2014. október 1., szerda

Házi műzli, maradékokból

Minden vegán, aki maga készíti a betevő növényi tejét, előbb-utóbb szembesül azzal, hogy a visszamaradt darálékok elborítják a hűtőjét. A kérdés, hogy mit lehet kezdeni velük, mindig aktuális. Itt egy ötlet, ami segít eltüntetni a magfélék és kókusz maradékokat, készítsünk például müzli szeletet.

Hozzávalók:
- 10 dkg mandula  (fele daráék, fele egész szem);
- 20 dkg kókuszreszelék;
- 10 dkg datolya;
- 15 dkg aszalt szilva;
- 2-3 nagy aszalt füge;
- 1 alma;
- őrölt fahéj;
- vanília aroma;
- opcionálisan a mézes ízhez 1-2 ek agave szirup.

Az almának kiveszem a magházát, összedarabolom, és az egész mandulák kivételével, minden mással együtt beleteszem a robotgépbe, majd lassú fokozaton összeaprítom - nekem a jégdaráló funkció vált be. Amikor kellően ragadós, krémes az állaga, hozzá teszem az egész mandulákat - éppenséggel mozsárban, vagy kalapács segítségével is összetörhetőek -, így lesz min rágódni is. 

Fogok egy téglalap alakú edényt, sütőpapírt vágok bele úgy, hogy az oldalát is takarja, és az ujjaim segítségével egyenletesen elnyomkodom, majd, mivel aszalóm nincs, a sütőm legalsó fokozatán, nyitott ajtónál aszalom, vastagságtól függően 45-80 percet. Kihűlés után kívánt alakra szeletelhető, és már vihetitek is ebédre.
Lehet nyersen is enni, de az alma miatt nedvesebb a massza, tehát az aszalás ajánlott, és így tovább eláll. Nem mellesleg finomabb is, mert valahogy összeérnek az ízek.

A pép állaga függ sok mindentől, leginkább a hozzá tett alapanyagok állagától, ezért ha nem áll össze, nyugodtan tegyél még hozzá valamilyen gyümölcsöt, ha túl híg lesz, mehet bele gesztenye, mandula, kókuszreszeléket, esetleg zabpehely, kakaópor, vagy amit csak kívánsz. Ha nem ragad eléggé, jöhetnek még aszalványok. És ha már aszalványok, ezek mind biok voltak, mert így nem volt bennük hozzáadott cukor, fényezőanyag és egyéb adalék.

Túl azon, hogy eszméletlen finom lett, a fahéj és alma miatt olyan illata volt, mint a karácsonynak. Kollégáimmal leteszteltettem, nekik is nagyon ízlett. Ezt némileg bátorításnak vettem, és hamarosan hozzákezdek mindenfélét kevergetni. Kakaót, étcsokit, másféle gyümölcsöket, magokat, ízeket. Mindenkit arra bátorítok, hogy legyen kreatív és kísérletezzen.
És ha ez megvan, tekerjétek kis sütő-, vagy zsírpapírba, és kis szalaggal átkötve igazán édes kis csomag az ételtartó dobozotokban.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése