Időről időre szembetaláltam magam azzal a receptem, miszerint pusztán quinoából tökéletes pizza lap készíthető. Hoztam már olyan receptet, aminek ez a nagyszerű, gluténmentes magféle az alapja, de az burgonyával és élesztővel készült. Így egyszerűen muszáj volt kipróbálnom ezt a változatot is, és mivel nagyon ízlett a végeredmény, illetve mivel úgy gondolom, nem csak pizzalapnak tökéletes, rendszeresen visszatérő alap a konyhámban.
Hozzávaló:
- 3/4 b quinoa;
- 1/4 b viz;
- 1/2 tk sütőpor - pizzához a 1/2 kg tésztához való csomag fele;
- csipet só.
A quinoát bőséges mennyiségű vízbe beáztatom, minimum 6-8 órára vagy egy éjszakára, aztán leszűröm, átmosom, és turmixba öntöm a vízzel, sütőporral, sóval együtt, majd addig turmixolom, míg egynemű péppé nem válik - most háromszínű quinoát használtam, abban a fekete színűek nehezebben akarnak szétmenni, legyetek velük türelmesek.
Ezt követően többféle módon is megsüthetőek.
Az elsőt pizzához szoktam használni, szilikonnal bélelt sütőlapra helyezek egy kapcsos tortaforma peremét, felső résszel lefele - úgy tapasztaltam, ha nem bélelem ki, kifolyik, és sokkal nehezebb elmosni az alsó, peremes részt, így inkább csak a kapcsos részt használom úgy, hogy peremmel felfele van -, és belekanalazom a masszát. A tetejét elegyengetem, és előemelgetett sütőbe tolom 10-15 percre, aztán kiveszem, a karimát óvatosan leválasztom, megfordítom a lapot. Mérettől függően újabb 5-10 percig sütöm, aztán kihűlés után a hűtőben tárolom.
A második verzióban úgy ahogy van, a masszát kiöntöm a szilikonlapra, téglalapot formálok belőle, és a fenti módon megsütöm. Minél vékonyabb, annál ropogósabb, erre érdemes figyelni.
Az elsőt pizzához szoktam használni, szilikonnal bélelt sütőlapra helyezek egy kapcsos tortaforma peremét, felső résszel lefele - úgy tapasztaltam, ha nem bélelem ki, kifolyik, és sokkal nehezebb elmosni az alsó, peremes részt, így inkább csak a kapcsos részt használom úgy, hogy peremmel felfele van -, és belekanalazom a masszát. A tetejét elegyengetem, és előemelgetett sütőbe tolom 10-15 percre, aztán kiveszem, a karimát óvatosan leválasztom, megfordítom a lapot. Mérettől függően újabb 5-10 percig sütöm, aztán kihűlés után a hűtőben tárolom.
A második verzióban úgy ahogy van, a masszát kiöntöm a szilikonlapra, téglalapot formálok belőle, és a fenti módon megsütöm. Minél vékonyabb, annál ropogósabb, erre érdemes figyelni.
Csak tőletek függ, mire használjátok, és hogy milyen vastag lesz a tészta.
Vékony rétegben megpirítva ropogós csípsz, ilyenformám lehet pizza alap, szendvicshez kenyér, tunkolhattok vele növényi sajtot, hummust, bármilyen zöldség krémet. És akkor ez még csak akezdet, mert már magába a tésztába is keverhettek hummust, szezámkrémet, mogyoró vagy mandula vajat, spenótot, brokkolit, és ami csak tetszik.
Jó tanácsként még annyit, hogy jómagam egyből duplázni szoktam a mennyiséget, mert hamar elfogy. És ha a hűtőben visszapuhulna, semmi gond, néhány perces pirítás a sütőben, és újra ropogni fog.
Vékony rétegben megpirítva ropogós csípsz, ilyenformám lehet pizza alap, szendvicshez kenyér, tunkolhattok vele növényi sajtot, hummust, bármilyen zöldség krémet. És akkor ez még csak akezdet, mert már magába a tésztába is keverhettek hummust, szezámkrémet, mogyoró vagy mandula vajat, spenótot, brokkolit, és ami csak tetszik.
Jó tanácsként még annyit, hogy jómagam egyből duplázni szoktam a mennyiséget, mert hamar elfogy. És ha a hűtőben visszapuhulna, semmi gond, néhány perces pirítás a sütőben, és újra ropogni fog.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése