2015. december 8., kedd

Szója gnarulátum, kocka, vagy akármi

Szinte minden élelmiszerboltban találtok egy reformsarkot, leltek benne többféle magot, lisztet, pelyhet, és még valamit, szóját. Méghozzá különböző formákban. Megfelelően elkészítve rendkívül ízletes, és ami fontos, elképesztően olcsó. Fehérje forrás, számtalan fontos élettani hatása van, szerintem méltánytalanul hanyagoljuk. Persze nehéz jól elkészíteni, mert mi tagadás a szója egy kicsit... Nos, maradjunk annyiban, lehetnek az emésztésünkre nézve kellemetlen mellékhatásai. És épp ez ellen hoztam most egy tippet.

Hozzávalók:
- szója granulátum, kocka, szelet;
- víz;
- szűrő.

A szóját lábosba öntöm, felöntöm bőséges mennyiségű vízzel. Begyújtom a gázt, felforralom a vizet. Két-három percnyi habos zubogás után fogom a szűrőt, beleöntöm a lábos tartalmát, majd hideg vízzel alaposan át is mosom. Kiöblítem a lábast is, visszaöntöm  a szűrő tartalmát, majd még legalább kétszer - vagy amíg habos víz keletkezik a tetején - megismétlem a forralás-öblítés műveletét. Ezt követően lehet használni, vagy így előkészítve lefagyasztani egy későbbi felhasználásra. 
Egy 60 grammos csomagból nagyjából 250-300 gramm lesz, ezért igen gazdaságos. És hogy mire jó? Nagyjából bármire. 

Én most pizza feltétnek használtam:
- 250 g szója granulátum;
- 1 dobozos darabolt paradicsom;
- 1 bögrényi bokcsoj ( ha nincs, jó a spenót is);
- 2 nagy szál újhagyma;
- 1 kápia paprika;
- 1 ek repceolaj;
- pirospaprika, só bors, fokhagyma, bazsalikom. 

Felforrósítom az olajat, ráöntöm a szóját, ízlés szerint fűszerezem, lepirítom, majd hozzáadom a csíkokra vágott újhagymát, és a leveleire szedett bokcsojt. Hozzáadom a paradicsomot, megkóstolom, ha szükséges újra fűszerezem, és összeforralom. 
Paradicsom függvénye, hogy szükséges-e édesítő. Az enyémből kimaradt, de így is nagyon finom lett.

Próbáljátok ki, és meséljetek el, milyen lett! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...