2014. szeptember 27., szombat

Gyömbéres miszó leves, köles - barnarizs tésztával - gyors ételek #11

Nos, kicsit megfáztam. Érdekes nátha ez, és épp ezért nem is igen figyeltem rá, mert csak az orrom folyt, viszont hirtelen belázasodtam. Mintha  a szervezetem gőzerővel küzdene, de jelzi: Légy oly kedves, és segíts nekem, pihenj! És valószínűleg küzd is. Összehasonlítva a környezetem több hete tartó hadakozásával, ez nagyjából semmi. Amikor nem vagyok lázas, kicsattanok az energiától, amikor elkezdődik a hidegrázás, iszom egy nagy bögre forró gyömbéres teát, hadd kússzon még magasabbra a hőmérsékletem, betakarózom nyakig, és ájultan alszom.
Nem szedek semmit, hiszen nem is fáj semmim, de olyasmiket eszem, ami erős, fűszeres, zöldséges. Lehet másnak nem jön be a módszerem, de én ilyenkor mindig nagyon kívánom az erőset, és néhány éve rájöttem, jót is tesz. Régóta tudjuk, hogy a kapszaicin, aminek  a paprikák erősségét köszönhetjük, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, ezért ilyenkor olyasmiket eszem, amiben sok van. Erre a célra a keleti ihletésű tésztalevesek tökéletesen alkalmasak.

forrás
Hozzávalók két nagy adaghoz: 
- 2 adag szoba tészta;
- 1 közepes cukkini;
- 2 nagy szál sárgarépa;
- 5 dkg tofu;
- póréhagyma (olyan 10 cm-es darab);
- 2 nagy gerezd fokhagyma;
- 1 ek miszó paszta;
- 1 ek kókuszzsír;
- 1 tk aprított gyömbér;
- 1 tk csili pehely;
- só, bors, víz.

Egy nagy fazékba odateszek sós vizet forralni, és közben nagyobb darabokra aprítom a zöldségeket - félig nyersen, roppanósan szeretem -, apró kockákra vágom a tofut, és nagyon apróra a gyömbért, valamin a fokhagymát.
Kevés kókuszsíron megfuttatom a hagymát, majd a fokhagymát, és amikor kellemesen érzem ez utóbbi illatát, rádobom a sárgarépát, cukkinit, enyhén megsózom - csak óvatosan, a miszó paszta sós -, borsozom és nagyjából 1-2 perc alatt összepirítom. Ezután hozzáadom a tofut és gyömbért, csili paprikát, a miszó pasztát és felöntöm körülbelül 5-7 dl vízzel, majd ezt az egészet letakarom és összeforralom
A közben felforrt vízbe beledobok 2 adag szoba tésztát - külön, adagonként csomagolják -, néhány perc, talán 4 alatt el is készül, leszűröm, és a felforrt levesbe öntöm. Az egészet jól összekeverem, és már lehet is enni. Sőt enni is kell, hogy a tészta ne szívja fel a levest.
Rendkívül gyors, 15-20 perc alatt elkészül és komplett főétel, ami kellemesen csípős, fűszeres, a zöldségek pedig ropognak.

A szoba tészta hagyományosan hajdina lisztből készül, de az utóbbi évtizedekben az elnevezés inkább a tészta fajtájára vonatkozik. Rendszerint gluténmentes, mert leggyakrabban hajdina, köles, jam gyökér, mostanában pedig barnarizs liszt és/vagy ezek tetszőleges keveréke alkotja - igaz, japánban léteznek egyéb változatok is. A mi cérnametéltünknél egy kicsit vastagabb, de a spagettinél jóval vékonyabb, lapos tésztaszálak karakteres ízükkel kiválóan passzolnak hideg és meleg ételekhez. Én nagyon szeretem, és bár ázsiai boltokban lehet jóval olcsóbban is kapni, mint a King Soba fajtát - 895,- forint volt egy 250 garamos csomag, három adag tésztával -, de nekem az is számít, hogy olvasható és érthető legyen az összetétele, ha nem magyarul, akkor legalább angolul, mert az ázsiai boltokban lévő általában fehér lisztet is tartalmaz, illetve fajtától függően használhatnak halszószt is víz helyett/mellett.

Viszont mivel szeretem, nagyon gyorsan elkészül és finom, nincs más lehetőség, mint megtanulni elkészíteni...
Szerintetek mennyi idő alatt leszek ilyen mester? Ebben a videóban Nyi-hacsi szobát készítenek, ami annyit jelent, hogy adnak hozzá valamennyi (20%) fehér lisztet, mert a hajdina önmagában nagyon tömör, kemény és törik, de igazából nem szükséges más, csak sok gyakorlat. Vagy kiváltható más lisztekkel, mint a mi esetünkben barnarizs liszttel. Hát hajrá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése