem, felöntöm háromszoros víz mennyiséggel, egy csipet sót adok hozzá és alaposon összedolgozom. Amikor a dió már csak pép, fogok egy szűrőt és átöntöm rajta. Aztán még vissza lehet tenni datolyával, vagy más édesítővel elkeverni, hogy édes legyen, de én ezt nem igénylem, szóval szűrés után megy az üvegbe és azzal a hűtőbe. 
Bátran próbáljátok ki! Egyetlen dolgot ígérhetek: imádni fogjátok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...