2015. október 23., péntek

Sütőtök smoothie, diótejjel

Itt az ősz! Ennek talán nem örülünk felhőtlenül, de azért vannak előnyei. Példának okáért isteni finom szőlők vannak. Igaz, ennek épp nincs jelentősége ebben a posztban, ellenben nem úgy a sütőtöknek. A BIRS szatyromban volt egy csodás kis tök, és sem a leves sem a sütés nem vonzott most, de aztán eszembe jutott, hogy édesanyám megfőzve teszi smoothie-ba. Főzve? Miért nem inkább nyersen?!

Hozzávalók:
- 3/4 bögre nyers sütőtök;
- 2 közepes banán;
- 3 dl diótej - vagy több, hígítás függvénye;
- 1/2 kk fahéj;
- 1/2 kk gyömbér.

A kimagozott, pucolt és kockázott tököt, a banánt, a fűszerekkel együtt turmixba teszem, felöntöm a diótejjel, bekapcsolom és kész is.

Maga a recept valóban ennyi - bár elmélázhatnánk a tök csodálatos színén is kicsit -, de ha már szóba került, beszéljünk a friss diótejről is. Az ősszel együtt megérkezett a dió szezon is. Magas vitamin és ásványi anyag tartalma mellett azért is értékes, mert rendkívül sok dologra fel lehet használni. A süteményeken kívül müzlibe is tökéletes, tésztára, vagy akár tejnek.   

2015. október 4., vasárnap

Töltött burgonya, csilis tofuval

A vacsora főfogásának töltött burgonyát készítettem, csilis tofuval és salátával. Egyszerű fogás, bár kicsit időigényes, de az arcok alapján azt mondom, megéri a befektetett energiát. Főleg, hogy tényleges munkát nem sokat igényel. Ha leszámítom a sütési időt, fél óra az egész, és ez nem vicc!

Hozzávalók a burgonyához:
- 8 nagyobb burgonya;
- 1 tk repceolaj;
- 2 szál újhagyma;
- 2 ek sajtkrém innen;
- 2 ek Joya szója specialitás(tejföl);
- só, bors.

A tetejére:
- 2 ek vegán zsemlemorzsa;
- 2 ek inaktív sörélesztő; 
- só, bors, pirospaprika.

A tofuhoz:
- 2 csomag füstölt tofu;
- 1 ek repceolaj;
- só, csili.

A salátához:
- 1 nagy jégsaláta;
- 10-15 dkg paradicsom;
- 3-4 ek áfonya;
- 1 nagy narancs;
- 1 tk repceolaj;
- só, bors. 

A hozzávalók leírása tovább tartott, mint az elkészítés. A burgonyákat héjastól alaposan megmosom, egy villával megszurkálom, és alufóliába tekerve megsütöm. 
Amikor elkészülnek - mérettől függően 45-70 perc - félbevágom és kikaparom a közepét, úgy hogy maradjon krumpli a héjon minden oldalról. A burgonya belét egy tálba teszem, hozzáadom az apróra vágott hagymát, a sajtot, tejfölt, olajat és minden fűszert. Alaposan összekeverem, megkóstolom, ha szükséges, ízesítem. Visszakanalazom a krumplikba, és a tetejét megszórom a sörélesztős, fűszeres zsemlemorzsával, majd a forró sütőben megpirítom. 

A salátát összetépkedem, megszórom áfonyával - paradicsomot most külön tálaltam, mert nem mindenki szerette, de hozzá lehet adni azt is -, és elkészítem a salátaöntetet. Kifacsarom a narancsot, hozzáadom az olajat, egy csipet sót, egy csipet borsot, összekeverem, és mehet a salátára, amit alaposan összeforgatok.   

A krumpli még pirul, tehát egyszer-egy centis kockákra vágom a tofut, olajat öntök az edénybe, amikor felforrósodik, ráteszem  tofut, sózom és megszórom csilipehellyel. Aranybarnára pirítom, aztán lehet enni.


2015. október 3., szombat

Káposztás palacsinta

Meginvitáltam néhány barátomat egy hamisítatlan, ámbár mégis hagyományosabb vegán vacsorára. Mindig szuper érzés mások számára ételt készíteni, de amikor valaki először kóstolja a főztödet, nos, az több mint izgalmas. A káposztás palacsintát előételként tálalják mifelénk, ezért szabály szerint csak annyi palacsintára van szükségünk, ahány főt várunk - de készíthetünk többet, biztos, ami tuti. És hogy mi lesz a maradék palacsintával? Megehetjük a szokásos módon, akár lekvárral, vagy lefagyaszthatjuk kisebb adagokban, és csak előkapjuk a mélyhűtőből, amikor szükséges.

Hozzávalók:
- 6 palacsinta innen;
- 1-1, 1/2 kg fejes káposzta;
- 1 nagy fej hagyma;
- 1 ek repceolaj;
- 1 kk agávészirup;
- só, bors;

A tetejére:
- 200 ml növényi tejföl
- vagy most az én esetemben 1 doboz Joya szója specialitás.

Összekeverem a palacsinta tésztát, és közben legyalulom a káposztát, valamint apró kockákra vágom a hagymát. Az olajat beleöntöm egy lábosba, a hagymát üvegesre párolom rajta, és közben finoman lesózom, majd ráteszem a gyalult káposztát. Sózom, és gyakori keverés mellett megdinsztelem, mikor már majdnem kész, hozzá adom az agávészirupot, hogy karamellizálódjon, borsozom ízlés szerint, és ha szükséges még sózom. Nem kell megijedni ha a káposzta kicsit odakap, ne égjen meg, de kis pörkölődés jót tesz a tölteléknek. Amikor elkészült, félreteszem hűlni.
Kisütöm a palikat, és rájuk kanalazom a káposztás tölteléket, elegyengetem, feltekerem, és szorosan egymás mellé téve, egy tepsibe helyezem az összeset - ha nem tapadásmentes a tepsi, egy kis olajat célszerű aláönteni, mert nehéz lesz kivenni. Ezután nincs más dolgom, mint a "tejfölt" szétkenni a tetején, és forró sütőben megpirítani. 

Elkészülve talán nem a legszebb, sajnos ez egész tepsiről nem készítettem képet, pedig guszta lett, csak nem tettem olajat alá, szándékosan, és kicsit nehéz volt tálalni. Ezért aztán a maradék már kicsit nyomi lett, de íze attól nem változott. Úgy láttam, hogy a vendégeimnek is ízlett. Egyébiránt főételnek is tökéletes egy tartalmas leves után.