A bátyám közölte, a karácsonyi vacsira én viszem a süteményt. Nos, ez valamilyen szinten jogos, főzni tudnak nekem, de sütni nem igazán. Szóval fogtam a hagyományos piskótát, ami egy nagyon híres és fontos alaptészta a magyar konyha édesség szekciójában, és átalakítottam. Aligha van olyan család, ahol ne lenne gyakori kísérője az ünnepi asztaloknak, és nincs ez másként a vegán konyhákban sem, csupán annyi a különbség, hogy mi tojást nem használunk. A magam részéről fehér lisztet és cukrot sem, de ebbe már nem kívánok beleszólni, elvégre ahány ház, annyi szokás, a lényeg, hogy finom legyen.
Hozzávalók:
- 30 dkg tk tönkölyliszt + 1 ek a tepsihez;
- 5 dkg eritrit;
- 1 ek sütőpor;
- 1 kk szódabikarbóna;
- 1 csipet só;
- 4 ek szilárd kókuszolaj + 1 tk a tepsihez, vagy 5 ek olaj;
- 1 ek alma ecet;
- 1 ek vanília aroma (opcionális);
- 2,5 - 3,5 dl
víz.

Az egész nem bonyolult, a lisztet, a cukorral, sütőporral, szódabikarbónával és a sóval elkeverem egy edényben. A kókuszolajat melegre teszem, hogy felolvadjon, hozzá adom az ecetet, a vanília aromát, és külön kimérek három deci vizet. A liszt közepén krátert képzek, hozzá adom az olajos keveréket és a víz felét, majd egy spatulával elkeverem, és fokozatosan hozzáadom a maradék vizet addig, míg egy piskótaszerű tésztát nem kapok - liszt függvénye, én olyan 3 decit használtam, de ez lehet, picit kevesebb vagy több is.
Beleöntöm a formába, és forró sütőbe tolom, ahol 15-25 perc alatt elkészül. A klasszikus fogpiszkáló próba most is érvényes, beleszúrom, és ha szárazon jön ki, akkor készen van.
A közepe kicsit jobban feljöhet, és a teteje néhány helyen megrepedhet, semmi gond, mert szét nem esik, ha meghűlt, és zavar az egyenetlenség, bátran vágd egyenesre, és kend meg azzal, amivel csak szeretnéd. A tésztához adhatsz akár kakaót is, és hogy ezután mire használod, az már csak rajtad múlik. Karácsonyra gesztenyés, rumos, kókusztejszínes krémet fog kapni, de tökéletes gyümölcs tortának, somlóinak, vagy aminek csak szeretnéd.
Én most 3 dl rizstejet felfőztem 2 evőkanál tápióka liszttel, 2 evőkanál eritrittel, és 1 teáskanál agar-agarral, majd külön egy bögre magozott meggyet, 1 bögre vegyes bogyós gyümölcsöt, 1 dl vízzel, 5 evőkanál eritrittel és három teáskanál agaragarral. A gyümölcsök fagyasztattak voltak, abban a lábosban olvadtak ki, amiben főztem őket, ezért nem kellett hozzá sok folyadék. Aztán a piskóta tetejét megkentem kis gyümölcs lekvárral, erre öntöttem a pudingot, és amikor megszilárdult, ment rá a gyümölcs. Langyosan betettem a hőtőbe legalább 1 órára, aztán lehetett szeletelni.
Hozzátenném, a krémen kívül semmi sem édes. A tészta számomra pont kellemes, a gyümölcs kocsonya savanyú. Szóval alakítsátok kedvetek szerint.
Hozzátenném, a krémen kívül semmi sem édes. A tészta számomra pont kellemes, a gyümölcs kocsonya savanyú. Szóval alakítsátok kedvetek szerint.

Próbáljátok ki ti is ezt a receptet, és meséljétek el, hogy sikerült. Csak halkan mondom, kérdezhettek az ASK.fm oldalamon, vagy írhattok a bejegyzés alá is, mert a legtöbben még mindig az e-mailt és a privát üzeneteket preferáljátok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése