2015. szeptember 14., hétfő

Fat shaming - Dear Nicole Arbour

Nincs új a nap alatt, mindig is így volt, és alighanem már így is marad, aszerint ítéljük meg egymást, ahogy kinézünk. Ha egy túlsúlyos embert látunk, azt feltételezzük, hogy lusta, nem törődik az egészségével, két pofára tömi magába a csülköket Pékné módra, egész nap ül a tv előtt, és a kaja tölti ki az életét. Ezért kavart különösen nagy port, amikor a Women's Running magazin az ismert plus size (xl) modellt,  Erica Schenket tette az augusztusi címlapjára. A fiatal lány már több mint 10 éve fut, és nem, nem lett nádszálkacsú. Sokan megdöbbentek, és a gyűlölködő, csodálkozó reakciók közötti széles skálából gyakorlatilag minden érkezett válaszként. Egy túlsúlyos nő nem lehet fitt! Ennyi! A sportszerforgalmazók azonban nagyjából mostanra ráeszméltek, hogy sportolni vágyó ember bárkiből lehet, szóval elkezdték megcélozni a testesebbeket is a kampányaikkal. Hogy jön ez a fat shaminghez? Kicsit messziről indítok ugyan, de maradjatok velem, hogy kiderüljön.

A fat shaming egy amerikai szleng, magyar fordítása nincs, de nagyjából annyit tesz, hogy hátrányosan megkülönböztetnek, kritizálnak a termeted miatt.
A téma apropóját Nicole Arbour: Dear Fat People című videója, és az ez körül létrejött hatalmas botrány adja. Gondolkodtam, hogy írjak-e, vagy sem, de aztán eszembe jutott, igen, én is érintett vagyok. Erősen érintett egy olyan problémában, amit az emberek kívülről egyszerűen akaratgyengeségnek tulajdonítanak. Ahogyan Nicole teszi. Meg is fogalmazza a tanácsot: "Nincs olyan, hogy fat shaming! Kövér vagy mert sokat zabálsz. Hagyd abba az evést!" Kész! Meg van oldva! Hogy ez nekem nem jutott az eszembe?! De ostoba vagyok!

Köszi, de fogd a jó tanácsodat, markold meg jó szorosan, és d... Ó, nem, nem veszítem el a türelmem, ehelyett beavatok mindenkit - aki nem ismeri az elhízás lelki okait, a saját példámon keresztül - abba, miért háborodott fel a fél világ ezen a kis videón, amit a You Tube-on több mint 4, a Facebookon múlt hét péntekig több mint 20 millióan láttak. Miért foglalkozik vele számos amerikai tv, miért lett hír, és miért érzi mindenki úgy, legyen az elhízott avagy sovány, hogy közölje Nicole Arbourral, aki különben humorista lenne - vagy mi a  szösz-, hogy mit is kezdjen a véleményével

Először is nem árt tisztázni a fogalmakat. A HáziPatika szerint:
Elhízásról akkor beszélünk, ha az egyén testsúlya a kívánatosnál 20%-kal nagyobb. Orvosi értelemben túlsúlyosságról beszélünk akkor, ha a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege között. Az "elhízás" szó a szervezet egészségesnél nagyobb zsírtartalmát jelenti. 
Az elhízás ma legáltalánosabban elfogadott mérőszáma a testtömeg-index (BMI = body mass index). Ezt úgy kaphatjuk meg, ha a kilogrammban megadott testsúlyt elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Egy 180 cm magas és 80 kg súlyú felnőtt esetében:
80 / 1,8 x 1,8= 24,96
Ha a kapott szám kevesebb, mint 18, kóros soványságról beszélünk. A BMI alapján további sovány, normális, túlsúlyos, elhízott, végül 35-ös index fölött kórosan elhízott állapotról van szó. A "kórosan elhízott" kategória létjogosultságát nem mindenki ismeri el, ilyenkor már az elhízás kategóriáját is kórosnak tekintik. 


Idehaza azért mi inkább túlsúlyról, első, másod és harmadfokú elhízásról beszélünk. A BMI szerint a túlsúlyhoz 25-29,9, a következőhöz pedig minden kategória esetében újabb öttel magasabb index szükséges. Én a harmadfokba tartoztam, és jelenleg, tadam, bár mindenki azt gondolja, hogy elfogytam, a második kategóriában csücsülök. Ennek ellenére dolgozom azon, hogy ez megváltozzon, csakhogy jön egy nő, aki sosem volt túlsúlyos, nem hogy elhízott, és azt mondja, az elmúlt két évem felesleges volt, inkább csak ne egyek.
Mondjuk itt jegyzem meg, a testtömegindex azért nem feltétlen jó, az izom ugyanis többet nyom, tehát előfordul, hogy valaki a magassága és a súlya szerint túlsúlyosnak tekinthető, még sincs rajta egy gramm felesleg sem. Jelenleg izmot építek, ami nyilván még nem látszik, de most vagyok abban a szakaszban, hogy bár kisebb ruhákat hordok, mint fél éve, mégis csupán 6 kilóval nyomok kevesebbet... Csoda, mi?


Szóval fat shaming. Minden függés tárgya, és ez alól az étel sem kivétel, komfortérzet növelő. Jól érezzük magunkat az adott tevékenység folytatása közben még akkor is, ha pontosan tudjuk, rossz az, amit teszünk. Sosem voltam sovány, egész gyerekkoromban zaklatott a családom, hogy fogyjak le, aztán később, amikor napi két doboz cigit szívtam, valahogy megállt a súlyom, majd letettem a cigit - nem volt nehéz, de megállni mai napig kihívás - és felkaptam még vagy plusz húsz kilót. Igaz, ehhez jöttek magánéleti és munkahelyi problémák is, de ez biza így működik. A súlyom folyamatosan nőtt, mert ha bajom volt mit tettem? Ettem. Ha jól érzetem magam, mivel ünnepeltem? Evéssel. Vegetáriánus voltam, de rajongtam a sajtokért, folyton volt a hűtőmben vagy háromféle, tej és tojás, ahogyan egyéb tejtermékek is, no meg sok krumpli, rengeteg kenyér. Imádtam a ropogós héjú, fehér kenyeret és minden tésztát. Minimum háromszor szedtem, pukkanásig ettem, és utáltam magam érte.

Ki tudja, mit tettem, amikor utáltam magam? Igen, ettem. Ez a baj az összes függéssel, minél jobban gyűlölöd magad érte, annál nehezebb leállni. Persze, tudtam én, hogy nem jó úton járok, de egy idegbeteg nap után csak hazajöttem, kinyitottam a hűtőt, levágtam egy 10 dekás sajt szeletet, hogy ne haljak éhen, amíg elkészül a vacsora, és mélységes haraggal ugyan, de felfaltam mindet. Tudjátok mi jelenleg is a legnehezebb? Hogy ne rendezzek vigasz zabálásokat, hogy ne szedjek még, amikor már jóllaktam. Van a leghalványabb fogalmatok arról, hogy ez milyen nehéz? Nem, nem hiszem.
De akkor hogyan fogytam 37 kilót? - kérdezhetitek joggal. Úgy adódott, hogy  néhány éve, talán öt, eljutottam addig, jól érzem magam a bőrömben, igen hatalmas vagyok, de ez nem akadályoz abban, hogy olyan életet éljek, amilyet csak szeretnék. Minden jól alakult, elégedett nő voltam, mégis betört a realitás, és kiderült, hogy picit magas a vérnyomásom, határon mozog a cukrom. A családomban mindenki gyógyszer szed, ezért inkább kerestem valami megoldást, mert nem akartam marokszámra kemikáliákkal tömni magam. A többit tudjátok, hiszen többször írtam már róla.

Ha még jelenleg is csökken a súlyom, miért érzem magam érintettnek? Amiért sok válaszvideót készítő is. A fat shaming létező jelenség, a kóros elhízásnak viszont sok esetben pszichológiai okai vannak, és a legtöbben nem vagyunk képesek egyedül túllépni rajtuk. A szorzatos kudarccal, és ebbe a saját tükörképünk is beletartózik, nehéz szembenézni. De ha meg is tesszük, akkor sem biztos, hogy megy egy zacskó chips nélkül. Mert így vagyunk összerakva. Az alkoholista remeg egy felesért, mi remegünk valami finom és zsírosért. Nincs különbség. Ha képesek lennénk megoldani a problémáinkat csak úgy, hogy abbahagyjuk, nem lenne szükségünk lélekgyógyászokra.

Különben bámulatos, hogy Nicole mennyire egyszerű, olyan faék szinten. A komment lehetőséget letiltotta, állítólag nem bánt meg semmit, de miután elesett néhány lehetőségtől, már nyilván nem így gondolja. És természetesen megfeledkezett azokról, akik azért híznak, vagy azért nem képesek fogyni, mert betegek - érkezett ilyen válaszvideó is -, azokról, akik túlsúlyosak ugyan, de már rengeteget fogytak, és fittebbek, egészségesebbek nála, azokról, akikben már megszületett az elhatározás, de most mégis egy hatalmas pizzáért nyúltak, mert az arcukba mondták, mennyire gyengék, hogy mennyire értéktelenek.
A túlsúlyos emberek önbizalma rendszerint nagyon alacsonyan van, és ezek a megnyilvánulok bizony nem segítenek.

Egyedül Freelee the Banana Girl merte kijelenteni, hogy tulajdonképpen egyetért a komikussal, bár őt különösen sok vád érte már korábban is a túlsúlyos emberekkel szembeni magatartásáért. Freelee maga is 20 kilót fogyott a nyersvegán életmóddal, és jelenleg a Raw till 4 elkötelezett híve - délután négyig csak nyers dolgokat eszik, utána megengedhető a vegán főtétel. Nos, én az ő véleményével, akkor is, ha néha meglehetősen vehemens, tudok azonosulni. Mert igenis felelősséget kell vállalnunk a testünkért, nem okolhatunk mást érte, ha egészségtelenül etetjük és nem mozgunk, betegek leszünk. De, és ez hatalmas különbség, Freelee mindenkinek könyörög, ne hagyja abba az evést. Sőt, csak egyen egészségesen.

A koplalás, az énkép zavarok bulimiához, anorexiához vezetnek, nem hiszem, hogy bárkinek is ez lenne a célja. Már így is szétszedik a médiát és a divatipart, amiért olyan szépségideált sugároznak, aminek az átlagos nők nem képes megfelelni, és a modellek többsége is csak egészségtelen módon.
Azért nagy szerencse Erica Schenk, és sok társa létezése, akik teljes életet élnek, akárhogy is néznek ki. És mit mondott Nicole Arbour az őt ért vádakra azonkívül, hogy nem bánta meg?

"What are you going to do, fat people? What are you going to do? You going to chase me? I can get away from you by walking at a reasonable pace.”
És mit fogtok tenni kövérek? Mégis mit? Üldözni fogtok? El tudok menekülni úgy is, hogy mérsékelt tempóval odébb sétálok. 

Erre mit lehet reagálni? A hölgy valószínűleg azt hiszi, hogy nagyon vicces, de én, akit különben nem szoktak zavarni a kövér viccek, pl Nagy Bandó: Kocka utcás jelenetén a mai napig visítok - "Jobbra nyúlok ott is asszony, balra nyúlok ott is asszony." -, de ezen nem sikerült. Vagy nem jó komikus, vagy egyszerűen összekeverte a jópofaságot a szemtelenséggel.    

Mindenki, aki azért kövér, mert túlette magát, tudja, hogy mi lenne a megoldás, de ez nem ösztönző. Ahogy nem volt az sem az, amikor egy fb csoport kiretusálta egy sereg ismeretlen, túlsúlyos nő képet, ezzel kívánták rávezetni őket a fogyásra. Az oldalt szinte azonnal megszüntették a felháborodás miatt. Az csak hagyján, hogy úgy csökkentették a  derék és combbőségeket, hogy a mellekhez sok esetben nem igazán nyúltak, de számos plus size modell is szerkesztés alá került, akik köszönik, jól vannak, rendszeresen mozognak, és úgy egyébiránt az alkatukból élnek. 

Ezeket a problémákat fejben kell megoldani, és ha valaki van olyan ostoba, hogy ezt nem tudja, mert sosem találkozott  a jelenséggel, inkább tartsa meg a véleményét magának.
Tudtátok például azt, hogy azok a túlsúlyos emberek, akik gyomorgyűrűt kapnak 5% eséllyel tartják meg a lecsökkent súlyukat 10 év után? Mint ahogy a mai napig előfordul, hogy összeszalad a nyál a számban egy szál cigiért, úgy az evéssel kapcsolatban sem könnyű mindig határozottnak és ellenállónak maradnom. Az új szokások kialakítása elengedhetetlen velejárója a folyamatnak, és bevallom, ezen még jelenleg is dolgozom.
Mert mi tudjuk, ismerjük a korlátainkat, szeretnénk változtatni, csakhogy a felismerésnek és az elhatározásnak belülről kell fakadnia. Az egész életmódunkat meg kell reformálnunk, ha tartós eredményt szeretnénk. És nem, kedves Nicole Arbour, nem oldja meg a problémát az, ha befejezzük az evést. Csak egy újabbat generál. 

35 megjegyzés:

  1. Hahó! Ez a nő kissé idióta, és nem vicces...
    Az eredményedet már megdicsértem, de most is: gratula! :) Nagyon szép eredmény, rengeteg kiló! :))
    Jó ez a magazin címlap, és igen, én se szeretem, amikor a duci embert nem képesek fittnek hinni, vagy nem gondolják, hogy jó az állóképessége, pedig simán lehet az.

    Viszont a fat shaminget szerintem elértetted, vagy legalábbis ne haragudj, de szerintem rosszul magyarázod az elején. "A fat shaming egy amerikai szleng, magyar fordítása nincs, de nagyjából annyit tesz, minél többet eszel, annál gátlásosabb leszel. Minél jobban zavar, ahogy kinézel, annál több kaját tolsz le. Szégyenled magad a tested miatt, mégis bármennyire fáj, nem vagy képes változtatni ezen az állapoton."
    A fat shaming igazából magának a túlsúlyos embereknek a kritizálása, durva módon, tehát mondjuk pont így, mint ez a youtube videó. Persze önfelmentésre használhatják éppenséggel, amikor mondjuk egy normálisan tett megjegyzést is fat shamingként élnek meg. http://www.macmillandictionary.com/dictionary/british/fat-shaming

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. Hahó! Köszönöm! Még nem találkoztam ezzel a használattal, csak mikor magára mondja valaki. És valóban nem ezt jelenti, de elkezdték kifogáskánt használni arra, hogy nem tudnak lefogyni. Ezért fordítottam így, a jelentésének meg persze nem néztem utána. Köszönöm, már javítottam. :)

      És igen, szerintem sem egészen százas, de hatalmas figyelmet kapott, nagyobbat, mint amit a készülő filmjével elérhetett volna, amitől így állítólag elesett.
      És igen, nem rég láttam egy interjút annak az ügynökségnek a vezetőjével, akik a magyar xl modellekkel foglalkoznak, és elmesélte, hogy a lányoknak bizony sportolni kell. Szóval azért, mert valaki 20 kiló felesleget hordoz, még tehet az egészségéért. :)

      Törlés
  2. hát ja, nem kicsit tirpák a csaj.
    te viszont rengeteget fogytál. nagyon ügyes vagy.
    a témához nem nagyon tudok mit hozzátenni. mint minden ember (ebbe a pasik is beletartoznak, eszméletlen, mit kell hallgatnom itt az irodában néha), én is küzdök a súlyommal, de nem ilyen mértékben. és tudom, hogy nekem a nemevés nem old meg semmit, attól még soha nem sikerült vékonyabbnak lennem, hogy nem ettem, úgyhogy a csaj bekaphatja.:))

    reea, láttad a drop dead divát? nagyon jó kis sori. meghal egy modellalkatú lány, és belekerül egy duciba a lelke véletlen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nem evés még soha nem vezetett fogyáshoz, hosszú távol, maximum a koncentrációs táborokban... Ez akkora hülyeség.
      Én azt utálom, amikor tudom, hoyg valaki ducinak gondol éppen, vagy méreget, de nem tudja, hogy ennél mennyivel kövérebb voltam... vagy hogy soha nem kajálhatok "normálisan", ahogy ő, mert attól újra gurulnék. Bahh.

      Drop dead diva, ez nagyon jól hangzik :D

      Törlés
    2. alapvetően a kajálás mindig nagy dilemma lesz nálam is. mit, mennyit, hogy és mikor. és most akkor mekkora akarok lenni, sose leszek pálcikalány, nem is lennék, ha pasi lennék, se kellene vékony nő.
      viszont arra is rájöttem, hogy az ún. diétáknak semmi értelme. az egy életen át tartó diéta nem működik, úgyhogy azt kell alakítani, sztem, amit az ember egyébként is eszik.
      vannak testépítő blogok, amik egészen addig állatszuperek a kajálás meg a mindenféle szempontjából, amíg az ember rá nem jön, hogy még ahhoz is képest is időnként eszement megvonások vannak: heteken át x dkg rizs meg csirke, natúran, csak hogy negyed milliméterrel kisebb legyen a bőre alatt a zsír. nyilván, ha ebből él, tegye, de egyébként sztem ez a fajta életmód is elég gázos.
      szóval tudja fene, kell lennie valami középútnak az összes között.

      Törlés
    3. életmódváltással működik az egy életen át tartó diéta, de ebben is vannak persze hullámvölgyek, amikor én is összezabálok valamit, és nem bírom ki, hogy ne egyem meg, vagy vendégségben nem utasíthatom vissza ami épp van, de ha az életed 85%-ában egyébként tartod magad, akkor megoldható az ilyen változás. Nekem 10 éve sikerült ezt megvalósítani, ha sokáig, vagy nagyban eltérnék tőle, visszahíznék... pálcikalány én sem leszek, de nem baj, viszont most újult erővel vetettem bele magam, hogy megreformáljam a testem és izmosodni szeretnék. :)))
      Az ilyen testépítő blogokat nem szeretem, normál emberek nagy fogyásait szoktam nézegetni, az tök jó, meg olyanokat, akik tényleg tudtak izmosodni egy elpuhult testből. Motiváló. :) A csirke-rizs cuccal egyébként se értek egyet, mert nálam a rizs is eléggé kiesik a kajálásból CH miatt, de Titti pl, esküszik rá, és sok csirke-rizst tol. De mondjuk ő kalóriát számol, én abban se hiszek, soha nem számoltam semmit, ahhoz hogy lefogyjak, és lefogytam.

      Törlés
    4. Nima, nem láttam, de lehet belenézek, mert már mástól is hallottam, hogy jó. :)
      Én már nem küzdök a súlyommal, mert fogyok folyamatosan. A sors iróniája, hogy édesanyám egész gyerekkoromban fogyókúrázás szanatóriumba hordott, és állandóan sportoltam, mert le kell fogynom! Na, most hogy fogyok, nyilván 37 kiló után a bőröm nem olyan feszes, ezért közölte, hogy most már kezdjek enni. :D Miközben annyit eszem, mint egy ló, csak nyilván nem mindegy, hogy mit. :)

      A szénhidrát kell, nem zárható ki, az agyunknak lételeme, de én pl. már leggyakrabban barna rizst és tk tésztát eszem. Szóval szerintem is csak a reform működik. :)

      Törlés
    5. Én is belenézek a soriba :)
      A folyamatos fogyás annyira jó dolog. :) jaj, anyukák... már elnézést :D de olyan tipikus, nem? Fogyjál le, jaj de sovány lettél, eszel te rendesen? :)

      Persze, tudom, hogy kell a szénhidrát, nem is iktattam ki soha. Ennél probb vagyok már ;))) a tk. tésztát én is szeretem, meg a ch-csökkentett tésztákat. Rizst is eszem, de nagyon ritkán, illetve krumplit is, de inkább főttet, a sültkrumpli nem megy, gyorskajáldában főleg nem (olyan mint a gumi különben is... :S ) Talán két éve sütöttem itthon steakburgonyát, de legalább tudtam, hogy miből lett mi :D

      Törlés
    6. Hát a műkaják nagyon kemények! Egy kis por, egy kis ez meg az és kész is. Mint egy boszorkánykonyha. :D Nem bízom semmiben, amit fel kell címkézni :D Sosem értettem, hogyan lehet a sült krumpliban a krumplin és az olyanon kívül más is. :D
      Szeretem a steak burit. Szoktam készíteni, olyan félévente egyszer. Mert jól esik. :) És főve is eszem néha, de valóban ritkán. Azért lehet most benevezek egy rakott burira... Csak, mert rég volt ;)

      Törlés
    7. én minden rosszat elkövetek a krumplival, időnként megfőzöm, és aztán meg is sütöm. :D imádom. hizlal, nem érdekel, fél órával többet ülök a biciklin. vagy épp újra kezdem a biciklit.
      a kalóriákat én se számolom, képtelen vagyok rá. mint a kiporciózott adagokra is.
      én nagyanyámat bírom. jaj kicsikém, olyan jól nézel ki, híztál. (miközben fogytam). és fordítva ugyanez. így hallgasson az ember másra.:))

      Törlés
    8. Krumpli... ma muszáj lesz hazafelé vennem, mert nincs itthon, de ennem kell... :D

      A nagyik nagyon súlyosak. Olyan két hónapja nem ismert meg, pedig rajta volt a szemüvege. A szomszédasszonnyal pletyiztek a kertben a padon. benyitok, és hallom, hogy megkérdezni: Ez meg kicsoda? Mire a szomszédasszony, aki gyerekkorom óta ismer: nem tudom. Aztán két lépésre értem és csodálkozva rám kiabáltak: Bettike! :D Nagyon súlyos :D

      Törlés
    9. Nima, nekem a párom nagymamája ilyen... és persze mindig pont olyat kell mondani ami pont nem igaz, vagy pont rosszul esik :D
      Meg régen ugye dicséret-számba ment az, hogy "de szíp kövér vagy"... :D

      Törlés
  3. ez a nő egy idióta. egyébként biztos, hogy valami más területen való rejtett frusztráció az oka, amiért ez a csaj csak ilyen öncélúan aláz másokat.... mit zavarja őt mások testsúlya, amikor szemmel láthatóan ő normális súlyú...? én is úgy tudtam, hogy a fat shaming simán a kövérek megszégyenítése...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerinte ez nem alázás, és nem bánt meg semmit.
      Azért zavarja, mert ő megteheti. Nincs ezzel baj, sokakat zavar, látom néha idegenek szemében, de engem nem igazán frusztrál, mert tudom, mennyit változtam az elmúlt években. De ők nem is akarnak tanácsot adni. Nem mondják, hogy ne egyek. Sőt, ha elkezdünk beszélgetni teljesen elképednek. Szóval igen, idióta. :)
      Azóta utána néztem és javítottam. :)

      Törlés
    2. hát, ha ez nem öncélú alázás, akkor mi az? :S

      Törlés
    3. Erre nem kaptunk választ. Most nem igen nyilatkozik... De biztosan meg tudja ideologizálni. :)

      Törlés
    4. sztem ezt a csajt frusztrálja, hogy ő nem ehet, mert akkor hülyén fog kinézni a színpadon, szemben azzal, akik nincsenek színpadon, így nyugodtam viselhetik a plusz kilókat.

      Törlés
    5. Aki a színpadom van is viselhet, ez csak hozzáállás kérdése. Bár a plusz kilókhoz elegancia is kell, ami benne nincs meg ;)

      Törlés
    6. ezzel mondjuk egyetértek, hogy lehet színpadon is viselni a kilókat, de nyilván kell hozzá egy kiállás. Tóth Vera pl. nem rossz a témában, bár ő azért valamennyire szorong, vagy ott van Szulák stb. és kit érdekel a súlyuk, ha amúgy jók.

      Törlés
    7. tóth vera pont, hogy nehezen viseli magát, szulák meg már elég öreg ahhoz, hogy tudja, nem az a lényeg, hány kiló. egyébként sztem szulák csak szimplán asszonyos, nem nevezném túlsúlyosnak.

      meg sztem nagyon nehéz kiiktatni a médiát, ahol senki nem lehet elég sovány, szálkás, edzett és fiatal. és ezt ugye nem csak a csajok nézik, de a pasijaik is.

      Törlés
    8. azért a Vera ha kiáll énekelni sztem szárnyal, és nagyjából megszokta magát és még jobban meg fogja szokni, ahogy öregszik és belenő ebbe a nagydarab díva szerepbe. Sokszor elég dögösen felöltöztetik, legalábbis nekem bejön.
      Igen, lehet, hogy Szulák csak a mellei miatt tűnik nagynak :D

      Törlés
    9. Szegény Vera állandóan fogyózik, pedig tényleg nagyon dögösen néz ki. És olyan hangja van, hogy csak na! Kár, szeee, hogy nem nekünk kell tetszenie, hanem saját magának :(

      Egyébként néhány plusz kilóról volt szó, nem túlsúlyról. És ebben a szerepben azért sokan vannak, keveseknek horpad a hasa. :)

      Törlés
    10. nem tudom, emlékeztek-e, de volt régen a nagydarab operaénekesnőkkel kapcsolatban valami olyan urban legend, hogy nem fogyhatnak le, mert ha lefogynak, megváltozik a hangjuk. hogy ez mennyire igaz, nem tudom, de akkoriban szinte csak hatalmas nők voltak a színpadon. mondjuk az egy más műfaj, de legalább messziről látszódtak... (szar poén volt, bocs.:D)

      Törlés
    11. Jaj! :D Az extrém súlyveszteség sok dologra képes, de olyat még nem hallottam, hogy a hang is elment tőle. De ha igen, a családom örülni fog :D

      Törlés
    12. Mi legalább tudunk ízlésesen poénkodni a témán! :)
      Szerintem urbánus legenda ez a nagy hangmegváltozás... azért a tüdeje csak nem fog összeesni - szép is lenne - ha lefogy, és még mindig ugyanaz marad a gégéje is :D ...
      Tóth Vera nagyon jó énekes ó, és Szulákot is imádom. :)))

      Törlés
    13. igen, szerintem is ezt ők találták ki. :D
      mondjuk azóta itt is lefogytak az énekesnők, legalábbis az ismertebbek.

      Törlés
    14. Melyikek? és ugyanolyan maradt a hangjuk, nem? :D Sőt, szerintem jobban bírják a koncertezést, sok éneklést is, ha kevesebb rajtuk a zsír és izom van helyette, bordaközi izmok, nyak terület, stb.

      Törlés
    15. Egy csomóan rendszeresen fogyóznak. Janet Jackson és Mariah Carey pl, állandóan meghízik, aztán lefogy. A hangjuk mégsem változik. Vera is volt már ennél sokkal soványabb és akkor is leénekelte a stadion kupoláját ;)
      Találjunk ki mi is valami jó legendát, ami 50 évig állja majd a helyét, aztán meg is vagyunk :D

      Törlés
  4. Fél percig bírtam ezt a nőt, utána kikapcsoltam. Remélem, ő is valami kövér ember bőrében fog újjászületni, hogy megtapasztalja, milyen az.

    Amúgy meg minden egyes szavaddal mélységesen egyetértek.

    Pár hete rendszeresen eszek zabpelyhet müzlivel - mea culpa, tejjel - és elkezdtem fogyni. Pedig amúgy nem fogom vissza az evést. Nem tudom, van-e összefüggés, de örülök neki. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyanítom, ezt sosem fogjuk megtudni ;)

      Van összefüggés. A zab, lassan felszívódó szénhidrát, nem nyomja meg a vércukorszintedet, kevesebbet eszel belőle, mintha cornflakes lenne, pl. és tovább tart eltelítve. valamint nagyon jótékonyan hat az emésztésre, felgyorsítja azt, tisztítja a beleket. Ezek azok a változások, amikkel az életmód változás kezdődik, a lassan felszívódó szénhidrátokat helyezni előre a sorban és más hasonló dolgok. :) Gratulálok a fogyáshoz. :)

      Törlés
    2. Még csak 1-2 kiló, de köszi. :)

      Törlés
    3. Minden változás kicsiben kezdődik! ;)

      Törlés
  5. Belekezdtem a Drop Dead Divába, és bár aranyos, de elég sablonos. A szép fotómodell buta volt, a kövér ügyvédnő meg okos...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából ez várható volt, de a csajok szerint szórakoztató, szóval ne add fel. ;) Aztán meséld el nekem is. :D

      Törlés
    2. Egyelőre nézem. ;)
      Sokkal többet nem lehet róla elmondani. A kövér csaj zseniális ügyvéd, de (egyelőre) nem tudja elfogadni, hogy nem a szép modell, aki volt. Minden rész egy ügy, plusz a magánéleti szál. :) Fordítás közbenre tökéletes, nem kell hozzá túl sok ész. :D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...