2015. december 20., vasárnap

Piskóta, amire csak szeretnéd


A bátyám közölte, a karácsonyi vacsira én viszem a süteményt. Nos, ez valamilyen szinten jogos, főzni tudnak nekem, de sütni nem igazán. Szóval fogtam a hagyományos piskótát, ami egy nagyon híres és fontos alaptészta a magyar konyha édesség szekciójában, és átalakítottam. Aligha van olyan család, ahol ne lenne gyakori kísérője az ünnepi asztaloknak, és nincs ez másként a vegán konyhákban sem, csupán annyi a különbség, hogy mi tojást nem használunk. A magam részéről fehér lisztet és cukrot sem, de ebbe már nem kívánok beleszólni, elvégre ahány ház, annyi szokás, a lényeg, hogy finom legyen.

Hozzávalók:
- 30 dkg tk tönkölyliszt + 1 ek a tepsihez;
- 5 dkg eritrit;
- 1 ek sütőpor;
- 1 kk szódabikarbóna;
- 1 csipet só;
- 2 púpos ek szilárd kókuszolaj + 1 tk a tepsihez;
- 2 ek alma ecet;
- 1 ek vanília aroma (opcionális);
- 2,5 - 3,5 dl víz.

Előmelegítem a sütőt kb. 180 fokra, és egy 23 cm-es kapcsos tortaformát kikenek kókuszzsírral, majd megszórom lisztel. Az edényt körbe forgatom, hogy mindenhova jusson, a felleges lisztet kiöntöm, félreteszem, és összeállítom a tésztát. 
Az egész nem bonyolult, a lisztet, a cukorral, sütőporral, szódabikarbónával és a sóval elkeverem egy edényben. A kókuszolajat melegre teszem, hogy felolvadjon, hozzá adom az ecetet, a vanília aromát, és külön kimérek három deci vizet. A liszt közepén krátert képzek, hozzá adom az olajos keveréket és a víz felét, majd egy spatulával elkeverem, és fokozatosan hozzáadom a maradék vizet addig, míg egy piskótaszerű tésztát nem kapok - liszt függvénye, én olyan 3 decit használtam, de ez lehet, picit kevesebb vagy több is.
Beleöntöm a formába, és forró sütőbe tolom, ahol 15-25 perc alatt elkészül. A klasszikus fogpiszkáló próba most is érvényes, beleszúrom, és ha szárazon jön ki, akkor készen van.

A közepe kicsit jobban feljöhet, és a teteje néhány helyen megrepedhet, semmi gond, mert szét nem esik, ha meghűlt, és zavar az egyenetlenség, bátran vágd egyenesre, és kend meg azzal, amivel csak szeretnéd. A tésztához adhatsz akár kakaót is, és hogy ezután mire használod, az már csak rajtad múlik.  Karácsonyra gesztenyés, rumos, kókusztejszínes krémet fog kapni, de tökéletes gyümölcs tortának, somlóinak, vagy aminek csak szeretnéd. 

Én most 3 dl rizstejet felfőztem 2 evőkanál tápióka liszttel, 2 evőkanál eritrittel, és 1 teáskanál agar-agarral, majd külön egy bögre magozott meggyet, 1 bögre vegyes bogyós gyümölcsöt, 1 dl vízzel, 5 evőkanál eritrittel és három teáskanál agaragarral. A gyümölcsök fagyasztattak voltak, abban a lábosban olvadtak ki, amiben főztem őket, ezért nem kellett hozzá sok folyadék. Aztán a piskóta tetejét megkentem kis gyümölcs lekvárral, erre öntöttem a pudingot, és amikor megszilárdult, ment rá a gyümölcs. Langyosan betettem a hőtőbe legalább 1 órára, aztán lehetett szeletelni. 
Hozzátenném, a krémen kívül semmi sem édes. A tészta számomra pont kellemes, a gyümölcs kocsonya savanyú. Szóval alakítsátok kedvetek szerint.  

És beszélgessünk kicsit a lisztről is. Sokak szerint csak fehér tönkölylisztből lehet sütni, de ez nem így van. Ha a liszt teljesen fehér, mindegy milyen, pont annyit ér, mint ha normál búzalisztet használnánk. Többen kérdeztétek, milyen fajta lisztet használok, nos, a legtöbb esetben Szarvasi teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet választok. Ez azért fontos, mert bár benne van minden, annyira apróra van darálva, hogy sok tk lisztel ellentétben könnyebb vele dolgozni, magasabbra kell, és mégis lassú felszívódású szénhidrát. Viszont nem olyan barna mint más lisztek, de legalább a fehértől is messze van. Nekem gyanús, hogy kevert, vagy a magok részben hántolva vannak, de ennek semmi nyomát nem találtam, így elfogadom a csomagoláson írtakat. És az sem utolsó szempont, viszonylag megfizethető ára van - olyan 430-500 forint, a szokásos 700-800-zal szemben. Nem lesz annyira laza, mint a normál piskóta, de meglehetősen közel van hozzá. Más fajtából viszont nagyon nehéz az eredmény, kipróbáltam.
Próbáljátok ki ti is ezt a receptet, és meséljétek el, hogy sikerült. Csak halkan mondom, kérdezhettek az ASK.fm oldalamon, vagy írhattok a bejegyzés alá is, mert a legtöbben még mindig az e-mailt és a privát üzeneteket preferáljátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése