Szeretem a focacciát - korábban már hoztam egy klasszikus értelemben nem hagyományos, tönkölylisztből készült receptet -, viszont mostanában hiányzik az uzsonnás dobozomból. Azt hiszem, éppen itt volt az ideje gluténmentesíteni.
Hozzávalók:
- 2/3 b rizsliszt;
- 2/3 b kölesliszt;
- 2/3 b hajdina liszt;
- 2/3 b Glutén és laktózmentes liszt keverék;*
- 1 ek tahini;**
- 1 cs dm Bio sütőpor;***
- 3 ek útifűmaghéj;
- 1 tk himalája só;
- 1/2 tk fokhagyma granulátum;
- 2 b langyos víz.
A tetejére ami van:
- 8 db koktélparadicsom;
- 1/2 b fekete olajbogyó;
- 1-2 csipet szárított rozmaring;
- 1 tk repce olaj.
A liszteket összeöntöm a keverőtálba, hozzáadom a sütőport, sót, fokhagyma granulátumot, útifűmaghéjat, mindent alaposan elkeverek, majd hozzá adok egy bögre vizet, a tahinit, és apránként hozzáöntöm a másik bögre vizet is - liszttől függően elképzelhető, hogy kicsit több vagy kevesebb vízre lesz szükségetek.
Negyedekbe vágom a koktélparadicsomot, félbe az olajbogyót, a masszát egy sütőpapírral bélelt jénaiba öntöm, a tetején eloszlatom a feltétet, és az ujjaimmal többször belenyomok a tésztába, krátereket képezve ezzel, és így a feltét is a tésztába nyomódik, majd megszórom a rozmaringgal. Hideg sütőbe tolom, 180 fokon sütöm nagyjából 25 percig, utána feltekerem a hőfokot a maximumra, amíg megpirult a teje, majd visszaállítom 180 fokra, a tetejére csöpögtetem az olajat, és további 15-50 percig sütöm. A sütési idő természetesen attól függ, mekkora edénybe öntitek, milyen vastag a massza, de akkor van kész, ha a kenyérebe szúrt kés vagy tű szárazon jön ki.
Még forrón, ha valaki szeretné, meglocsolhatja olívaolajjal - hagyományosan ugyanis ebben az olajban tocsog -, és megszórhatja durva szemű sóval is. Miután kihűlt, könnyen vágható, nem esik szét, szép magas, és rendkívül finom.
* Ajándékba kaptam egy fél csomaggal, szerettem volna elhasználni, de bármilyen liszttel, amit szerettek helyettesíthetitek.
** A tahini szezámmagkrém, az enyém hozzáadott olajat nem tartalmaz, de ez helyettesíti a kenyértésztához adott olajat. Ha nincs, bármilyen magvaj, humusz, vagy 2-3 evőkanál olaj is megteszi.
*** Egy csomag 14 grammos. Én úgy gondolom, az eddigi tapasztalatok alapján, hogy nagyjából egy csomag hagyományos sütőpornak felel meg.
Nyami, olajbogyó nélkül jöhetne! :D
VálaszTörlésMitől bio egy sütőpor? :O Vagy mitől nem bio?
Olyat csinálsz magadnak, amilyen jól esik ;) Én imádom az olajbogyót, de majd kitalálunk valamit helyette ;) Ha rákattintat a linkre, látod, hogy milyen. Attól bio, amitől minden más is, a hozzávalók bizonyíthatóan bio gazdaságból, termelőtől származnak. :)
Törlés