
Hozzávalók:
- 15 dkg beluga lencse;*
- 1 édesburgonya (45 dkg);*
- 3 nagyobb sárgarépa;
- 10 dkg zöldborsó;
- 5 dkg kukorica;
- 1-2 ek rizsecet ízlés szerint;*
- 3 nagy gerezd fokhagyma;
- 1/2 tk cayenne bors (vagy csili por);
- 1 ek repceolaj;
- só, bors, víz.
A tálaláshoz ízlés szerint:
- kókusztejszín;
- szójajoghurt;
- magtejföl.

* Édesburgonya helyett tökéletes a sütőtök is, de ha nem elég édes, szükség lehet egy kis édesítésre. Ezúttal rizsecetet használtam, mert ez egy enyhén édesnek tűnő, különleges ízű fajta, nem olyan erős, mint a nálunk kaphatók ecetek. Balzsamecettel vagy almaecettel kiváltható, mindenesetre elsőre kevesebbet adjatok hozzá, és ha nem elég savanykás, öntsetek hozzá még.
A beluga lencse helyett jó a vörös is, de mivel az 15-25 perc alatt elkészül, később kell a raguhoz adni.
Eredményként egy kellessen krémes, fűszeres, édes-savanyú, gazdag ízvilágú ragut kapunk, ami szerintem tökéletesen illik az ilyen hideg, téli estékhez. Fogyasztható magában, rizzsel, vagy akár ropogós héjú kenyérrel is.
És ha esetleg akad kéznél koriander, vagy petrezselyem zöld, bátran szórjátok meg vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése